Om downlightkasser og byggehøyder

Downlightkasser er et tema du må forholde deg til når du skal felle downlights inn i himlingen din. Det er ikke et vanskelig felt å sette seg inn i, men det er viktig at det blir riktig når du bygger. 

En downlight har en byggehøyde

Innfelte downlights (av mange kalt takspotter) krever plass i himlingen.

Vi bruker mye gips til innvendig tak i Norge. Når du skal montere spotter i taket, må du vite hvilken maksimal byggehøyde du har.

For yttertak er denne høyden som regel gitt av gipstykkelsen (oftest 13mm) og høyden på lekten som ligger rett over. Over lekten kommer plasten, og den vil du helst ikke ta hull i.

Den minimale høyden for en lekt er 33mm, men ofte brukes 2 tom, altså 48mm.

Med gips på 13mm og lekt på 33mm blir din maksimale byggehøyde 46mm.

Med gips på 13mm og lekt på 48mm blir din maksimale byggehøyde 61mm.

Tidligere, da det ble brukt halogen til downlights, trengte man ofte flere centimeter med luft over downlightene for å holde temperaturen nede.

Med LED trenger man ofte ikke noe særlig luft rett over downlighten, men dette må alltid kontrolleres i monteringsanvisningene før man monterer!

Enkelte LED-downlights er nemlig konstruert slik at de trenger lufting.

Hvis din downlight ikke trenger luft rett over seg, må du likevel ta hensyn til at enkelte armaturer kan ha ledninger som kommer ut på toppen, og disse trenger som regel litt plass.

Noen millimeter klaring mellom downlight og downlightkasse er uansett nesten alltid en fordel og i en del tilfeller er det nødvendig.

Downlights og downlightkasser

Til de fleste downlights trenger du en downlightkasse i taket.

Downlightkassen har som hovedoppgave å skjerme for isolasjon som ellers kunne blitt liggende som en dyne oppå downlighten.

Led tåler ikke varme så godt, og brenntiden reduseres betraktelig hvis en downlight utsettes for for høye temperaturer.

Spotkassene kommer i forskjellige standardhøyder, og det er i praksis høyden på spotkassen som begrenser hvor høy downlight du kan bruke.

Standardhøyder på downlightkasser er som følgende:

Byggehøyder

Høyde downlightskasse Lektehøyde Gipstykkelse Effektiv byggehøyde
30mm Krever minimum 33mm 13mm 46mm
48mm Krever minimum 48mm 13mm 61mm
65mm * 13mm 78mm
130mm * 13mm 143mm

Svært mange spotkasser er forøvrig såkalte «multi»-typer. Det vil si at de har en gitt høyde og bredde, men lengden er variabel. Som regel er lengden gitt til ca 30-35cm til ca 57cm. Det kan være lurt å trekke kassene maksimalt ut, for ofte skal det ligge en trafo ved siden av downlighten, og det skader heller ikke å ha litt ekstra plass i kassen.

Downlights som ikke trenger downlightskasse

Det finnes heldigvis måter å sno seg rundt problemet med spotkasser.

Det finnes såkalte ISO-downlights, hvor downlighten er pakket inn i et hylster som virker varmeisolerende.

Disse downlightene kan settes rett i isolert tak, noe som kan være en stor fordel i forbindelse med rehabilitering.

Hvis du kan få trukket et rør i rommet mellom lektene, kan du ta ut hull i himlingen og montere downlights i en eksisterende himling uten å måtte tenke på spotkasse.

 

Spotkasser som er konstruert for å gå gjennom fuktsperren.

Når det er veldig ønskelig å kunne montere høy innfelt belysning i et yttertak, finnes det løsninger hvor man tar hull i plasten uten at dette får uønskete konsekvenser.

SG Sealbox er er høy downlightskasse som er laget slik at man får en forseglet overgang mellom plast og kasse.

Fuktsperren kan da regnes som ubrutt, selv om den i praksis er nettopp brutt.

