Utendørsbelysning: 12 tips til utelys til hus og hage
Utelys er viktig i Norge og det er unødvendig å si hvorfor. Vårt harde klima gir oss noen ekstra utfordringer med tanke på teknisk kvalitet på armaturene og ikke minst på installasjonen. Men før du kommer så langt at du installerer utebelysningen din, må du ta mange valg – her får du 12 tips på veien til godt utelys:
1.Utelyset må være tilpasset belysningsnivået i omgivelsene
Du trenger ikke rope inne i et bibliotek, men det er heller ingen vits i å hviske på en rockekonsert.
Når du skal sette utendørsbelysning, må du aller først se på det generelle belysningsnivået i omgivelsene. Er det nokså lyst? Da trenger du kanskje ikke tilføre så mye utelys selv?
På den annen side, hvis det er nokså mørkt, så trenger du heller ikke tilføre så fryktelig mye, for øynene våre tilpasser seg mørket og du kommer langt med lite.
Det kan virke som et paradoks at vi sier at i både lyse og mørke omgivelser trenger du kanskje ikke så mye lys for å oppleve det som godt, men det er faktisk det vi anbefaler: Ikke «ta av helt» når du setter utebelysning. Les heller tips nr 2 nøye!
2. Tenk praktisk først: Lyseffekten til utelyset må rettes riktig vei
Man bør alltid tenke lys før man tenker på lamper. Det gjelder både for inne- og utelys. Ikke let etter konkrete lamper før du vet hva slags lys du trenger!
Start med å tenke på praktiske behov. Hvordan er bevegelsesmønsteret på tomten din? Det er ikke gangtrafikk bare til inngangsdøren. Ofte er det gangtrafikk mellom inngangsporter, postkasser, søppelkasser, uteboder, kjellerinnganger, garasje, sykkelparkering, kompostbinger og så videre. Kanskje har du en utetrapp som kan være glatt om vinteren også.
Når du har funnet ut av hvor det er gangtrafikk på tomten din, må du velge deg ut hvilke av disse områdene som skal ha utelys, og så må du sørge for at armaturene du velger, faktisk lyser der hvor det trengs. Ved en sykkelparkering for eksempel, trengs det utendørsbelysning.
3. Sett et estetisk utelys: Har du noe spesielt vakkert å vise frem?
Før du begynner å bestemme utelamper og deres plassering, bør du spørre deg selv om du har noe ekstra fint å vise frem? Et flott tre? Et vakkert rødt trehus slik vi hadde i Møllebakken borettslag? Det er all grunn til å peke på vakre arkitektoniske og landskapsmessige elementer med utebelysning. Bare pass på å lese tips 4!
4. Tenk på naboene: De ser tomten din og utelyset ditt utenfra
Det er utrolig fort å la seg begeistre og sette utelys på hvert hjørne av egen eiendom.
Hvis du er flink til å tilpasse utendørsbelysning til omgivelsene, går du sannsynligvis ikke i baret med altfor mye lys, men selv med lite skal du huske på en ting:
Når du lyser opp i en flott busk og det ser kjempeflott ut fra ditt stuevindu, så kan det være at det samme nydelige utelyset treffer rett inn i naboens soverom, og at det oppleves som blendende og stygt. Det er ikke så rart hvis naboen ikke liker dette. Det er all grunn til å tenke på mennesker og dyr i omgivelsene dine.
5. Det er ikke sikkert du skal lyse opp huset ditt
Skal du sette dekorativ utebelysning på huset ditt, altså fasadebelysning? Før var dette nesten uhørt i Norge når det dreide seg om private eneboliger. Nå har vi helt andre muligheter, både teknisk, estetisk og økonomisk.
Vårt generelle råd med hensyn til fasadebelysning, er å være så diskret som mulig. Selv om fasaden definitivt kan ligge under tips 3 om vakre ting å vise frem, så er fasaden sannsynligvis stor. Det kan virke prangende med utelys på den.
Finn deg en del av fasaden du kan belyse – da er det mer sannsynlig at resultatet blir bra!
6. Det er i hvert fall ikke sikkert at du skal lyse opp garasjen din
Det er veldig sjelden å se en påfallende vakker garasje. Det arrangeres få guidete turer for arkitektur-interesserte til garasjer i privathager.
Garasjeporter kommer nå alltid med automatisk portåpner. Når du kommer kjørende med bilen din for å parkere, vil frontlyktene lyse opp garasjeporten. Det er altså egentlig ikke noe behov for utendørsbelysning når det gjelder garasjen og praktiske behov. Likevel settes det mye lys på garasjeporter rundt omkring. Og pussig nok er dette utelyset ofte sterkere enn belysningsnivået rundt inngangsdøren. Dette må være å betrakte som arbeidsuhell. Det er da ingen som brenner etter å vise frem garasjen mer enn selve huset? Vær behersket med tanke på lyssetting av garasjen!
7. Valg av utelys: Tenk over lampens funksjon før du plasserer den!
Et godt prinsipp innenfor belysning er å gi hver lampe kun en eller maks to oppgaver. Vi vet det godt fra innendørsbelysning: Kjøkkenlampen i taket er ikke egnet til å være benkebelysning også, og omvendt.
