Lysstyring: De viktigste funksjonene for fjernstyring av lyset

Dette er en reblog av et tidligere innlegg som jeg syns det fremdeles er verdt å lese. Lysstyring er mer aktuelt enn noensinne og flere belysningsleverandører kommer nå også med «lysstyring light», altså enkle  LED-systemer som ikke krever full omlegging av det elektriske systemet for å kunne styre lyset!

 

Tips og råd for deg som vurderer lysstyring

Hvis du ønsker å fjernstyre lyset i huset og hvis du ønsker å gjenfinne en spesiell innstilling av lyset, trenger du et styringssystem. Dette kan legges opp i forbindelse med bygging, men du kan også bruke trådløse styringssystemer som kan legges opp uten at vegger og himlinger må tas ned.

Trådløse system er gjerne dyrere i innkjøp, men de kan være rimeligere i installasjon. Din elektriker skal jo ikke legge så mye rør og dra så mye kabel!

Ønsker du å kunne styre lyset  av stuelampen og spisebordslampen sammen, men likevel separat fra resten av lyset du har, kan du få satt en trådløs enhet i de aktuelle lampene. Du får så montert en trådløs bryter på veggen (trenger ofte bare et batteri for å fungere – ingen hull i veggen eller ledninger som kryper oppover..) og lar den «snakke» med stuelampen og spisebordslampen. Du kan nå styre de to uavhengig av resten av lyset ditt. Veldig praktisk!

Til nybygg kan du vurdere et styringssystem – men husk at det koster og dette bør være noe du virkelig vil ha.

Vil du kunne fjernstyre «alt» i huset ditt? Vil du helst fjernstyre tørketrommelen eller holder det med lyset? Er du nokså sikker på at du faktisk kommer til å bruke en rekke lys-scener? Kommer familien til å bruke dem?

Hvis det holder å styre lyset, så trenger du ikke en komplett smarthus-pakke. Da klarer du deg med enkel lysstyring. Uansett om du velger omfattende lysstyring eller et enkelt belysningskonsept, er dette funksjoner du kanskje kan ha glede av:

  • Bevegelses-sensor i boder, vaskerom og lignende areal: Når du kommer inn i vaskerommet med armene fulle av sengetøy, er det jo bare deilig å slippe å skru på lyset. I tillegg vet du at lyset skrur seg av igjen når du har gått ut.
  • Bevegelses-sensor  i kjellerkorridorer og andre gjennomgangsareal som har lite trafikk: Kjellere har ofte «kjellerpreg» om man liker det eller ei. Litt av dette preget kan bli borte med kraftig belysning, noe som igjen øker strømforbruket. Bruker du bevegelses-sensor  i enkelte kjellerrom, vet du at strømforbruket blir lavt uansett.  En sensor sørger jo for at lyset er avskrudd størsteparten av tiden – det betyr at du godt kan bruke mange watt når lyset står på – det blir likevel så lite.
  • Dagslys-sensor utendørs: Det er supert å ha utebelysning som skrur seg på når det blir mørkt og som tilsvarende skrur seg av når det blir lyst. Belysningen din er alltid på når du trenger den, og du bruker ikke strøm når det ikke er nødvendig. Du kan også bruke bevegelses-sensor ute, men du kan da oppleve at lyset skrus på når en katt går forbi.
  • Nattlys: Lag en lys-scene som heter «natt». Den kan bestå av noen få lyskilder bestykket med LED. Du har da litt ledelys i huset når noen (kanskje småbarn?) står opp om natten.
  • «Borte»: En lys-scene som skrur av alt det som bør være avskrudd når ingen er hjemme. Kan du trykke på «borte» når du låser deg ut om morgenen, er brann som følge av elektriske feil langt lavere enn ellers. I denne funksjonen bør du inkludere komfyr, kanskje hvitevarer (minus kjøl og frys..) og strykejern.
  • «Ferie»: Ferie-scenen består i at du lager et lengre scenario med flere lys-scener som følger hverandre over tid. En innbruddstyv som spaner i et område, vil kanskje legge merke til at lyset endrer seg fra en dag til en annen, og det er en viss sannsynlighet i at din bolig ikke blir satt øverst på innbruddslisten.
  • «Vask og rydd»: Alt lyset på full guffe! Praktisk, men kanskje ikke så pent.
  • «Fest:» Er du ivrig kan du lage mange fest-scener. Har du LED i RGB kan du lage en nyttårs-aften-scene med alle farger i full forvirring, og du kan lage en roligere, mer voksen lys-scene som passer i litt flere sammenhenger.
  • «Flerbruk»: Svært mange bruker sine rom til flere forskjellige funksjoner. Du kan godt planlegge lyset ditt slik at du kan ha en arbeidsbord-belysning over ditt spisebord i tillegg til det vanlige spisebordslyset. Dette krever i praksis at du har plassert mange nok lyskilder over bordet – eller kanskje du skal tenke litt på om du skal styre lampene dine gruppevis eller en og en. Det vil komme en egen post etter hvert om akkurat dette.

 

Til de fleste scenene ovenfor, kan du bruke svært enkle midler. «Borte» er kanskje ikke så lett å legge opp «analogt», altså med klassiske rør og kabler som alle møtes i nærheten av din inngangdør slik at du kan slå av alt.

«Ferie» vil også trenge et styringssystem. Går du for et styringssystem, være nøye på å gå gjennom hvordan endringer i lys-oppsettet skal gjøre FØR du handler. Enkelte system kan være tungvinne for mange, og det ender da med at styringssystemet ikke brukes. Og det er jo synd!

Du kan kontakte Lys til ditt hus for hjelp til planlegging av lys til blant annet bolig:)

Start typing and press Enter to search

XAL Move-it 25 profilom hagelamper i led