10 tips til plassering av downlights og avstand til vegg!

Ved plassering av downlights må du forholde deg til deres innbyrdes avstand, men også til avstand fra vegg. Hvor tett opp mot veggen skal de egentlig?

Her har vi laget en liste med 10 tips til akkurat dette!

1. Bestem downlightenes funksjon

Det første du må spørre deg om, er hvilken funksjon downlightene har. Er det montert i lang soveromsgang eller i stuen? Eller er dette kanskje ute på terrassen?

Det viktigste momentet er om downlightene skal lyse på gulvet eller på veggen. Skal de lyse opp veggen må de stå ganske tett på, og de bør være dreibare.

2. Ta hensyn til takhøyden når du bestemmer avstand til vegg

Jo høyere under taket, jo lengre fra veggen skal du plassere downlightene dine. I praksis vil du alltid ende opp et sted mellom 30cm og 70cm, og aller oftest et sted midt i mellom. Fortsett og lese nedover, så kommer vi til hvor tett veggen dine downlights skal.

3. Bestem hvilken utstrålningvinkel downlightene skal ha

Mest sannsynlig har du downlights med 36 graders utstrålningsvinkel, da dette er standard fra de fleste produsenter. Det kan også være du har en direkte bredstrålende type på 55 grader, eller en smal type på 25 grader. Den brede på 55 grader vil selvfølgelig treffe høyere opp på veggen enn den smaleste. Hvis målet er å IKKE treffe veggen, men kanskje bare på gulvet i en smal korridor eller i et trapperom, må du så langt unna veggen som mulig.

4. Vurder lysbildet du får på veggen

Denne er kanskje litt vanskelig. Det er slik at downlights gir et kjegleformet lys. Når du plasserer en downlight i nærheten av en vegg, får du et lysbilde på veggen som avspeiler den lys-kjeglen armaturen gir. Dette lysbildet ser nesten alltid ut som en bue.

Hvis du skal ha en hel rad med downlights bortover en vegg, vil du da få en rad med kjegler. Spørsmålet blir da: Liker du disse kjeglene? Hadde det vært penere med et jevnt lys på veggen? Og bør lyset gå nesten helt opp til taklisten?

Se vår samleside for all informasjon om downlights!

5. Vurder om du skal bruke en downlight med et mykere lysbilde

Hvis du ikke liker lysbuene beskrevet ovenfor, kan du velge en downlight med et mykere lysbilde. Det er nesten håpløst å gå til en grossist og be om dette, men vi kan hjelpe deg! Det finnes downlights som gir mykere buer på veggene, og det kan også være du kunne hatt glede av en wallwasher i stedet.

6. Downlights med mykt lysbilde kan plasseres nærmere veggen

Hvis du bruker en downlight med mykt lysbilde, kan du plassere den nært veggen. Vi bruker ofte en avstand på bare 30cm fra vegg når vi lager lysplaner. Det vil da i praksis nesten alltid dreie seg om en dreibar type.

7. Ekstra dreibare downlights plasseres lengre fra vegg

Det finnes enkelte «ekstra» dreibare downlights, som kan tippes 50 grader i stedet for de vanlige 30.

Denne typen vil lysmessig nesten ligne mer på enn spott av lyskastertype enn en innfelt downlight. På grunn av den ekstra vippen du kan få på disse downlightene, kan du høyt sannsynlig trekke dem litt lengre fra veggen enn du ellers ville gjort, og særlig hvis tanken er å bruke dem til kunstbelysning. Tenk 50-65cm.

Les vår guide til lysplanlegging!

Det du trenger å vite om spotkasser

8. Husk at downlights ikke nødvendigvis er best til kunstbelysning

Det kan være du heller skal gå for en spott av lyskastertype. Ofte ser disse ut som en liten sylinder som kommer ut av taket. Med disse får du lyset dit du vil. Det finnes veldig pene armaturer av denne typen og de kan også være veldig små.

9. Tenk helhetlig når du plasserer downlights

Se for deg dette: Du har en lang korridor med downlights som fører inn til et soverom hvor du skal ha downlights foran et klesskap som ligger i forlengelsen av korridoren. Det er en fordel om downlightsrekken i korridoren og rekken foran skapet ligger på linje. Det vil si – hvis de to rekkene er forskjøvet med 10cm i forhold til hverandre og man ser dette når døren står åpen, så vil i hvert fall en del mennesker i sitt stille sinn irritere seg over dette.

Her må du kanskje akseptere et kompromiss. Kanskje kommer downlightene foran skapet litt tett på disse, eller motsatt.

10. Til korridorbelysning skal downlightene være sentrert eller helt ute av senter

I en korridor kan du lage en rekke med downlights sentrert i korridoren. Da treffer du sannsynligvis bare gulvet og nederst på veggene. Du kan også trekke raden mot veggen på den ene siden slik at disse blir opplyst. Det er da viktig at rekken kommer så langt ut på siden av senter at man ikke tenker de er feilmontert – at de egentlig skulle i senter, men at elektrikeren har målt feil. Du trenger heller ikke å plassere downlightene på en rekke – du kan bryte opp rekken i korte strekk som ligger vekselvis til begge sider av senter.

Usikker? Bestill rådgivning på Teams eller på kontoret i Hausmanns gate!

Se samleside for alt som har med belysning å gjøre!

Start typing and press Enter to search

TrapperomPlantegning for lysplan med tommestokk