Retrofit eller integrert LED?

Når du skal velge belysning med LED, må du ta stilling til om det skal være retrofit eller integrert – men hva er det egentlig?

..og hva er LED-teknologien basert på? Les her!

 

Led retrofit

Såkalt «Retrofit» er LED-lyspærer som er laget slik at de kan settes inn i eksisterende armaturer. Uten disse hadde det neppe blitt noe av utfasingen av glødepæren for noen år siden.

Ny teknologi til gamle sokler

LED går på likestrøm og trenger en driver for å kunne kobles på 230V.

Driveren det er snakk om, er enten ekstern slik som trafoer til 12V-belysning gjerne er – eller den er innebygget i lyskilden. Når en lyskilde med eksempelvis E27-sokkel (skrusokkel) har innebygget driver, kan lyskilden kalles retrofit. Den kan jo settes inn i en «retrolampe»:)

Det finnes enkelte retrofit-pærer som ikke har innebygget driver og som dermed IKKE kan settes inn i en hvilken som helst lampe med samme sokkel. I praksis er det ingen fare for at en vanlig forbruker skulle møte på denne typen pære.

Hvis en pære passer i en sokkel, er det som regel OK å bruke den, såfremt den ikke overstiger anbefalt maks belastning.

Retrofitpærene kommer i mange fasonger og størrelser, med forskjellige fargetemperaturer og CRI-verdier.  En del av dem er forferdelig stygge, en del er helt ok – og noen er kjempepene.

Ikke alle tror Retrofit har en stor fremtid.

De stygge pærene hadde selvfølgelig vært pene hvis de hadde kunnet velge utseende selv, men en retrofit-pære skal inneholde en del elektronikk som gir den forskjellige egenskaper i tillegg til at LED trenger omfattende kjøling for å ha lang levetid. For å kjøle LED-en, trenger pæren en overflate av en viss størrelse av et varmeledende materiale.

 

Slik får du mest ut av lysekronen din!

 

For å oppnå en stor overflate, lages gjerne sokkelen på LED-pærene i metall med kjøleribber. Noen ganger opptar kjøleribbene en tilsynelatende uforholdsmessig stor areal av pærens overflate. Noen ganger ender pæren opp med å bli svært stor også. Husk at retrofit kan brukes ute også!

Sjekk målene på retrofit-pærene. Noen ganger er de så store at de ikke passer i lampen din!

Mange av retrofit-pærene er dimbare. Her finner du en oversikt over dimbare retrofit-pærer og hvilke dimmere som skal brukes.

 

 

Start typing and press Enter to search

Monkey ponderingLysdesign til moderne hjem