Hva er LED-lys?

Led-lys har så å si invadert oss de siste årene, men hva er det egentlig?

Her kan du lese om hvordan led-lys oppstår!

 

Led-lysets opphav

For å kunne svare på ordentlig på spørsmålet «Hva er LED-lys?», er det like greit å fyre løs med noen definisjoner med en gang.

LED står for Light Emitting Diode. For at dette skal gi noen mening, må man vite hva en diode er. For å vite hva en diode er, bør man vite hva en halvleder er.

En halvleder er et stoff som fører strøm nokså godt

En diode er en halvleder som fører strøm kun i en retning

En diode blir dermed et stoff som fører strøm nokså godt kun i en retning

For å lage LED-lys kobles en egnet og kraftig dopet halvleder til strøm. Den vil den emittere et monokromatisk lys. I utgangspunktet er det ikke mye lys som emitteres og dagens LED-lys vil dermed så å si alltid ha en eller annen innretning som styrer lyset i den retningen man ønsker. Det monokromatiske LED-lyset vil ha en bølgelengde  – altså en farge – gitt av hvilke halvleder som er brukt.

De første LED-diodene kom på markedet på seksti-tallet. De var relativt lyssvake og gjerne røde. Disse diodene ble brukt som indikatorlys til blant annet husholdningsapparater.

Det har seg slik at hvitt lys ikke er det man får lettest med LED. Det er nok en av grunnene til at de første hvite diodene som ble brukt til LED-lys ikke falt i alles smak, for det var ikke så lett for produsentene å få til hvitt lys. Nå derimot, har svært mange LED-armaturer ypperlig kvalitet  og er godt egnet til bruk som belysning.

Lys fra vanlige glødelamper oppstår ved at strøm går gjennom et filament – en tråd altså – som har en så sterk resistans i seg at varme oppstår. Når varmen blir høy nok, begynner filamentet å gløde. Glødelampen blir altså varm lenge før den begynner å lyse.

Når LED-lamper avgir lys gjennom strømgang i halvlederen, oppstår ikke samme varmeutvikling som  i en glødepære.

 

Hva er fordelene med LED-lys?

Men det er flere fordeler med LED-lys. Det monokromatiske lyset fører til at man kan utelukke bølgelengder man ikke ønsker. Ultrafiolette bølgelengder er det som bleker og falmer farger, det være seg naturlige eller kunstige. Man kan produsere LED-lys som emitterer ultrafiolett, men det er ikke disse som brukes til belysning. Dagens kommersielle LED-lamper emitterer svært lite ultrafiolett, og dette gjør at selv museer og gallerier kan bruke LED-belysning.

Men LED-lys tåler ikke så mye varme heller og er mindre egnet til nedfelt belysning i asfalt i Dubai enn på Island.

Fra å være svake indikatorlys brukes nå LED-lys til alt mellom himmel og jord. De anvendes for eksempel til klassiske lamper, til profiler, til downlights og utebelysning. Uten LED-belysning hadde aldri konseptet menneskesentrert lys skutt fart.

For den som vil sette seg litt inn i LED-lys og dets anvendelser, er det nyttig å skille mellom integrert led og retrofit led – dette har å gjøre med om diodene sitter fast i armaturen eller om du bruker en løs lyspære. Er du enda litt mer interessert i LED, kan du lese om forskjellen mellom SMD LED og COB LED!

Start typing and press Enter to search

intelligent whiteUtenpåliggende downlights fra Deltalight med retrofit-pærer