Led-lyspærer slik Edison ville ha likt dem

LED-lyspærer kommer omsider i så vakre utgaver at man ikke lenger kan bruke deres utseende mot dem.

Da utfasingen av glødepæren startet for noen år siden, gikk det først ut over lyspærene med klart glass. Disse har jo blitt mye brukt som dekorasjon, og da de første LED-pærene kom (de hadde ikke utseendet med seg, for å si det pent), var det umulig å se for seg noe slikt i en gammel, ærverdig lysekrone. Noe hamstring av klare glødepærer ble nok gjort rundt omkring – men nå er de hamstrede pærene overflødige.

Et stort antall lyskilde-produsenter har nå sine egne, dekorative LED-pærer. Disse er retrofit – det vil si at de kan skrus i «gamle» lampesokler.

Egentlig heter Edison-pærene «filament-pærer»

De opprinnelige pærene til Edison bestod av et filament (en metalltråd) som gikk i bue gjennom en glasskolbe. Selv om designet var ren og skjær funksjonalisme, ble Edison-pæren en hit utseendemessig også. Vi liker lyspærer og særlig de klare!

7 tips til deg som vil ha en krystallkrone

LED-produsentene har de siste årene klart å lage LED-filament ved å arrangere små dioder på en streng slik at man ender med en Edison-look. Etter at dette ble nokså vanlig, har produsentene overgått hverandre i å produsere de aller, aller mest «retro» LED-lyspærer som mulig.

De fleste av disse pærene kommer i en fargetemperatur på 2700 Kelvin, altså «vanlig» innelys. En del kommer i enda varmere fargetemperatur, slik som 2200 Kelvin – og til slutt – noen kommer også med Dim to Warm

Edison-pærene har helt sikkert kommet for å bli og alle eiere av gammeldagse lamper med synlige lyskilder kan puste lettet ut!

Om pærer med klart glass og blending

Edison-pærene har klart glass og man ser rett på filamentet. En bitteliten lyskilde i et stort rom vil gi et skarpt lys. «Skarpt» betyr i denne sammenheng ikke «mye», men «skarpt» som i «sollys-skarpt», altså et lys som gir harde skygger.

Hvis du dimmer ned en skarp lyskilde, blir lyset like hardt som før, men det blir svakere. Hvis du vil lese mer om dette, kan det være du skulle starte med vårt innlegg om kontrast.

En utfordring med en synlig lyskilde med skarpt lys, er at den lett blender. Hvis du ønsker å bruke Edison-pærer i en stor pendel over spisebordet, kan det være du vil oppleve dårlig synskomfort og blending selv når du dimmer ned lyset. Da er det bedre å bruke en pendel med avskjermet lyskilde.

Energiforbruk

I perioden 2019-2023 kom det en rekke nye energikrav i EU til blant annet lyspærer. De nye kravene stiller høyere krav til elektroniske produkter enn før. Du kan dermed oppleve at en lyspære du alltid har brukt, har gått fra  for eksempel klasse B til klasse E. Dette betyr ikke at lyspæren har blitt dårligere enn før. Den blir bare strengere bedømt.

Flere Edison-pærer kommer med energiklasse A til tross for at de skal være «gammeldagse».

Les mer om belysning her og kikk på muligheten for å få laget en belysningsplan her!

Start typing and press Enter to search

Lysdesign til moderne hjem