10 ting du bør vite om blending i hjemmet

Blending er irriterende og mange lurer på hvordan de skal unngå det. Her kommer ti tips!

 

Tips 1: Velg deg ut de viktigste aksene i rommene dine

Om det gjelder blending eller generelt, velg deg ut det som er viktigst for deg i rommene dine. Er det kanskje slik at alt bør se optimalt ut når man sitter til bords i spisestuen heller enn når man står i døråpningen? Eller vektlegger du et optimalt førsteinntrykk når man kommer inn døren?

 

Tips 2: Kan du se lampen, kan lampen se deg

Når du sitter med plantegninger og vurderer hvor du skal plassere belysningen din – husk det enkle prinsipp at lampen ser deg hvis du ser den. Hvis du for eksempel plasserer belysning slik at den kommer i sitt synsfelt når du sitter i sofaen og ser på tv – da er det en fysisk mulighet at du blir blendet av lampen, men det er ikke sikkert at du vil bli det.

 

Tips 3: En lampe i synsfeltet ditt fører ikke nødvendigvis til blending

Man kan bli for fokusert på blending når man planlegger belysning. En lyskilde langt til siden eller høyt opp i synsfeltet vil ikke oppfattes som ubehagelig av de fleste mennesker med normalt syn.

 

Tips 4: Unngå å plassere skarp belysning i hodehøyde, spesielt rundt sitteplasser

Hvis en skarp lyskilde står rett bak dataskjermen din for eksempel, vil du merke en ubehagelig blending etter en stund.

 

Tips 5: Bruk opptrukne downlights.

Det finnes mange downlights som er trukket opp i himlingen. Disse kan kun lyse rett ned eller de kan eventuelt vinkles litt. Disse downlightene er laget slik for at de skal være så usynlige som mulig – nærmest som hull i taket som slipper inn lys.

 

Tips 6: Bruk downlights i sorte bokser

En del downlights kommer i innfellingsbokser rett fra fabrikk. Disse kommer ofte i flere farger. Velger du sort innfellingsboks, blir blendingen mindre.

 

Tips 7: Vurder lyskilden i lampene dine

Noen lyskilder blender mer eller kanskje mindre enn andre. Den minst blendende lyskilden jeg kjenner til som er i vanlig bruk, er den som kalles QR111 eller AR111. Den fungerer som en tannlegelampe og lyser skarpt i en retning med minimal blending i alle andre retninger. Anbefales.

 

Tips 8: Vær varsom med LED

Ikke all LED blender, men har du LED-dioder i dagen, altså uten et opalt glass eller lignende foran, er diodene så lyssterke at det er fare for blending. Velger du QR111/AR111-lyskilder, skal du være klare over at det finnes en drøss typer på markedet, og noen av disse er overhodet ikke som tannlegelamper – de lyser illsint og blender absolutt. Heldigvis finnes det «ekte vare» også, hvor LED-dioden reflekteres slik som den skal og blendingen er svært liten.

 

Tips 9: En del belysning kommer med diverse ekstra-utstyr

En del downlights og andre lamper kommer med mulighet for avblending. Det kan være ringer du skrur på, gitter som legges foran eller opale filtre. Disse kan eventuelt etterbestilles ved behov.

 

Tips 10: Husk dimming og bruk av lys-scener

Når du planlegger belysning og du ser at du ikke kommer unna noe blending i enkelte situasjoner, kan du lage lys-scener  for å bøte på situasjonen. Hvis det er slik at din entre-belysning blender deg når du sitter tilbords, kan du lage en lys-scene som heter «tilbords» hvor entre-belysningen er dimmet ned eller slukket. På den måten endrer du lyset noe  ettersom hvordan du bruker rommene dine. Det er fullt gjørbart så lenge du ikke trenger en bråte lys-scener for å komme deg gjennom dagen:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Downlights er ikke alltid vakkert