Downlights og spotter som ikke blender

Du bygger om eller du bygger nytt, og det skal settes opp de fineste, kritthvite gipshimlinger. Langs veggen kommer det opp taklister valgt av deg, eller det skal lages en pent utført listfri overgang mellom vegg og himling. Det blir kjempefint.

Så kommer de dårlige nyhetene. Røykvarsleren må opp og den er stor og stygg. Alarmselskapet monterer en kladd av en sensor i hjørnet. Downlightene elektrikeren monterte for en tid tilbake blir endelig koblet opp og du har fått en haug med lysende punkter i det glatte, hvite taket ditt.  Æsj.

Jeg har tidligere skrevet tips her på siden om  blending og hvordan du kan unngå det. Nå skal vi se litt nærmere på konkrete eksempler på downlights og spotter som ikke blender.

Opptrukne downlights

Du kan bruke downlights som er godt trukket opp i himlingen din. Kommer de høyt nok opp, vil de kun kunne lyse rett ned. Dette trenger ikke være et problem, men da satser du altså ikke på disse til bildebelysning eller lignende. De skal lyse rett ned:).

 

 

God avblending av lyskilden

Det finnes en god del ekstra-utstyr for å blende av strølys. Her er noen typer:

 

 

Hvis du allerede har downlights eller spotter som blender, kan du se på muligheten for ekstraustyr…

Det finnes også en del spotter hvor selve armaturdesignet klart er laget for at man skal unngå blending og strølys. Her er Deltalights «Outfit» som er eksempel:

Deltalight Outfit utenpåliggende dobbel downlight QR111

Deltalight Outfit utenpåliggende dobbel downlight QR111

 

Sorte omgivelser

Det hender at vi bruker lamper med opptrukne lyskilder, skjulte lyskilder – hva som helst som hindrer oss i å se selve lyskilden – og likevel blender lampen. Da er det kanskje fordi en stor del av lyset reflekteres fra selve armaturen. Har du en reflektor i aluminiums-finish for eksempel, kan det være selve reflektoren reflekterer lyset som bare det – og du blendes. Da er en sort spott kanskje det du trenger.

Her ser du to eksempler på den innfelte spotten «Carree» fra Deltalight – den ene sitter i en sort boks, den andre i en aluminiumsgrå. Du ser nok at den i sort boks gir mindre blending og er generelt mer diskret enn den i aluminiumsgrå.

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Oslo night from Ekeberg Restaurant - Rod Costa