Kjøkkenbelysning og stuebelysning: 12V-løsninger

Belysning er viktig – og da særlig god lyskvalitet – men det er også viktig med pen montering.

Kjøkkenbelysning og lys til stue er ikke så lett når man ikke har ideell plassering av lyspunkter i taket. Ofte setter ferdighusprodusenter og andre leverandører en stikk-kontakt på veggen oppe ved taket et sted, og så er det opp til huseieren å finne ut av hvordan det skal bli. Selv om folk er forskjellige, så er det få som er direkte fornøyde med en synlig ledning i taket.

Hvis du trenger bedre lys i stuen eller på kjøkkenet, og du er i situasjonen beskrevet ovenfor, kan 12V-skinner eller wire være en god løsning for deg. Du kan ordne deg med en helt umerkelig eller i hvert fall veldig diskret påkobling et eller annet sted på strekket, så får du lys omtrent hvor du vil ettersom hvordan du plasserer systemet. Det er også en fin løsning hvis du generelt har for få lyspunkter – en svært vanlig situasjon når det ikke er laget en ordentlig lysplan før rommet stod ferdig.

 

12V krever en trafo, og den bør være gjemt eller pent plassert. Høyst sannsynlig vil du ønske en elektronisk trafo (skal ikke summe ved dimming..).

En dårlig plassert trafo kan ødelegge mye! Og tilsvarende, et pent montert wire- eller skinnesystem kan bli et smykke i stuen

Flere belysningsprodusenter kan levere skinner og wire med et godt utvalg lampehoder. Du kan f.eks på en og samme skinne eller wire sette spotter, rundstrålere og wallwashere – og ikke minst, du kan henge pendler.

Erfaringsmessig vil jeg si at det er pent å kombinere flere typer lampehoder på en og samme skinne eller wire. Og det er faktisk ikke så viktig (syns jeg) om du velger den ene eller den andre spotten. Det er helheten som teller og her kommer pen montering høyt på listen. Ikke la montøren gjøre det lett for seg selv! Pass på at den beste løsningen blir valgt, ikke den enkleste. Det hender at det kan være litt jobb å gjemme en trafo – gjør det så langt det er mulig!

Men det går ikke alltid å gjemme trafoen. Da gjelder det å finne en pen trafoløsning, og det vil det komme en egen post om her.

I denne stuen har vi valgt en lang wire fra Bruck som vi har latt svinge litt inn mot veggen omtrent midt på strekket. Dette gjorde vi fordi wiren skulle brukes til spisebordslamper i den ene enden, samt til bilde- og lesebelysning over sofa i den andre enden.

 

Hvis en rett skinne eller wire blir «nesten riktig», så gi den et lite knekk langs strekket. Slike ting gjør ofte at helhetsinntrykket blir bedre – det ser mer forseggjort ut og mer tilpasset rommet.

Her er et bilde fra kjøkkenet til en annen kunde – dette er også en wire med spotter og pendler:

 

12V wire brukt på kjøkken

Her gjør en wire en sving i taket slik at den kan brukes til pendler over kjøkkenbenk og til spotter lengre bort.

Snakk med elektrikeren før du bestiller en 12V wire. Strekk-kreftene i wiren er store, og veggene bør tåle litt for at opphenget skal bli vellykket.

Men – skal du velge skinner eller skal du velge wire?

Dette er primært det klassiske spørsmål om smak og budsjett. Noen liker det litt tekniske uttrykket skinner kan ha. Andre liker luftigheten til wire-system. Lyset blir det samme.

Prisen er dog ikke lik.

En wire er nesten alltid mindre kostbar enn en skinne.

Ikke bare er en wire som regel rimeligere, men den er betraktelig rimeligere. Så det er et lite poeng man ikke skal glemme.

 

Les om pene trafoløsninger her!

 

 

Start typing and press Enter to search

designerlamper leken belysning i stilrent hjemEt svært godt valg som synlig trafo til 12V-system belastet med opptil 300W.