Belysning av fellesareal, innendørs

Det bygges plenty med større boligkompleks  i hele landet. Standarden på de enkelte seksjonene går opp og det er veldig fint. Det som er litt overraskende, er at mange av disse til tider flashy prosjektene ikke vektlegger sine fellesareal. Belysning av fellesareal i borettslag og sameier er viktig og har kan du lese om hvordan lys kan påvirke disse arealene.

 

Triste fellesareal

Når man går ut av sin forseggjorte leilighet, står man kanskje i en meget nøktern korridor preget av at alt er «aller billigst»: Hvite vegger og tak, rimelige plafonder i plast med flatt lys plassert litt for langt fra hverandre slik at det blir dunkelt, eller motsatt – det er for mange plafonder og lyset er kanskje for sterkt.

Dette er pussig. Det dreier seg jo om inngangspartiet, det mest offentlige av alle fellesareal – det første din gjest ser av deg og ditt. Det er greit nok at vi alle prioriterer når vi bygger eller pusser opp – men jeg har til gode at en privatkunde sier at «entreen er bare entreen«. Nei, den vektlegges – den bør være fin.

Husk at et førsteinntrykk kan du gi bare en gang.

Hvis du er styremedlem i et borettslag eller sameie og  kanskje er ansvarlig for oppussing av indre fellesarealer – hva kan du gjøre når budsjettene er trange?

Et pent inngangsparti til din leilighet kan sammenlignes med en allé som fører opp til et slott. Slottet er fint uansett, men det er finere med allé enn uten.

 

Hva gjør en korridor hyggelig?

 

Farger

Et meget enkelt grep er å male i flere farger – kanskje legge en mørk farge som brystning og en lysere høyere opp på veggen, slik som det var på skoler før i tiden.

Hvis du er redd for at det blir rotete med to farger (det gjør det imidlertid ikke), kan du la trapper, rekkverk og selve brystningen være i samme farge. Rekkverket og trappen «forsvinner» da i brystningsfargen. Du kan til og med la brystningsfargen gå over dører også – hvis du vil.

Den lille kontrasten mellom oppe og nede tilfører rommet noe, og det er jo praktisk ikke å ha hvite vegger helt ned til gulvet, så syns det ikke så godt hvis noen søler veggene til. Varme farger kan være en god ide.

Det hender at man i offentlige bygg og lignende kjører på for hardt med farge for å skape litt liv.  Pass opp – sitrongul er ikke nødvendigvis det du trenger hvis du skal forbedre fellesarealene dine.

 

Tekstiler og andre materialer

Materialbruk er viktig for å få et rom til å bli hyggelig. Hvis en korridor skal bli hyggelig for en rimelig penge, kan det være en idé å gjøre noe med gardinene, hvis du har det.

Mange syns gardiner er gammeldags og vil heller ha lamellgardiner eller utendørs solskjerming. Gardiner er dog hyggelig eller har potensial for å skape hygge. 

Et pent gulvbelegg slik som et vegg-til-vegg-teppe kan gjøre myei et kjedelig fellesareal, men et teppe vil alltid kreve vedlikehold, og det passer ikke for alle prosjekter.

 

Akustikk

God akustikk kan gjøre underverker for et innendørs fellesareal og føre til mindre støy inn i leilighetene.

Det er lett å glemme hvor viktig akustikk er. Det er ekstremt behagelig å ha dempet akustikk der hvor man ellers ville forvente idrettshall-lyd.

Et dempet lydbilde får du ved å bruke mange tekstiler slik som tepper og gardiner, lydplater og spilehimlinger.

 

Belysning av fellesareal

Nå kommer vi til det dette blogginnlegget egentlig handler om, nemlig hva lys kan gjøre for et innendørs fellesareal. Det skal primært handle om trapperom og korridorer.

 

Klassisk eller moderne arkitektur

I eldre bygg er ofte fellesarealene dekorert med blyglass i vinduene, smijernsrekkverk og mønstrete fliser. I moderne fellesareal er det også ofte få detaljer.

Man kan lure på om ting var finere før i akkurat dette henseendet.

Uansett – belysningsprinsippene for både moderne og eldre fellesareal vil være omtrent de samme.

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Vibia bordlampe Mayfair med integrert LED vist i grønt og orange