Led-belysning til stue

LED-belysning til stue er blitt helt, helt vanlig, men i dette innlegget får du inspirasjon til uvanlige LED-lamper som både kan gi deg lavere strømregning, mindre vedlikehold enn tidligere, samt et artig estetisk uttrykk i stuen din.

Moderne LED-lys til stuebelysning

Når du velger LED-belysning til stuen eller til andre rom, trenger du pr i dag ikke å være redd for at det blir sykehus-stemning hjemme hos deg.

Moderne LED-lys kommer i gode kvaliteter og uansett bør du planlegge litt og plassere dine LED-armaturer slik at de ikke virker sinte og blendende slik om mange tidligere har erfart.

Det er slett ikke nødvendig å bruke spoter eller downlights i en stue. Jeg skulle egentlig ønske at flere unnlot å gjøre det, eller at flere i det minste brukte fem minutter på å tenke på hvordan en stue kan bli fin uten downlights.

Man kan jo også prøve å plassere så få spoter som mulig i stua. Når dette er sagt, finnes det en rekke superflotte downlights som med hell kan brukes i stuer.

Selvsagt kan du bruke en standard downlight i stuen din – men stuen er jo gjerne det fineste rommet i et hus, så prøv gjerne å finne et produkt som er hakket finere enn den enkleste og billigste på markedet.

 

Takbelysning til stue:

Tweeter downlight

I skrivende stund er min store favoritt når det gjelder led-belysning Deltalights «Tweeter». Den kommer i flere varianter og har en svært interessant lysfordeling.

Til Tweeter er det brukt en spesiell konstruksjon for å gjøre spoten dreibar. Her ser du en kort video som får vist frem spoten samtidig som man kan se hvordan den kan dreies:

 

 

Det er en ting særlig som gjør Tweeter til en veldig god downlight til stuen. Den har en nokså bred lysfordeling (ikke egentlig en spot, med andre ord) samtidig som den kommer godt ned fra taket.

Når du retter den mot en vegg, kan du regne med at Tweeter lyser omtrent helt opp til taklisten. Det er sjelden.

Innfelte LED-profiler i himling kan brukes i stedet for spoter. Hvis du har vanlig gipstak, er det greieste at profilene legges i samme retning som lektene i himlingen. Det vil si – det blir direkte komplisert hvis du prøver å gå på tvers av lektene:)

Downlights legges i mellomrommene dannet av bjelker + lekter. Lange profiler kommer fort i konflikt med lektene. Hvis profilen er mye høyere enn lektene, kan du bli nødt til å lage en liten utsparing til profilen i bjelkene dine også.

Den kanskje aller fineste innfelte profilen jeg kjenner til, er en fra FLOS som er formet som en sirkel. På avstand ser den ut som en sort sirkel i taket. Den vil se sensasjonell ut over et sirkulært spisebord.

 

LED-profil FLOS circle of light montert i et tak. Lyset lager sirkler på gulvet.

Flos Circle of Light

 

Hva med moderne lysekroner i stuen din?

 

Nedenfor ser du et eksempel på en innfelt, rett LED-profil brukt i en stue. Det er ikke noe for den som vil ha hyttestil, men heller for den som liker det rent og urbant.

 

innfelt LED-profil eller LED-stripe til stuetak

innfelt LED-profil til stue MINIFILE LUCIFEROS

 

LED-profiler kan som regel bestilles i sort, hvitt eller aluminiumsgrått. Flere leverandører kan også spesial-lakkere profilene, hvis du ønsker en spesiell farge som passer til ditt interiør. Det er fristende å anbefale sorte profiler, for da syns de ordentlig godt i taket ditt.

Innfelte LED-profiler er vanligere enn utenpåliggende eller nedhengte.

Til en stue kan nedhengte LED-profiler virke for kontoraktig for noen, men det kan være utrolig elegant. Når du bruker en hengende LED-profil, kan du også velge om du vil ha både opplys og nedlys, og mange fabrikat lar deg styre opp- og nedlyset uavhengig av hverandre.

 

Aluminiumsgrå nedhengt LED-profil over kjøkkenøy på hvitt designerkjøkken.

Nedhengt LED-profil over kjøkkenøy. Minifile fra Luciferos

 

Mange produsenter av LED-belysning leverer nedhengte profiler slik som den er vist ovenfor. Hvis du har spesielle krav til profilen, slik som maksimal høyde for eksempel, finnes den sikkert.

En meget spinkel profil, er denne her fra Davide Groppi, som jeg kan importere for deg fra Italia:

 

Svært spinkel LED-profil nedhengt over bord. Shanghai fra Davide Groppi

Svært spinkel LED-profil nedhengt over bord. Shanghai fra Davide Groppi

 

Nedhengte LED-profiler kan også settes sammen til former – og flere produsenter velger kvadratet eller rektanglet som utgangspunkt for variasjoner.

Nemo Lighting fra Italia har denne armaturen som heter Spigolo – den er her vist i såkalt vertikal versjon med både opplys og nedlys:

 

Nedhengt LED-armatur Spigolo fra Nemo Lighting

Nedhengt LED-armatur Spigolo fra Nemo Lighting

 

For å oppsummere det som hittil har vært nevnt, kan du til stuebelysning godt bruke LED-downlights, men også innfelte eller nedhengte LED-profiler. Men det finnes mer:)

 

Veggbelysning til stue

LED-profiler til vegg

Du kan felle inn profiler i veggen din også – kanskje høyt oppe under himlingen. Dette er spesielt flott ved store takhøyder, men selvfølgelig – nesten alt er flott ved store takhøyder.

