Belysning i Oslo og andre storbyer, smått og stort

Lys til ditt hus planlegger belysning for privatpersoner, næringskunder og det offentlige

Privatpersoner, borettslag og sameier: Finn konkret informasjon om planer og priser her

Uansett hvor du bor, trenger du selvsagt lys. Behovene for innendørsbelysning er nokså like over hele landet, selv om det er mørkere i Nord-Norge. Behovet for utendørsbelysning varierer imidlertid nokså kraftig – og da er det ikke bare på grunn av variasjon i det naturlige lyset.

Tenk deg at du befinner deg en vinternatt i en tett skog. Ingen stjerne på himmelen. Ingen måne. Det er helt mørkt. Du tenner en fyrstikk for å lese historien bak på Kvikklunsjen din. Fyrstikken lyser flott opp – du leser teksten godt og du ser kanskje til og med gjenskinn fra fyrstikken i snøen på bakken. Lyset fra fyrstikken nådde langt.

Hvis du syns det er dunkelt i stuen din eller ute i gata i akkurat din by, så hjelper sannsynligvis ikke en tent fyrstikk. Dette er på grunn av strølyset eller det til enhver tid eksisterende lyset i din stue eller i din gate.

Tidligere hadde jeg en nabo med en nokså voldsom utendørsbelysning. Deres lamper lyste over deres tomt, over gaten, over inngangspartiet mitt, inn i og gjennom leiligheten min, over terrassen min og til slutt endte dette strølyset i et epletre. Det kaller jeg strølys 🙂 –  eller «sølelys», altså lys som er der hvor vi ikke vil ha det.

Bor du i Oslo eller i en annen storby, vil det alltid være strølys i atmosfæren. En fyrstikk kan aldri lyse opp der som den kan i de dype skoger. På landet trenger du lite lys. I storbyen trenger du mye.

Ja, på sett og vis er det slik at mye trenger mer. Hvis du ønsker deg en spesiell lyseffekt, vil du trenger MER for å oppnå den i en storby enn på landet. Og vice versa – har du et småbruk langt uti ingenmannsland, trenger du nesten ingenting for å oppnå samme effekt.

Pussige greier.

I denne sammenhengen er det landet som vinner over byen: Lite skal til for å oppnå et resultat. I byen må du bruke mer strøm i et miljø som allerede kanskje lider under lysforurensning…

Lys til ditt hus planlegger belysning til alle typer bygg og uterom.

 

 

LIGNENDE ARTIKLER

LEGG INN KOMMENTAR

Start typing and press Enter to search