Neida, ingen MÅ ha downlights…

«Jeg er litt usikker på disse downlightsa jeg», sier kunden. «Jeg innser at jeg må ha dem på badet, men…»

Neida, du MÅ ikke ha downlights på badet og ikke andre steder heller. Det vi til vanlig mener med downlights er innfelte spotter, og de begynte å bli vanlig på nittitallet. Da var «downlights i stuen» et sikkert kort i boligannonsene – nå er det helt standard. Standard betyr hverken flott eller dårlig i denne sammenheng – det betyr standard, kort og godt.

Passer det med downlights?

Vi lever i et «flusht og innfelt tiår». De fleste vil ha downlights og jeg beskriver  som regel en del til de fleste hjemmene jeg jobber med. Det er vanlig å foretrekke innfelt, om det gjelder belysning eller andre installasjoner. Vi liker rene, hvite flater.

Men disse flushe downlightene passer ikke alltid overalt. De passer for eksempel ikke alltid stilmessig like godt i eldre bygg. De passer kanskje ikke i spesielt pene himlinger. De kan være vriene i hus i massivtre.  Lydhimlinger og downlights kan være en tricky kombinasjon og strekkbetong-tak bør ikke nødvendigvis svekkes med store utsparinger.

Det er ikke alltid det er så greit med downlights.

Heldigvis er det ingen som MÅ ha downlights – jeg har faktisk ingen selv

Hvis du ikke liker downlights eller føler det er feil for ditt prosjekt – så start med å glemme hele ideen om downlights uten det minste snev av dårlig samvittighet eller murring i bakhodet. Glem downlights.

Downlightenes funksjon

Tenk så på hvordan ditt rom kan bli fint. Tenk funksjon og aktivitet. Hvor trenger du leselys (og bruk ikke downlights til det!), hvor skal du sette pyntegjenstander, hvor skal flygelet du arvet stå?

Når du i ditt indre har lyssatt disse funksjonene  – hvor har du nå sorte hull? Er rommet lysmessig i balanse? Hvordan er det i forhold til tilliggende rom?

Legg til lyskilder slik at rommet ditt er «i vater» – så har du kommet riktig langt.

 

Men hva er det du ikke liker med downlightsa?

Jeg gjetter – du liker ikke de små runde innfelte downlightene som får deg til å tenke på hotellbad med altfor lavt senkede himlinger. Du liker ikke de hvite, skinnende sirklene i taket. Du liker ikke at pæren i en av de fire downlightene på rad har gått og at ingen har skiftet. Du misliker at en og annen downlight til og med henger ut av utsparingshullet. Og på ditt eget bad eller kanskje på naboens, opplyses din isse rett ovenifra av en blåhvit downlight når du speiler deg. Det er ofte en downlight plassert en halvmeter fra speil. Den lyser rett ned i hodet på den som speiler seg. Det liker du ikke, gjetter jeg på.

Om lyssetting av speil

Og så var det den downlighten i dusjen da. Den som ble montert rett før dusjhodet ble levert. Det dusjhodet hadde jo en overflate på en kvart kvadratmeter og den downlighten, den belyser jo bare oversiden av dusjhodet. Ergerlig.

Heldigvis finnes det mange flotte downlights

Hvis du er småuggen i forhold til downlights, kanskje du skal velge en annen type. Du har utenpåliggende downlights, du har innfelte downlights med et helt annet utseende enn de vanligste typene..og så er det slik at skinner og wire kan gi deg samme lys som downlights hvis du liker det – samtidig som de dekorativt sett gir et helt annet inntrykk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Ingen liker blending - men det kan unngås.