Belysning til eldre mennesker

Det er ikke uvanlig å tenke at eldre har vanskelig for å  lære seg nye ting. Paradoksalt nok bringer alderdommen ofte med seg mye nytt.  Mange blir nødt til å bo alene, kanskje for første gang i livet. Egen helse endrer seg. Mange menn må begynne å lage mat. Mange kvinner må begynne å skifte sikringer. Ofte må barna deres hjelpe til.

Belysning for eldre bør hensynta både trivsel og sikkerhet

God belysning for eldre kretser rundt dette:

  • Er det nok lys og er det lys på riktige steder?
  • Er den driftssikker og ikke minst brannsikker?
  • Er den kostbar i drift?

Nok lys

Vi blir ikke bare langsynte når vi eldes, vi blir også svaksynte. Hvis en person bor i samme bolig i noen tiår uten å ha gjort omfattende rehabilitering, er det pr i dag nokså sannsynlig at belysningen er dårligere enn den trenger å være – for å si det diplomatisk.

Eldre mennesker trenger godt arbeidslys på kjøkkenet, godt leselys til godstolen, godt lys ved sengen, godt lys ved speilet på badet. En eldre kvinne vil kanskje sette pris på et forstørrende speil med integrert lys. Eldre mennesker som har en hobby, vil kanskje ha glede av et forstørrelsesglass med lys.

«Nok lys» betyr ikke at det skal være kjempelyst overalt. Det betyr at belysningsnivået skal være tilpasset aktiviteter og funksjon i det enkelte rom eller i den enkelte del av et rom. «Nok lys» kan også bety muligheten til å skru på svært mye lys overalt i en bolig når det er nødvendig av praktiske årsaker – kanskje til husvask eller leting etter den nålen som falt på gulvet.  Et slikt flomlys må kunne styres uavhengig av den vanlige belysningen.

 

Fornøyd med lysekronen din? 

 

Planlegging og installasjon av tilrettelagt belysning for eldre trenger ikke å være spesielt kostbart – man må bare ville det. Et par tusen lux på kjøkkenbenken kan gjøre underverker.

«Nok lys» for eldre er «litt for mye lys» for yngre. Planlegg et nokså kraftig lys for en bolig som skal holde livsløpsstandard

 

Hvor skal belysningen plasseres?

Jo, den skal plasseres der hvor alle andre også har belysningen sin – men så er det noen ting man kan tenke litt ekstra på:

  • Du kan plassere belysning inni skap, eller slik at den lyser godt inn i skap
  • Du kan plassere downlights rett «utenfor» kommoder slik at de lyser ned i skuffer som blir dratt ut
  • Du kan plassere belysning i knehøyde ved trappetrinn og eventuelle nivåforskjeller mellom rom
  • Du er også nødt til å tenke bruk og vedlikehold. En vegglampe som henger høyt på veggen kan være vanskelig å skifte pære på. Dette bringer oss til..

…drift av belysningen

Aller viktigst for å ha glede av belysningen sin, er at bryterne er lett tilgjengelige. De skal ikke monteres for høyt på vegg, og de skal kunne nås fra en rullestol.  Det bør heller ikke være for mange brytere. Lysstyringssystemer er vel og bra, men de må være ENKLE å bruke. Kanskje er det beste bare å ha vanlige brytere, men passe på at en bryter styrer flere armaturer – kanskje alle i et rom.

Et annet veldig viktig aspekt ved brukervennligheten av belysningen, er at valgte belysningsarmaturer i stor grad trenger samme type lyspære. Den bør også være enkel å skaffe.

Med dagens LED-teknologi kan man velge bort hele lyspære-problematikken også, hvis man ønsker det. Hvis det er ønskelig med høye veggarmaturer eller taklamper/pendler som henger høyt oppe, kan LED være det man trenger.

 

Hva med en bevegelsessensor?

For grei bruk av et belysningsanlegg, tenk på om en bevegelses-sensor kunne vært interessant. Det finnes noen rom, slik som vaskerom, hvor man ofte kommer inn eller går ut med fulle hender. En bevegelsessensor sørger for at belysningen skrus på og av ettersom man går ut og inn i rom. Dette kan være flott for en eldre eller bevegelseshemmet person.

Belysning og brannsikkerhet

Hvis du er en eldre person eller en pårørende til en eldre som er aleneboer, er du sikkert opptatt av brannsikkerhet. Et første tiltak for å forbedre brannsikkerheten, er en gjennomgang av hele det elektriske anlegget i boligen, samt å se på tilstanden til elektriske apparater som er i bruk.

Stikk-kontakter kan styres slik at de frakobles når det ikke er bevegelse i det aktuelle rommet. Slik kan for eksempel strykejernet skrus av når det ikke er noen i tilstede. Dette bør være interessant for mange, og kanskje særlig når brukeren har problemer med hukommelsen.

Er man engstelig for brann utløst av elektriske installasjoner, kan det være en god ide å erstatte alle tradisjonelle glødepærer med LED eller kompaktlysrør. En dyne eller pute som havner i kontakt med en nattbordslampe, kan føre til ulmebrann hvis lampen er bestykket med en vanlig glødepære. Skumle greier, men heldigvis kan du lett fikse dette med en LED-pære.

Les om helsefremmende lys her!

 

Driftskostnader

Det er strømforbruket som teller i denne sammenheng  og her er LED overlegent. Strømforbruket kan fort reduseres med 80 prosent når man går fra halogen til LED for eksempel. Men – LED kan være dyrt i innkjøp og det kan ta årevis før førsteinvesteringen er inntjent. Et aspekt som ofte glemmes i forbindelse med LED-armaturer, er om armaturen tillater utskiftning av lyskilden.

Hvis du monterer LED downlights i et tak og det viser seg at du må kjøpe nye downlights den dagen når de første ikke lyser mer – og du må ha elektriker til installasjonen – så kan det være at du ikke har spart så mye. LED downlights med utskiftbar LED kan da være en fordel. De finnes:) nemlig. Da må du kjøpe nye LED lyskilder den dagen dine downlights ikke lyser noe videre – og dette kan være kostbart, men likevel rimeligere enn å engasjere en elektriker.

Ønsker man å holde strømforbruket nede, er det svært interessant med sensorer. Belysning som skrur seg på og av til riktige tider fører til lavere strømforbruk og mye lengre levetid på lyskilden. I tillegg får man komforten ved at «lyset klarer seg selv».

Er du en eldre person som trenger hjelp med belysning?

Trenger du hjelp med belysning til en eldre person?

Lys til ditt hus planlegger belysning til hushold av alle typer over hele landet for kunder i alle fasonger.

Ring Marie Anisdahl på 90 13 84 80 eller bruk epost:

Send epost til Marie her!

 

 

Start typing and press Enter to search

Hus med Aerogel-veggerDownlights er ikke alltid vakkert