Speil og belysning – hvordan funker det?

Store speil brukes ofte i trange rom, men hvordan gjør vi det med speilbelysning?

Du har sikkert sminkespeil på badet, men også et rundt speil i entreen, et garderobespeil på soverom og et dekorativt speil i stua. Med unntak av sistnevnte, er  disse oftest små rom. Hvordan bør du belyse speilet ditt? Skal du ha belysning over speilet eller kanskje speil med lyspærer i?

 

Hva gjør et speil?

Hva gjør et flatt speil egentlig? Jo, det speiler virkeligheten i størrelsesforholdet en til en. Dvs – ditt speilbilde er like stort som deg selv, og speilbildet ditt står like langt inn i speilbildet som du står fra speilet.  La oss si du har en speilgarderobe i et rom på 10 kvadratmeter. Da blir speilbildet av rommet ditt 10 kvadratmeter også – og det visuelle inntrykket av rommet blir 20 kvadratmeter. Et supert knep for å «åpne» trange rom.

Et flatt speil gir et likeformet bilde av verden - og like stort

Et flatt speil gir et likeformet bilde av verden – og like stort

Men – hvis du ikke har plass til et flygel i ditt trange rom, så får du ikke det med en speilvegg heller. Med speil får du illusjonen av rom, ikke ekte rom – og er rommet ditt sort, blir speilbildet av rommet ditt også sort. Det er innlysende, men viktig å huske. Med speil får du mer av det du allerede har, så ligger det rot på gulvet, får du illusjonen av dobbelt så mye rot.

Speil har ingen farge – det er ikke svalt blått som ofte avbildet i salgskataloger – speil er fascinerende fritt for personlighet i seg selv.  Se på de runde speilene øverst i dette innlegget (jeg har lånt bildet fra Sentou!).  De speiler et butikkinteriør med mange elementer. Hvis det reflekterte interiøret kun bestod av en sort vegg, ville speilet vært sort. Veggen speilene henger på, ville se ut som grå vegger med sorte sirkler – jeg har visualisert dette i galleriet nedenfor:

Før vi går videre, klikk på dette litt gufne bildet – her har modellen måttet vinkle speilet akkurat slik at horisonten i speilbildet ligger på linje med horisonten bak henne:

Et ubehagelig bilde på mange måter - men det viser effektivt hva et speil er.

Dette bildet gjør meg uvel, men det viser hva et speil gjør: Det reflekterer sine omgivelser.

 

Hva gjør jeg med lyset rundt et speil?

Når vi henger opp et speil, er det fordi vi ønsker å se speilbildet av noe i det – oftest vårt eget bilde. Det er derfor nødvendig med lys, eller ser vi ingenting.

På bildet av jenta i det grønne over, ser vi et speilbilde svært godt – et bilde av gress – og hvorfor ser vi det så godt? Jo, fordi gresset er belyst. I dette tilfellet er forsåvidt speilet belyst også, i og med at bildet er tatt ute i dagslys. Men grunnen til at speilbildet er såpass bra, er at gresset er belyst.

Hvis du vil se deg selv godt i speilet, er det deg selv du må belyse, ikke speilet

 

Når du belyser deg selv, belyser du også speilbildet ditt, men det kan være krevende å plassere belysningen slik at det blir bra.

Når du belyser deg selv, belyser du også speilbildet ditt, men det kan være krevende å plassere belysningen slik at det blir bra.

Ettersom ditt speilbilde i et flatt speil er like stort som deg selv, vil du ofte ønske å stå tett inntil speilet for å se godt. Da kan det bli trangt om plassen hvis du at på til skal plassere en spott mellom deg og speilet slik som vist på illustrasjonen ovenfor. En løsning på dette er å kjøpe speil med integrert belysning – slike som har små led-punkter eller led-striper i speilglasset. Da får du frontalbelysning av deg selv, dog ikke av et helt rom. Er det ikke et sminkespeil, men type garderobespeil som skal reflektere et helt rom, holder det ikke med integrert lys i speilet.

Er det trangt, belys med speilbildet av lyset ditt!

Det artige med speil, er at de nettopp speiler rommet ditt. Har du ikke plass til en spott, der du vil ha den, kanskje du kan plassere den slik at spottens speilbilde står der hvor du vil ha spotten? På sett og vis er det da speilet du belyser, slik jeg akkurat har sagt at du ikke skal gjøre – men du gjør det for egentlig å belyse deg selv. Du tenker ikke på speilflaten – du tenker på den eller det som skal speile seg, og lyssetter etter dette.

Det er speilbildet av spotten som belyser katten og dermed også speilbildet av katten...

Det er speilbildet av spotten som belyser katten og dermed også speilbildet av katten…

Se for deg at katten ovenfor sitter i en entre. Speilet sitter på en skapdør. Hvis du har en hel rad med skap, noen med speil og noen med vanlige fronter, kan du plassere en lang rekke spotter som lyser mot skapene. Der hvor det er speildør, får du situasjonen ovenfor – og det hvor det er vanlige skapfronter blir disse belyst. Når du åpner skapene, lyser spottene inn i hyllene – veldig praktisk!

 

Bruk for all del dreibare spotter som lys rundt speil…

Innfallsvinkel er lik refleksjonsvinkel. Tenk deg at du spyler en bil med en vannslange. Aller best er det faktisk at du tenker deg at du er astronaut. Du er ute i rommet og du er i ferd med å spyle romstasjonen med en vannslange og du spyler hardt. Hvis du spyler rett mot romstasjonen, spruter vannet rett tilbake mot deg – og du blir våt. Hvis du spyler langs veggen av romstasjonen, spruter vannet også ut langs den samme veggen . Innfallsvinkel (spylevinkel) er lik refleksjonsvinkel (sprutevinkel). Det samme funker med bilen din, men da har du tyngdekraften å tenke på i tillegg.

Når du belyser speilet ditt, tenk på lyset som en vannstråle. Se bare bort i fra tyngdekraften:)

Her ser du noen eksempler på refleksjon:

Spotten står her langt unna speilet, noe som er bra, men den lyser for høyt

Spotten står her langt unna speilet, noe som er bra, men den lyser for høyt

Her må spotten enten lengre bort fra speilet eller den må tiltes nedover slik at lyset treffer katten. Det beste ville være å øke avstanden til speilet

Her må spotten enten lengre bort fra speilet eller den må tiltes nedover slik at lyset treffer katten. Det beste ville være å øke avstanden til speilet

 

Men blir jeg ikke skrekkelig blendet av dette? Jeg vil jo ikke blendes!

Neida, du blir sannsynligvis ikke blendet av denne spottbelysningen rundt speilet ditt. Les mer om blending her.

Start typing and press Enter to search

Hagelampe med parasoll fra Vibia.Fire vegglamper som alle lyser mykt på vegg og i tak. Lampene er sorte, men kunne vært mye mer diskrete i hvitt. Lyset er behagelig og blender overhodet ikke.