Hvis du setter opp utelys som skal lede besøkende fra porten til inngangsdøren, la det lyset ta seg av kun den oppgaven og peke ned på gangveien. Og ikke bare skal lyset peke ned, men det skal peke ned fra en behersket høyde. Hvis det er snakk om en privatbolig, trenger du ikke stolper på fire meter. En lav pullert kan gjøre samme nytten, være rimeligere og langt mer diskret.
Se eksempler på utendørsbelysning her! (ingen provisjonsordning)
8. Ikke plasser vegglamper til utendørsbelysning altfor høyt
Vegglamper til utendørsbelysning kan være pent og effektivt, men mer enn det – det kan være veldig praktisk fordi du ikke trenger å trekke kabel i bakken for å montere vegglamper. Det kan altså være en billig og effektiv løsning. Husk likevel på at vegglamper aldri kan brukes til å lyssette noe som ligger langt unna veggen. Hvis du nettopp ønsker å slippe å trekke kabel til for eksempel en pullert, og heller går for en høyt plassert vegglampe som skal tiltes slik at lyset strekker seg langt avgårde, er det stor sannsynlighet for at lyset fra vegglampen både blir blendende og lite trivelig. Du ønsker deg helt sikkert et godt lys å være i, men et høyt plassert flomlys på veggen vil gi veldig dårlige assosiasjoner. Det får lett tankene over på fengsel og overvåkning. Ikke sett lyskastere høyt opp på veggen for lyse ut på tomten din.
Hengelamper ute kan være en god ide!
9. Stolper som utendørsbelysning: Tenk deg om!
En stolpe er det samme som en lysmast, men ordet «stolpe» leder tankene mot lavere lysmaster, kanskje rundt 2 meter høye. Om du kaller det stolpe eller lysmast, så vil det alltid dreie seg om en høyt plassert lyskilde. Det finnes en del rimelige stolper som helt klart selges med privatmarkedet som nedslagsfelt. Mange av disse stolpene er i gammeldags gasslyktstil, og det er ikke noe vi anbefaler, for de lyser ofte lite og kler ikke moderne arkitektur. Uansett, husk tips 2 om at lyset skal rettes riktig vei. En stolpe med «gasslykt»-armatur lyser ut i alle retninger og gjør det ikke spesielt lyst på gangstien din.
Det finnes gode alternativer til gasslyktene: Du kan bruke en supermoderne og stram armatur montert på en beiset tremast for eksempel. Det kan bli både moderne og tidløst på en gang og vil skli inn i de fleste private miljøer.
10. Snør det mye? Vurder om det er et problem!
Hvis det snør mye hos deg, kan du risikere at utendørsbelysningen din snør ned, i hvert fall hvis den er lavt plassert. Nedfelt belysning, bakke-armaturer og pullerter kan snø helt bort og dette går dårlig sammen måkebiler og snøfresere. Vær oppmerksom på at en måkebil ikke nødvendigvis kjører ned pullertene dine, men den kan skyve snø så hardt mot pullerten at pullerten går ut av lodd. Det ser utrolig trist ut når våren kommer.
Likeledes tåler ikke all nedfelt belysning å være nedsnødd over lengre tid. LED blir ikke så varm, og en nedfelt armatur blir i dag ikke nødvendigvis så varm at den fører til snøen smelter og fordamper. I stedet kan den i verste fall kun bli så varm at snøen smelter uten at vannet fordamper. Du har da fått en situasjon hvor armaturen din er nedsenket i vann og det er den ikke nødvendigvis laget for. Bruk derfor høy IP-grad til nedfelte armaturer.
11. Du kan bruke både 2700K, 3000K og 4000K til utebelysning
Kelvin-skalen beskriver hvor varmt vi syns lys er.
I Norge bruker nesten alle 2700 Kelvin inne, altså varmhvitt. Til utendørsbelysning produserer ofte leverandørene armaturene med 3000 Kelvin og 4000 Kelvin. Hvis du er litt kjent med Kelvin-skalaen, kan 4000K høres veldig kjølig ut. Det er selvfølgelig også til en viss grad sant – 4000K er en nokså ren nøytral hvit. Du skal likevel ikke se helt bort i fra at 4000K kan være fint, ikke minst hvis du bor inntil en kommunal vei som har fått ny led-belysning. Det er da nemlig nokså sannsynlig at du har 4000K ute i den kommunale veien, og kanskje det blir finest at du har det samme rundt huset ditt.
I det tilfellet hvor du bor i et epoke-hus, kanskje et tjærebrunt laftet hus i dragestil, kan det virke mer naturlig med varmhvitt lys.
Husk at hvis du er usikker, kan du alltids bruke tunable white eller dim to warm, så har du litt å spille på med hensyn til fargetemperatur!
12. Du trenger ikke tenke så mye på CRI-verdien til utebelysning
CRI-verdien beskriver en lyskildes evne til å gjengi farger uavhengig av lyskildens Kelvin-verdi. CRI-skalaen går fra 0 – 100, hvor aktuelle verdier ligger mellom 80 og 100. Forenklet sett kan CRI80 sammenlignes med et lysrør, mens CRI100 tilsvarer solen eller halogenlys. Mye utebelysning har ikke bedre CRI enn 80. Dette pleier ikke å by på noe problem.