LED – vår tids lyskilde

LED har vært i en rivende utvikling de siste årene, og når du nå planlegger belysning, trenger du ikke lenger lure på om den skal brukes, men hvordan.

LED kommer nå i så flotte kvaliteter at det kan brukes til alt – man må bare finne frem i produktjungelen

Mye er som før. Du ønsker fremdeles kraftig lys i arbeidssoner og et mykere lys i sosiale soner. Det som er helt nytt, er at LED byr på banebrytende teknologi som tillater montering av belysning på steder hvor det før var umulig. I takt med denne teknologiske utviklingen endrer forventningene til belysningen seg.

Der hvor vi før levde med litt smådunkel skygge, ønsker vi nå å se hva vi holder på med. Med et høyere belysningsnivå møter vi dessverre på muligheten for at våre miljø fremstår som «selvlysende» – i hvert fall litt golde og sterile. Dette kan unngås uten problem, heldigvis – blant annet med styring av belysningen.

Belysning er ikke hva det var. Belysning er hi-tech. Telefoner er ikke lenger noe man bare snakker i heller

LED-lys var lenge utskjelt på tross av sine glitrende strømsparende egenskaper. Det var særlig lysets fargetemperatur som fikk gjennomgå. Dette problemet er nå løst – det finnes ypperlige produkter som avgir et svært behagelig lys. Dette lyset er likevel noe annerledes enn det «gammeldagse» lyset og dette må vi ikke glemme i en planleggingsprosess.

På dette nettstedet finner du mye informasjon om belysning. Nedenfor har vi samlet bloggpostene vi har skrevet om LED:

Hva er LED-lys?

Hva er dette Led-lyset som har invadert oss de siste årene?  Her kan du lese om hvordan led-lys oppstår!

Led Tunable White

Det er fremveksten av LED som har ført til utviklingen av Tuneable White, som går ut på at belysningens fargetemperatur endres med dagslyset slik at man også inne får en døgnvariasjon.

Led retrofit

Såkalt "Retrofit" er LED-lyspærer som er laget slik at de kan settes inn i eksisterende armaturer. Uten disse hadde det neppe blitt noe av utfasingen av glødepæren for noen år siden.

SMD LED – surface mounted device

De første LED-diodene som ble anvendt, var enkelstående dioder brukt til signalbelysning på blant annet hvitevarer. Diodene var lyssvake, men teknologien var interessant, og kalles SMD.

Binning av LED og MacAdam-ellipsen

Når LED produseres, er det ikke så lett å vite nøyaktig hvilken farge diodene får. Etter de er ferdigprodusert, sorteres de i forskjellige «binger» eller «bins» ettersom [...]

Start typing and press Enter to search