Belysning i Oslo og andre storbyer, smått og stort

Lys til ditt hus planlegger belysning for privatpersoner, næringskunder og det offentlige

Privatpersoner, borettslag og sameier: Finn konkret informasjon om planer og priser her

Uansett hvor du bor, trenger du selvsagt lys. Behovene for innendørsbelysning er nokså like over hele landet, selv om det er mørkere i Nord-Norge. Behovet for utendørsbelysning varierer imidlertid nokså kraftig – og da er det ikke bare på grunn av variasjon i det naturlige lyset.

Tenk deg at du befinner deg en vinternatt i en tett skog. Ingen stjerne på himmelen. Ingen måne. Det er helt mørkt. Du tenner en fyrstikk for å lese historien bak på Kvikklunsjen din. Fyrstikken lyser flott opp – du leser teksten godt og du ser kanskje til og med gjenskinn fra fyrstikken i snøen på bakken. Lyset fra fyrstikken nådde langt.

Hvis du syns det er dunkelt i stuen din eller ute i gata i akkurat din by, så hjelper sannsynligvis ikke en tent fyrstikk. Dette er på grunn av strølyset eller det til enhver tid eksisterende lyset i din stue eller i din gate.

Tidligere hadde jeg en nabo med en nokså voldsom utendørsbelysning. Deres lamper lyste over deres tomt, over gaten, over inngangspartiet mitt, inn i og gjennom leiligheten min, over terrassen min og til slutt endte dette strølyset i et epletre. Det kaller jeg strølys 🙂 –  eller «sølelys», altså lys som er der hvor vi ikke vil ha det.

Bor du i Oslo eller i en annen storby, vil det alltid være strølys i atmosfæren. En fyrstikk kan aldri lyse opp der som den kan i de dype skoger. På landet trenger du lite lys. I storbyen trenger du mye.

Ja, på sett og vis er det slik at mye trenger mer. Hvis du ønsker deg en spesiell lyseffekt, vil du trenger MER for å oppnå den i en storby enn på landet. Og vice versa – har du et småbruk langt uti ingenmannsland, trenger du nesten ingenting for å oppnå samme effekt.

I denne sammenhengen er det landet som vinner over byen: Lite skal til for å oppnå et resultat. I byen må du bruke mer strøm i et miljø som allerede kanskje lider under lysforurensning…

Lys til ditt hus planlegger belysning til alle typer bygg og uterom.

Start typing and press Enter to search