Om hagelamper i LED

 

Prosjektet omfatter både utendørs- og innendørsbelysning, men her er det hagebelysningen og lys til gårdsplassen som er aktuell.

Hagen i bildegalleriet ovenfor er bygget i flere byggetrinn med hageplaner utformet av Blå landskapsarkitekter. Da prosjektet startet for noen år siden var LED fremdeles ikke mye i bruk til private boliger. Innen arbeidet kom i gang var det «nye tider» og alle beskrevne belysningsarmaturer ble endret til LED.  Oppdragsgiver foretrekker belysning som kan dimmes – noe som har vært en utfordring med LED. Heldigvis har det etterhvert kommet et stort sortiment på markedet av LED-lys som kan dimmes, men det er ikke alltid at man finner dimbare produkter som på alle andre måter passer inn i et prosjekt.

 

Hvor sterk skal hagebelysning være?

Dette kommer veldig an på omgivelsene. Paradoksalt nok er det i byene, hvor man allerede har mye strølys fra nabolaget, at man trenger lys med mest futt. En fyrstikk lyser jo ikke stort opp i Spikersuppa i Oslo, men på fjellet en vinternatt lyser den svært godt.

Jo mindre strølys i omgivelsene, jo mindre lys må til  – og-  jo mer strølys i omgivelsene, jo mer lys trenger du.

En annen sak er hva du skal ha belysningen til. Er det mørkt, er det som regel for kaldt til å sitte ute for eksempel. Og er det varmt nok for de aller fleste til å sitte ute, så er det som oftest lyst. Derfor er faktisk utelys til spiseplasser ikke så aktuelt i Norge – med mindre  du som i hagen ovenfor har en hagestue, eller du har oppvarmet uteplass.

Du kan imidlertid godt lyssette din spiseplass i hagen fordi det er hyggelig å se den opplyst når du selv er inne. Belyser du hagen eller uteplassen din, vil du også kanskje se at du øker romfølelsen i stuen om vinteren. Ofte ser stuevinduene ut som sorte hull i veggen – det gjør de ikke når det er lys utenfor. Når du ser ut på en opplyst uteplass, minner det om å se inn i et tilliggende rom. Ute blir nesten inne for betrakteren!

 

Lysplanlegging for uterommet

Det mest praktiske er kanskje å starte lysplanleggingen med akkurat det praktiske. Hvor er det av sikkerhetsårsaker nødvendig med lys? Det er her lurt å tenke på hvordan det er å gå i din hage i vintermørket. Hvor er det glatt? Hvor er det bratt? Og kanskje ikke så hyggelig, men er det slik at det er ønskelig med litt lys noen steder med tanke på innbruddstyver?

Når du har funnet ut av dette, kan du på en plantegning vurdere hvilke soner av hagen din som nå er belyst og hvilke som ikke er det. Kanskje er det fint at de mørke partiene forblir mørke eller kanskje helheten fremstår som skjev. Kanskje du trenger å sette inn litt lys i noen mørke partier?

Tenk stort og enkelt! Når du har plassert det lyset du trenger av praktiske årsaker, velg deg ut en eller to effekter og gå for dem. Et opplys i et tre kanskje, et lys på en mur? Ikke bry deg om det er mørke partier i hagen – det er ikke en rullebane. Naboene dine vil takke deg for dette. Det finnes tross alt mange som ikke vil bo vegg i vegg med en flyplass.

Husk også at det finnes mange hage-armaturer som kommer med jordspyd. Alt du trenger, er en stikk-kontakt plassert i nærheten. Hvis du tror du etter hvert skal etablere et flott bed eller et annet passende innslag i hagen din, så kan du få plassert utestikk i nærheten slik at du senere kan flytte rundt på utelampene dine.

Hva slags utelamper skal jeg velge?

Utelampene dine bør være bestykket med LED, som har en masse fine tekniske fordeler. I denne posten skal det imidlertid handle om noe annet. (Her finner du litt mer teknisk om LED til hage.)

Det aller viktigste estetiske valget du tar (når vi ser bort fra LED eller ei..) når du velger hagebelysning, er om lyskilder er avblendet eller ikke.

Virkningen av direkte og indirekte lys er svært forskjellig.

Med direkte lys mener jeg at du kan se rett på lyskilden. Med indirekte lys mener jeg at lyskilden er skjult/avblendet. Det vil ofte si at lyskilden lyser inn i en reflektor som igjen sender lyset ut i hagen. Det kan også være en skjerm som gjør at du ikke ser lyskilden.  I bildegalleriet øverst i denne posten er det aller avblendet lys. Det vil si – en del av armaturene gir for så vidt direkte lys, men lyset er styrt slik at det ikke treffer betrakteren direkte. Et eksempel er nedlyset på hver side av garasjeporten.

Les mer om utelys her! 

Start typing and press Enter to search

Belysning i smarthus med lysstyring. Industrielt uttrykkHagelampe med parasoll fra Vibia.