Opplys til skråtak

Mange prosjekter som kommer inn til Lys til ditt hus dreier seg som skråtak og det finnes mange veier å gå når man belyser denne typen rom. I dette innlegget skal det handle om bruk av opplys til skråtak.

Skråtak dreier seg i praksis alltid om yttertak og byr på utfordringer med hensyn til lys!

 

Skråtak og belysning byr på utfordringer

Det er mulig å felle inn belysning i skrå himlinger, men spørsmålet er – er det fint? Dette siste kommer selvfølgelig veldig an på det aktuelle rommet. Har du et utpreget «hytte-skråtak» med trehvitt panel, er innfelt belysning kanskje ikke ideelt.

Frigjør deg fra tanken på innfelt belysning. Utenpåliggende kan være like fint.

 Utenpåliggende lamper og spotter, profiler eller hva det skulle være, må henge pent fra skråtaket. Selve innfestingen i skråhimlingen må være pen og alt som henger ned i wire eller på stag må se ut som det «skulle være sånn» – det må se naturlig ut!

 

Kanskje du ikke skal ha noe i skråtaket i det hele tatt?

En god løsning for skråtak kan kort og godt være at du belyser det nedenfra! Du kan belyse med opplys fra vegg eller med stålamper med opplys.

Opplys og nedlys gir naturlig nok veldig forskjellig uttrykk.

Ideen om downlights sitter hardt fast i mange. Men tenk deg litt om – hva belyser en innfelt downlight? Som regel er det gulvet, eventuelt veggene. Hva er det du har lyst til å vise frem? Kanskje det er den høye, skrå himlingen din?

Opplys lyser opp. Opplys opplyser taket ditt:)

Men opplys gir ikke lys til aktiviteter, som jeg skriver om i eboken «Lys til boligen rom for rom». Opplys til skråtak brukes som allmennbelysning eller som dekorativt lys.

Fire vegglamper som alle lyser mykt på vegg og i tak. Lampene er sorte, men kunne vært mye mer diskrete i hvitt. Lyset er behagelig og blender overhodet ikke.

Disse vegglampene er utenpåliggende og lyser opp i tak. Lampene blender overhodet ikke!

 

Skråhimling eller ikke – hvis du bare har opplys i et rom, vil du nok føle at «alt skjer der oppe i himlingen» og at du og julemiddagen, kakefatet eller … (fyll inn det som passer) ikke får den visuelle oppmerksomheten som du eller julemiddagen fortjener.

Du kan ikke bare ha opplys

Du må altså variere litt, og litt lys må ned i gulvet og på bord. Det er her nedhengt belysning som passer godt til skråtak kommer inn. For at dette skal bli riktig, riktig fint er det nødvendig at man velger produkter med omhu. De gode produktene finnes, men de er ikke mange.

Skråtak og utenpåliggende spotter – se prosjektbilder her!

Jeg skal skrive et innlegg om denne typen nedhengt belysning til skråtak – det finnes enda flere muligheter til å få en original og flott belysning til «vanskelige» rom med skråhimling.  Hvis du sitter med et prosjekt som har denne typen utfordring, kan du alltids bestille belysningsplaner, hjembesøk eller rådgivning om lys!

 

 

Start typing and press Enter to search

Artig krumt speil fra SentouVibia bordlampe Mayfair med integrert LED vist i grønt og orange