LED downlights – dette bør du vite

Led downlights er uslåelig når det gjelder praktiske aspekter slik som brenntid. De kommer riktignok i alle størrelser og fasonger og til alle priser.  Her har du en liste over det du bør vite om dine LED downlights:

1. Fargetemperatur

Fargetemperatur er fagbetegnelsen for «lysfarge» og den måles i enheten Kelvin.  Vanlige glødepærer holder ca 2700 Kelvin, mens det renhvite lyset vi ofte ser i apotek for eksempel, ligger mer på 4000 Kelvin. Når fargetemperaturen er på mer enn 5000 Kelvin, er vi over i det blåhvite spekteret – det iskalde lyset LED ofte forbindes med. Selges dine LED downlights som «3000K», kan du regne med at de ikke er av den iskalde typen. Men selv om de er 3000K, kan de likevel virke kjølige i tonen. Dette er på grunn av…

2. …fargegjengivelsen

Fargegjengivelsen til LED downlights sier noe om hvor godt farger gjengis i det aktuelle lyset. Fargegjengivelsen måles etter RA-skalaen i prosent eller som et desimaltall mellom 0 og 1, med 1 eller 100 prosent som perfekt fargegjengivelse – den solen gir. Lysrør og LED skårer ikke så høyt som 100 på RA-skalaen. Begge disse lyskildene favoriserer blå og grønne toner. Det betyr at et blått fat med grønne og røde epler fremstår som veldig blått med veldig grønne epler, mens de røde eplene blir litt slappe og mørke i tonen. Hudtoner kommer også dårlig ut ved lav RA-verdi og er derfor ikke egnet til speilbelysning.

Sats på LED downlights med RA-indeks høyere enn 90

3. Dimbarhet

Når du har funnet deg LED downlights med riktig fargetemperatur og god fargegjengivelse, sjekk for all del om den er dimbar. Da LED-teknologien var ny, var downlightene lyssvake. Det gjelder ikke nå. Tvert imot får du ofte mer lys enn du trenger.

Til vanlige takhøyder slik som 240-280cm, kan du bruke downlights som gir ca 500lm eller mer.

Det er mange måter å dimme led på. Det vanligste er faseavsnitt, som er den samme teknologien som ble brukt til halogen og glødepærer. Fordelen med faseavsnitt er at elektrikeren kan det ut og inn, og det er lett å bruke til rehabilitering hvor man allerede har et elektrisk opplegg. En ulempe er at du ikke kan dimme helt ned til null – noe restlys vil du alltid ha.

Annen teknologi for dimming av LED er f.eks DALI, som er digital, kablet dimming. DALI krever at det trekkes fireleder + jord til lyspunktene, og dette gjør at det kan være noe mindre egnet til rehabilitering av bygg hvor det allerede er trukket kabel.

I tillegg finnes diverse trådløse teknologier slik som bluetooth (Casambi, Plejd).

Med DALI og bluetooth bør du kunne regne med at downlightene kan dimmes til null, men sjekk dette ut før du kjøper.

4. Fargetemperatur i dimmet tilstand

Når  en glødepære dimmes, blir den varmere i tonen. Nårvanlige LED downlights dimmes, blir de bare mindre lyssterke. Du får altså mindre lys, men ikke den lune kosen du er vant med ved dimming. Kanskje gjør det ingenting at det blir slik – men tenk i hvertfall gjennom det før du bestiller LED. Det finnes nemlig noen som endrer tone ved dimming.

5. Brenntid

Sjekk brenntiden. Det er forholdsvis standard at en led downlight skal kunne lyse i 50 000 timer.

6. Er diodene integrert?

En del LED downlights kommer med løse LED-pærer. Da kan du forvente at det bare er å skifte lyspæren den dagen den ikke lyser mer.

Andre LED downlights kommer med diodene integrert. Dette betyr at den dagen de ikke lyser mer, må diodene byttes. Tidligere måtte man ofte skifte hele downlighten, men takket være EUs Økodesign direktiv skal nå nesten all belysning ha utskiftbare lyskilder.

Trenger du en belysningplan til boligen din?

7. Bærekraft

Det er vanskelig å navigerer i bærekraftsjungelen. De fleste produsenter ser ut til å påstå å bruke de beste metoder for å gjøre sine produkter til de aller beste med tanke på bærekraftig utvikling. En ting som likevel er forholdsvis lette å sjekke, er downlightens energiklasse. I perioden 2019-2023 har EU innført nye og strengere regler for både økodesign og energimerking av elektriske artikler. Dette gjør at det nå er langt færre produkter som oppnår klasse A, da den nye energimerkingen er ment å være såpass streng at produsentene må strekke seg langt for å oppnå de beste klassifiseringene.

I 2023 vil en forholdsvis vanlig downlight med integrert led havne i energiklasse F.

Se vår samleside for alt som angår downlights!

7 tips til deg som vil ha en krystallkrone!

Espen brukte downlights med ledpærer lenge før det var vanlig

Start typing and press Enter to search

DimToneKvadratisk downlight montert i spilehimling