Downlights

Downlights brukes i svært mange miljø og kommer i en uendelighet av typer, fasonger, størrelser og utførelser. De er både elsket og forhatt. På denne siden finner du generell informasjon om downlights og hvordan du kan bruke dem.

Har du lyst på downlights?

Ikke alle liker downlights, men et flertall av våre kunder gjør det. Med downlights i taket får du en effektiv og forholdsvis rimelig belysning, og hvis du gjør gode valg, får du også et fleksibelt, levende lys fordi det er lett å lage lyssoner, spesielt hvis du bruker dreibare armaturer. Elektrikeren din er godt kjent med denne typen armatur og monterer dem fort. Du får dem i et vell av farger, i forskjellige fasonger, utenpåliggende, innfelt, med og uten flens, og så videre.

Downlights passer kanskje ikke like godt i alle typer miljø, men de passer i mange. Hvis du trenger lys til et epoke-interiør, trenger du ikke kategorisk avvise downlights i taket; du må bare velge smart.

Hvor mange downlights pr. m2?

Våre kunder er ofte engstelige for at det skal bli for mange downlights når vi lager lysplaner. Mange har bodd i boliger eller hatt kontorer med tak pepret med downlights, og det liker vel nesten ingen. Husk også at du ikke MÅ ha downlights hvis du ikke er komfortabel med det.

Når det er tid for plassering av downlights, skal du i utgangspunktet ikke henge deg opp i antall kvadratmeter rom du forholder deg til. Plasser lampene der det virker naturlig i forhold til hvordan rommet skal brukes og i forhold til hva som ser pent ut. Du har nå kommet et godt stykke på vei!

Er du usikker, les vår guide til gjør-det-selv-lysplanlegging her.

Variasjon er bra. Hvis du bruker downlights som grunnbelysning i et rom, kan du legge til en vegglampe eller to, så unngår du monotoni og inntrykket av downlightene blir heller ikke overveldende.

Det som er viktig, er å plassere dem godt. Hvis du plasserer downlights der hvor de faktisk trengs, vil du nok se at det ikke blir for mange.

Lavtbyggende typer er mest praktisk

Hvis du ikke ber om noe annet, vil elektrikeren din montere lavtbyggende spotkasser i taket ditt. Det på mange måter en fordel å holde seg til lavtbyggende armaturer, særlig hvis du har skråtak eller det er snakk om flatt yttertak.

Det er idag «ingen» som foreslår downlights med stor byggehøyde hvis det ikke er en grunn til det.

En lavtbyggende downlight kan nødvendigvis ikke ha en veldig høyt opptrukket lyskilde. Det er ikke noe høyde å trekke lyskilden opp i!

Hvis du vil bruke armaturer som bygger høyt opp i taket ditt, må du si fra til elektrikeren din på et tidlig tidspunkt.

Skinner og profiler som alternativer

Skinner og led-profiler er ypperlige alternativer. Det finnes svært pene typer, og hvis du ikke liker at de kommer ned fra taket, finnes det også innfelte modeller.

En stor fordel med skinner og led-profiler er at de gir økt fleksibilitet. Med en skinne langs en langvegg, vil du i praksis kunne sette spotter hvor som helst på strekket ettersom behovene dine endrer seg. Du kan bruke svært diskrete skinne-armaturer til dette. Det vil se ryddig og pent ut, og kanskje til og med penere enn om du brukte vanlige downlights.

Vanlige runde eller andre typer?

Når vi tenker på en downlight, tenker vi gjerne på den runde, vanlige typen med dreibar lyskilde. Dette er et standardprodukt som en hvilken som helst elektrogrossist fører. Du finner også firkantete typer – enten kvadratiske med en spot eller rektangulære med to eller flere spotter.

Hvis du går for en firkantet type, sjekk hva slags hull den trenger i taket. Noen trenger et firkantet utsparingshull i gipsen, og det er mer tidkrevende for elektriker. Det er også litt mer krevende å få en rekke med firkantete hull til å ligge på en strøken rekke, så noe mer tid kan gå med på montering.

 

Husk at en firkantet downlight stort sett alltid gir det samme lyset som en rund. Valget mellom rund eller firkantet handler som regel mest om interiøret for øvrig. Kanskje er det mye firkantet i ditt miljø? Eller har du mye runde  og organiske former?

Bør de være dreibare?

Det er en fordel av downlights er dreibare. Husk bare at de fleste kun kan tiltes 30 grader fra den vertikale aksen. Dette betyr at downlights kanskje ikke alltid er ideelt for å belyse bilder du måtte ha på veggene. Hvis armaturen er montert et stykke ut fra vegg, vil den med maksimal tilt kanskje nå bare 1,5m opp på veggen. Til kunstbelysning er nok ofte wallwashere, utenpåliggende spotter eller skinner bedre.

