Utendørsbelysning: Hvorfor velge LED?

LED  er det beste du kan bruke som utendørsbelysning.

Utendørsbelysning i LED suser inn på privatmarkedet og godt er det. Det kan være dyrt i installasjon, men det må sies at utendørsbelysning er nokså kostbart – ofte.

Mange privatpersoner spør ofte om lyskvaliteten når det gjelder LED – og denne posten skal handle om dette – om hvordan LED-belysning ser ut i din hage, din terrasse eller kanskje på din gårdsplass.

 

Er LED-lys for hardt til utendørsbelysning?

Hvis man ser på selve lysvirkningen en lampe gir, så er ikke lyset fra LED-dioder hardere enn lyset fra en liten halogenbrenner. Når lyskilden er fysisk liten og ikke filtrert på noen måte, kan man sammenligne den med solen. Solen er liten (fordi den er langt borte) og den lyser sterkt i forhold til sin relative størrelse. Dette gir oss et skarpt lys med klart avtegnede skygger. Det er det man får med LED som ikke er filtert, og det er det man også får med små halogenbrennere, en lyskilde som av de fleste oppfattes som behagelig og «varm».

Hvis LED oppfattes som «hardt», må det være pga dette:

  • de første LED-diodene som kom var lyssvake og de var dermed aldri avblendet. Man så rett inn i «sinte» dioder og det var hverken pent eller behagelig.
  • mange LED-lamper er fremdeles mangelfullt avblendet.
  • LED-lampene brukes feil, altså brukes til oppgaver de ikke passer til.
  • LED har ikke så god fargegjengivelse som halogen. Det betyr ikke at de ikke skal brukes, men de gjengir ikke alle farger like godt.

LED kan gi både varmt og kaldt lys, men det varme LED-lyset vil aldri bli helt som halogen. Husk bare at forskjellige produsenter av både innendørs- og utendørsbelysning har forskjellig standard. Er du uheldig, kan du se forskjell i lysets kvalitet fra en produsent til en annen. Bruker du LED til utendørsbelysning, kan det være du skal holde deg til en produsent eller i det minste ikke mikse de forskjellige LED-produktene altfor mye.

 

Fordeler med LED til utebelysning

Til tross for noe gal bruk og enkelte mindre problemer, er det mange gode grunner til å bruke LED utendørs:

  • LED bruker svært lite strøm og kobles den på et tidsur varer den evig.
  • LED tåler norske temperaturer svært godt og passer derfor til utendørsbelysing.
  • LED tåler vibrasjon svært godt.
  • På grunn av den lange brenntiden slipper du å tenke på pæreskift.
  • Den noe dårligere fargegjengivelsen gjør ikke noe når det er til utendørsbelysning.
  • Det lave strømforbruket gjør at man med bedre miljø-samvittighet kan bruke utendørsbelysning der det ellers ville være «i meste laget» energimessig.

 

Ulemper med LED til utebelysning

En ulempe som kan nevnes, er at mange LED-armaturer i dag kommer med hel-integrerte dioder – det vil si at når de en dag om lenge ikke lyser tilfredsstillende, så må hele armaturen byttes. Enkelte leverandører tilbyr både innendørs- og utendørsbelysning med utskiftbare dioder – en stor fordel.

 

Alternativ belysning utendørs

Andre aktuelle lyskilder til utendørs belysning til hus og hage er kompaktlysrør og lysrør.

Vanlige lyspærer med skrusokkel, de som nå kun kommer med en liten halogenbrenner inni selve kolben, er nå helt uinteressante å bruke ute. De er for dyre i bruk, tåler ikke vibrasjon (en dør som smeller f.eks) og de små skiftes altfor ofte. Har du utelamper med skrusokkel E27 eller E14, så sett heller en sparepære i. OPPDATERING 2016: Bruk LED Retrofit!

Sparepærer og andre lysrør-typer er aktuelle å bruke utendørs, men brenntiden kan bli svært redusert av kulde. LED derimot, tåler som sagt kulde svært godt. (LED tåler ikke varme i stor grad, men i Norge er det jo ikke så varmt som regel – så dette pleier ikke å være et problem.)

Metallhalogen er en lyskilde som brukes en del til offentlig belysning utendørs. Det er den som skrur seg sagte på om ettermiddagene, hvor lyset er grønt først og så blir det langsomt hvitt. Metallhalogen er en fin lyskilde, men den er ikke så aktuell i private sammenhenger. Velg heller LED utendørs!

Trenger du hjelp til belysning av ditt uterom?

 

 

LIGNENDE ARTIKLER

LEGG INN KOMMENTAR

0

Søk

oluce stones utendørsbelysning