Lysekroner i krystall – slik får du mer ut av dem!
Lysekroner i krystall er svært populære, og nå ikke lenger bare i finstuen. Vel så mange vil ha lysekroner i krystall på badet eller på soverommet. Om du kjøper en stilkopi eller en antikk krystallkrone, gjelder som regel nesten alltid dette: De lyser ikke så fint som man skal ha det til.
Lysekroner i krystall kommer fra en annen tid
Klassiske krystall lysekroner kommer fra tilbake i tid. Opprinnelig var det to planker i kryss med lys i hver ende som utgjorde en rustikk lysekrone. Opp gjennom århundrene ble lysekronen utviklet til en glitrende stas, først med krystallprismer, så med prismer av blyglass.
Frem til det elektriske lyset kom, var det stearinlys i lysekronene og lyskilden var derfor alltid vendt oppover. Med lyspæren ble det mulig å vende lyset ned, men vi ser likevel i dag at svært mange lysekroner har pærene vendt oppover. Det ser kanskje litt triveligere ut enn hengende lyspærer.
De aller fleste klassiske lysekroner i krystall kommer fremdeles med løse pærer. Svært ofte dreier det seg om E14, lampett-pærer. Nå som disse pærene kommer med LED, er det mulig å få mye lys i E14-pærene, men som regel går man for det mest estetiske valget som er, og da blir det ofte Edison-pærer.
Det er svært pent med Edison-pærer, men de gir ikke så mye lys.
Krystall lysekroner med Edison-pærer er fra en tid hvor forventningene til lys ikke var så store som i dag. Man var vant med skumring både inne og ute. Hvis du monterer en gammeldags lysekrone over spisebordet ditt i dag – det bordet barna dine bruker til lekser – så er det dessverre gode muligheter for at dere ikke blir fornøyde. Det er ikke nok lys eller rettere sagt: Lyset går i alle retninger, mens du vil ha lys på bordet.
Det kan bli mange lyspærer i en krystallkrone. Kanskje du bør bruke pærer med god energimerking?
Lysets retning er viktig ved valg av lysekrone
Om du skal ha antikk lysekrone i messing eller en moderne lysekrone over spisebordet ditt, er det nesten helt sikkert at du vil ha et moderne lys. Du vil ha lys ned på bordet ditt, men ofte også opp i taket. For å gi lyset en retning, trenger du å bruke spott-pærer eller du må kjøpe en lysekrone med integrerte LED-lyskilder som faktisk har en retning.
Hva menes med at lyset har en retning? Det blir som med vann. En foss har en retning. En elv har en retning. En downlight eller en teaterspot har en retning. En taklampe har som oftest ikke mer retning enn et tjern.
Stående E14-pærer gir ikke et lys med en tydelig retning, men vi må kunne si at mer lys går opp i taket enn nedover. Hvis du henger en lysekrone over et bord, vil det som oftest bli lysere i taket enn på bordet, men først og fremst blir hele rommet litt lysere. Ingenting blir kjempelyst. Du får altså litt lav kontrast. Dette kan føres til en opplevelse av dunkelhet, faktisk selv om det er relativt sterkt lys i rommet.
Kikk også litt kritisk på lysekronen din. Funkler det i krystallene? Eller ikke?
Det funkler ikke alltid så veldig i krystallkroner.
Pimp your lysekrone!
Hvis det er slik at du vil og må ha en lysekrone i krystall over et bord eller på et sted hvor du gjerne vil ha et ordentlig godt lys, bør du gi lysekronen litt hjelp.
Den enkleste måten du kan hjelpe til på, er å montere to spotter på hver side av lysekronen. Disse må ligge såpass langt ut på siden at ikke treffer oversiden av lysekronen.
Hvis spottene lyser på oversiden av lysekronen, får du skyggen av lysekronen på bordet. Er det på et gulv, gjør det kanskje ikke så mye, men på et bord skal du ikke se lampeskygger.
Spottene vi her snakker om, kan være innfelte downlights eller de kan være utenpåliggende. Det som ofte vil være en fordel, er at de er nokså retningsstyrt, det vil si spottet. En del spotter er nokså bredstrålende, og da mister man lysretningen vi snakket om høyere opp. Tenk at du vil spyle med hageslangen din, og med en hard og litt smal vannstråle.
Høres det «lite pent ut» med spotter på hver side av lysekronen? Husk at du kan bruke en innsparklet downlight med veldig opptrukket lyskilde. Da danner downlighten egentlig bare et lite, hvitt hull i taket. Det skal mye til for at det blir stygt.
Hvis du skal montere spotter rundt lysekronen og du har paneltak – så er det nok best du tar utenpåliggende spotter.
Det samme gjelder for skråtak. Innfelte downlights hører ikke hjemme der.
Få krystallene til å funkle!
Hvis du har en stor, flott krystallkrone, så har du sikkert lagt merke til hvor pent det er på dagtid når solen treffer prismene. Da glitrer lysekronen og da får du vakkert lysspill på vegger og gulv. Denne effekten kan du gjenskape om kvelden. For å få det til, må du plassere noen spotter med smal utstrålningsvinkel slik at disse kan rettes mot krystallkronen. De skal altså lyse opp lampen.
Det kan høres ut som et paradoks, men det kan altså være ganske flott å belyse en lysekrone.
Hvis du lyset på lysekronen med et lys som har en retning, vil prismene glitre. En god ide er å la dette lyset være kjøligere enn resten av lyset ditt. Dette vil gjøre blyglasset ditt til diamanter, så å si.
Ikke bare vil prismene glitre, men de vil reflektere lyset til omgivelsene og du får et vakkert lysspill i tak, på vegger og på gulv.
Et slikt spottlys kan du bruke i tillegg til lysekronens eget lys, eller du bruker det alene. Hvis du har en gammel lysekrone med stearinlys, kan du godt bruke den over et bord med spotter på hver side som forklart ovenfor i tillegg til en spott eller to som belyser selve lysekronen. Det burde virkelig prøves! Det blir kanskje finere enn du tror.
Bland gammelt og nytt!
Det er populært å blande gammelt og nytt. Hvis du holder deg til «gammel stil», går du glipp av en del nyvinninger, slik som godt lys inne.
Hvis du velger nye produkter med omhu, pleier det å være uproblematisk å bruke dem i et klassisk miljø med «gammel stil». Det kan dog være lurt å velge litt eksklusive produkter når du skal blande nytt med gammelt. I tilfellet med de to spottene på hver side av lysekronen, er det også snakk om et lite antall, så det kan være verdt å spandere litt ekstra fine spotter for at de skal stå godt til lysekronen i krystall.
Trenger du hjelp med belysning?
Vi er her for å hjelpe! TA KONTAKT HER!