Innfelte opplys høyt oppe på vegg kan «løfte» taket ditt, men litt takhøyde bør du ha – i hvert fall 260cm.

Det finnes mange typer innfelte profiler til denne typen bruk. En produsent med mange varianter, er Traddel. Dette er lineær LED-belysning med gipsfinish, slik at de kan felles inn i vegg, sparkles til og overmales i samme farge som veggen:

 

Utenpåliggende LED-profil fra Traddell

Utenpåliggende LED-profil fra Traddell

 

Led-profilen ovenfor er svært godt egnet til klassiske interiør med sin runde form. Her er en annen strammere variant fra Traddel som er innfelt – og nedadlysende mot gulv:

 

Innfelt LED-profil fra Traddel - her vist med nedlys

Innfelt LED-profil fra Traddel – her vist med nedlys

 

Det er ikke så vanlig med nedlys av denne typen i stuer, men det gjør seg godt i åpne løsninger hvor gang sklir over i stue.

LED-lamper som gir hygge til stua!

Lamper med løse LED-pærer

Hittil har vi sett på LED-belysning som er godt innenfor et moderne uttrykk som noen kan oppleve som kjølig, eller i hvert fall ikke hjemmekoselig.

Hvis du ønsker deg mer «kos», kan du legge ideen om profiler på hylla, og og kanskje heller gå for løs LED-belysning. Husk at LED leveres som klassiske lyspærer du kan sette i nesten alle typer «gammeldagse» lamper.

Du får også de supergammeldagse Edison-pærene i LED. Disse har blitt mektig populære.

Innenfor LED, både integrert og såkalt retrofit, finnes det nå dim to warm-funksjon. Det betyr at du får varmere, hyggeligere lys når du dimmer.

Med dim-to-warm, eller dimtone som noen kaller det, blir lyset ofte veldig varmt og hyggelig ved maks dimming – helt på kanten til å være i meste laget.

Uansett – du kan altså fylle opp stuen din med gammeldagse koselamper og bestykke dem med de LED-pærene du selv vil ha.

 

Les om hvordan du kan pimpe opp din lysekrone her!

 

Lamper med kosefaktor og integrert LED

«Integrert LED» brukes om lamper som har LED-lyskilden fastmontert i lampen. Ingen løse pærer, med andre ord.

En superfavoritt hos meg om dagen, er Studio Line-serien til BEGA. Den er vanvittig vakker, men man må dessverre se den på ordentlig for å skjønne hvor fin den er.

Eller man kan snu det på hodet – den er enda finere enn den ser ut på foto:

 

Tre hengelamper i Studio Line serien til BEGA. Sort skjerm med kobber i innerskjermen.

Tre Studio Line pendler fra BEGA I sort med kobber

BEGA

Studio Line fra BEGA kommer som kobberlamper, messinglamper og i sølv. Utenpå er de fløyelssorte

 

Studio Line kommer i mange varianter for vegg og tak. Til et riktig høyt rom kan du få den som pendel med diameter 100cm – da er den atpåtil med tunable white – fargevariasjon.

Foscarinis Spokes er et design inspirert av eikene på sykkelhjul. Lampen kommer i to fasonger som hver kommer i to farger, hvitt og gulgrønt.

Sistnevnte fargetone passer godt inn i svært moderne interiør samtidig som den sklir inn i 50-60talls-stil. Lampen er lett i uttrykket og har en liten LED-lyskilde i bunnen av skjermen som lyser nedover.

Samtidig slipper lys opp i skjermen slik at det oppstår en dekorativ lyseffekt i denne.

Jeg kan bestilles Spokes i spesialfarge om ønskelig.

 

Foscarini Spokes i stue

Foscarini Spokes i stue

Ikke bare hengelamper

Hyggelig LED-lys trenger ikke komme fra taket. Du kan også ha stålamper som er med på gi stuen din et trivelig preg.

Disse opplysene så jeg på Light+Building-messen i Frankfurt i april 2016 – de er utrolig morsomme, syns jeg, og du kan velge om de vil ha hengelamper eller stålamper:

 

Lampeserie fra Atelier Oi: Decompose Light vist som pendel og opplys.

Lampeserie fra Atelier Oi: Decompose Light vist som pendel og opplys.

LED-belysning til stue – en oppsummering

Det finnes et enormt utvalg innenfor LED-belysning til stue.

Du kan hvis du vil, kun bytte ut pærene dine med egnete LED-pærer, og beholde det klassiske uttrykket i din belysning. Hvis du vil benytte deg av alle muligheter som finnes, kan du installere en kombinasjon av LED-profiler, downlights og stemningslys i din stue.

LED-profilene kommer i et utall varianter og det finnes nesten garantert en variant som passer for deg. Vi kan hjelpe deg med å finne riktig profil. Du kan også kikke litt på tidligere lysdesign-prosjekter for å se om det er noe som inspirerer deg der.

Uansett – det hadde vært artig å høre hva dere som leser bloggen her syns om for eksempel LED-profiler til stue. Er det fint? For hi-tech? Legg igjen en kommentar nedenfor!

 

 

Start typing and press Enter to search

Fire vegglamper som alle lyser mykt på vegg og i tak. Lampene er sorte, men kunne vært mye mer diskrete i hvitt. Lyset er behagelig og blender overhodet ikke.En litt mer forseggjort belysning av trappe-avsats