Du kan få forskjellige utstrålningsvinkler

Dette gjelder ikke for standardtypene. En standard downlight kommer stort sett med 36 graders utstrålning.

En del leverandør gir deg valget mellom alt fra 3 til 60 graders utstrålningvinkel. 3 grader er å sammenligne med en nål. Det kan se fantastisk ut hvis du lar den lyse på en liten kunstgjenstand eller annen liten detalj.

Du kan også bruke smalstrålende downlights over trapper, slik at de lyser konsentrert ned på trinnene selv om det kanskje er fire-fem meter ned fra taket.

Likeledes kan smalstrålende armaturer være spektakulære over spisebord.

Hvis du lager en rekke med bred- og smalstrålende spotter, er det sjeldent at du ser forskjell på armaturene; du ser kun forskjell på lyset de gir.

Lineære downlights

Hvis du ikke skal bruke helt vanlige downlights, kan du bruke lineære. Disse består av en lang rekke minidownlights som sitter montert i en boks eller (kort) skinne. Denne typen er stort sett aldri dreibar og er nesten alltid spesielt lite blendende. Den første armaturen av denne typen var iGuzzini Laser Blade. Senere har mange leverandører kommet etter, og du vil finne disse svært attraktive armaturene i mange varianter.

Denne typen armatur er ikke så egnet til belysning av vegger da de ikke kan dreies. Du bruker dem heller midt i rom, i korridorer eller i kombinasjon med andre lamper.

Utenpåliggende downlights

Du kan ikke alltid få innfelte downlights, slik som hvis du har betongtak. Det hender også at man ønsker utenpåliggende typer av dekorative årsaker.

Det er mye å velge i. De fleste er kube-formet, men det finnes også sylindriske typer, samt mer kulerunde varianter.

For utenpåliggende typer er det kanskje et noe mindre utvalg av utstrålningsvinkler. De er også nesten alltid mer kostbare enn sine innfelte slektninger, da de kort og godt består av flere deler og mer gods.

Det er best med skjult strømtilførsel til utenpåliggende downlights. Husk at selve armaturen kan være mindre enn en standard takboks.

Kanskje du må ha rørutstikk!

Du kan godt bruke downlights i par…

I stedet for å bruke en dobbel innfelt downlight (som nesten alltid koster mer enn to enkle), kan du montere to og to downlights med noe innbyrdes avstand. Dette ser ofte vel så bra ut som en dobbel, går muligens raskere å montere, og resultatet ser også gjerne mer forseggjort ut enn om du lager en lang rekke med downlights med lik avstand mellom armaturene.

…eller du kombinerer runde med lineære

Runde downlights kombinert på linje med lineære, kan bli veldig fint. Det blir som et morse-signal (kort – kort – lang – kort – lang osv). Resultatet ser ofte mer kostbart ut enn det faktisk var. Noen ganger skal det lite til for å heve inntrykket betydelig.

Innfelte downlights passer ikke i skråtak

Hvis du har skråtak er det ikke pent med innfelte spotter. De vil ikke svært ofte ikke kunne lyse dit du vil på grunn av takvinkelen, de vil blende og det ser ikke bra ut.

Til skråtak er det penere med delvis innfelte spotter slik som vi brukte i dette prosjektet. Spottene blir diskrete og elegante i taket, og du får tiltet dem i den retningen du ønsker.

Har du lavt skråtak, for eksempel i en loftsetasje, kan det være du må droppe belysning i taket helt.

Downlights på baderom er en klassiker

Om du skulle være negativ til downlights i boligen din, bruk dem gjerne på badet. På badet vil vi nesten alltid ha det lyst og oversiktlig. I tillegg gjelder våtromsnormen og i praksis er det noen ganger lettere å slippe unna med downlights enn vanlige lamper.

Bruk downlights på badet, men ikke rett over vasken eller så nært på vasken at den lyser deg rett i hodet når du speiler deg. Det blir ikke pent!

Husk også at du på baderom gjerne kan bruke 3000 Kelvin – det ser friskt og fint ut.

Hva med downlights i spilehimling?

Til spilehimling bruker du ikke runde typer.

Mange lager en utsparing i spilehimlingen og legger en firkantet downlight der, men du kan også bruke så smale lineære typer at du nesten heller kan kalle armaturen en skinne. Med litt grundig forarbeid kan du få belysning i spilehimlingen som er helt usynlig når den er slått av, og nesten like usynlig når den er i bruk.

Tenk på belysning når du velger type spilehimling. Hvis du har i retning av 18-20mm mellom spilene, vil du kunne klare å legge en del belysning mellom disse. Er det svært trangt mellom spilene, blir det samme enten krevende eller dyrt

Start typing and press Enter to search

LED dioder i mange fargeLED utendørsbelysning fra Luciferos med skjulte lyskilder. Sitt på din utelampe!