Sealbox har målene L590mm x B350mm x H154mm.

Det er dermed ikke en uttrekkbar boks, men den redder deg i situasjonen hvor du vil ha en høy downlight hvor fuktsperren ellers hadde hindret deg i dette. Den er betydelig dyrere enn en vanlig spotkasse.

 

Lavtbyggende downlights

Til gips- og panelte himlinger er det altså avstanden mellom underkant himling og overkant spotkasse som regulerer hvor høye downlights du kan bruke.

I innertak kan du nesten alltid bruke høye downlights, men vær obs på at håndverkeren ofte setter inn en lav downlightskasse hvis du ikke har gitt beskjed om noe annet.

Det kan dermed ofte være like greit å gå for lavtbyggende downlights til hele byggeprosjektet, om det er ytter- eller innertak det er snakk om. Men en lavtbyggende downlight får du minimalt med monteringsproblemer og du trenger ikke si fra om noe spesielt til håndverkeren.

 

Hvor finner jeg lavtbyggende downlights?

I og med at gipshimling er det aller vanligste i Norge, er standard downlights som selges gjennom elektrikere, i lampeforretninger og byggvarehus lavtbyggende. De er tilpasset vår byggeskikk.

Skal du derimot handle downlights som ikke er tydelig beregnet på det norske markedet, må du være obs på at de kan være for høye, eller at de i seg selv ikke er for høye, men det er andre årsaker til at de trenger høy spotkasse:

 

Downlights som er lavtbyggende, men som likevel trenger høy spotkasse:

Fordi de trenger lufting

En del downlights trenger som tidligere sagt luft over seg.

Det kan for eksempel dreie seg om downlights som har et lite tverrsnitt, men høyt lysutbytte.

Hvis konstruksjonen er gjort så liten som mulig, med så få kjøleribber som mulig, må armaturen ha lavere driftstemperatur enn en downlight med mer gods.

Varme stiger jo som kjent, så luft over downlighten kan medføre lavere temperatur i selve armaturen.

Driveren har også utbytte av at temperaturen holdes nede og en downlightskasse gjør altså sitt for at driveren holder lenge.

 

Fordi dimensjonene er uheldige

Denne kan kanskje være vanskelig å forstå.

Enkelte downlights er ikke høye når de er ferdig montert, men de kan kreve litt ekstra plass når man kipper dem sidelengs inn gjennom utsparingshullet i gipsen.

Det kan for eksempel dreie seg om lineære downlights.

 

Driveren er stor!

Mange  downlights har eksterne drivere.

Når driveren er ekstern, trenger den ikke ligge i spotkassen. Den kan ofte ligge mange meter unna, for eksempel i sikringsboksen eller i teknisk rom.

Men ofte vil vi av praktiske årsaker ha driveren i spotkassen. Det hender også at driveren er ekstern, men leveres påmontert uten hurtigkobling.

Du kan da ikke ta driveren av uten å miste garantien på armaturen, da fabrikken som regel ikke godtar at man modifiserer downlighten selv.

En driver som leveres sammen med en downlight, er i praksis alltid liten nok til å gå gjennom utsparingshullet i gipsen. Men du kan oppleve at den er for stor til å kippes inn i en lavtbyggende spotkasse.

Problemet for både dette punktet og forrige punkt, er at det i og for seg er plass til produktene i spotkassen, men det i praksis ikke mulig å få dem inn.

 

Bestill en belysningsplan!

Vi har nå gått gjennom det trivielle temaet «downlightboks og byggehøyder».

Når du bygger eller rehabiliterer et bygg, er dette kun en bitteliten brikke i et mye større spill.

Lys til ditt hus planlegger belysning for de fleste typer byggeprosjekter.

Kontakt oss her for en uforpliktende gjennomgang av ditt prosjekt!

Start typing and press Enter to search

Nærbilde prismer i krystallkrone