Led Tunable White

Tunable White – et råspennende belysningsprinsipp – moduler fargen på lyset etter tiden på døgnet

Tuneable White har vært på trappene i mange år, men det er først konseptet begynner å merkes. Det er fremveksten av LED som har ført til utviklingen av Tuneable White, som går ut på at belysningens fargetemperatur endres med dagslyset slik at man også inne får en døgnvariasjon.

Både LED og dagslys kommer i mange nyanser. Dette utnyttes nå med «Tuneable White»

Som tidligere forklart, måles lysets fargetemperatur i Kelvin.  For deg som vil ha den korteste og greieste forklaringen, er Kelvin en skala som sier noe om hvilken fargetone det er i lyset.

Blåhvitt lys = 5600 Kelvin

Renhvitt lys = 4000 Kelvin

Varmhvitt lys = 2700 Kelvin – 3000 Kelvin. Det er i dette sjiktet vi finner det klassiske glødepærelyset.

Varmt lys = ca 2000Kelvin. Dette gir peiskos-stemning.

Fra soloppgang til solnedgang er det stor variasjon i det naturlige lyset

Det naturlige lyset varierer mye gjennom året og i Norge varierer det enormt med breddegraden. I Oslo har vi svært vakkert lys ved juletider. Morgen – og ettermiddagslys er ofte svært varmt i tonen. Midt på dagen er lyset klart og hvitt, mens i overgangen fra morgen til dag og fra dag til skumring, er lyset nokså kaldt.

Med LED kan vi lage en illusjon av dagslys inne som følger døgnet

Hva er ledlys?

Det finnes nå armaturer som kan variere fargetemperaturen fra for eksempel 2000Kelvin til 5000Kelvin. I tillegg er det vanlig av disse armaturene kan dimmes. Når slike armaturer kobles til et styringssystem og dagslys-sensorer, kan man styre belysningen slik at lyset er kjølig og klart inne når det også er det ute. Likeledes kan lyset inne bli varmt i tonen ved solnedgang.

Det er ikke alltid (for å si det pent) at vi syns vi har nok dagslys i Norge

Tuneable White tillater deg å «hjelpe til» innendørs når novemberdagene er på sitt tristeste. Illusjonen av dagslys kan gjøre mye for mange.

I tillegg kan Tuneable White være effektivt for næringslokaler som har skiftende utstillinger. En klesforretnings utstilling varierer veldig med sesongene og det er svært gunstig at lyset kan finjusteres for å fremheve fargene i utstillingen.

Les om en videreføring av Tunable White her: Human Centric Lighting.

 

LIGNENDE ARTIKLER

LEGG INN KOMMENTAR

Start typing and press Enter to search

DimToneMonkey pondering