Belysning av inngangsparti – vindfang og entre

Belysning av inngangspartiet ditt er viktig, for ikke bare roter du etter nøkler og vottene dine der – det er også der dine gjester får førsteinntrykket av deg og ditt hjem!

Belysning av vindfang

Vindfang er små og inkluderes i boliger kun av praktiske årsaker – de stopper trekk. Vindfang er imidlertid det første man ser av et hjem og ofte brukes de til oppbevaring av sko, votter og luer. Man kan godt sette bruke en enkel taklampe  som belysning i et vindfang, men det finnes mer spennende løsninger.

Før vi går inn på disse, skal vi se litt på fargevalg i et vindfang.

Små rom blir nesten alltid anbefalt malt hvite fordi dette øker romfølelsen og i beste fall føler vi at vi får litt ekstra plass. Det er nok sant at vi kan oppleve at rommet er større, men vi skal huske på en ting – det blir ikke plass til flere par sko selv om veggene er hvite – den økte romfølelsen er nettopp en følelse, ikke en reell økning av areal eller volum.

Maler du veggene i et lite rom hvite, blir nesten alt som er av lys i rommet reflektert i alle retninger.  Har du et hvitt vindfang, trenger du altså ikke så mye lys. Men – hvis du ønsker deg en fin effekt, for eksempel et tydelig lysfelt midt på gulvet, må du ha fravær av lys rundt dette feltet, og det er vanskelig hvis rommet er hvitt.

TIPS: Mal virkelig små rom i en mørk farge. De får mer personlighet på den måten.

For et litt mer spennende inngangsparti til din bolig, kan du vurdere å bruke dunkle farger i vindfanget slik at du oppnår både lys og fravær av lys. Du kan for eksempel sette en nedadrettet spott i taket og la den lage et lysende felt midt på gulvet.

Det hender at det ikke er gunstig med lys i taket i vindfang. Det er da særskilt takhøyden som er kritisk og dette gjelder spesielt når man ikke kan felle inn lys i himlingen. Hvis dette er tilfellet, blir i praksis veggbelysning alternativet. Det anbefales da at man ikke velger rundstrålere.

Vi lager belysningsplaner for boligeiere!

Belysning av entre

De fleste entreer oppleves som for små. Det er her en gjest virkelig får sitt første inntrykk av boligen din og det er her man som regel tar av seg jakker og setter fra seg kofferter. Pass på at det både er hyggelig og praktisk innredning i entreen.

Bruk en lysekrone i entreen!

Hvis du ikke har et eget rom som fungerer som garderobe for yttertøy, har du sannsynligvis skap i entreen din. Det aller første du bør tenke på med hensyn til belysning, er lys til skapene – både belysning av skapfrontene som forhåpentligvis er pene, og belysning inni skapet slik at du ser hva som ligger innerst i skuffer og hyller.

Vi tilbyr: Belysningplaner – befaring – rådgivning

Hvis du bruker en vanlig taklampe i entreen din, kommer du ikke til å kunne se godt inn i skapene dine. Det samme gjelder for downlights som ikke er dreibare og som lyser rett ned i gulvet. Du må enten ha lys inni skapet ditt, slik som en lysende garderobestang for eksempel, eller du må ha spotter som sitter i taket en halvmeter ut fra skapet, lysende på skapfrontene og dermed inn i skapene når man åpner dem. Hvis du har skuffer, kan du montere spotter i taket slik at de lyser ned i skuffene når disse er åpne. De vil da treffe gulvet rett foran skuffene dine når de er lukket.

Hvis du har store garderobeskap med en bråte sko liggende på skapbunnen, kan det være du vil ha glede av nedlys montert i knehøyde inni skapet. Strengt tatt belyser du da rotet ditt; kanskje ikke så pent, men belysningen fører muligens til mindre rot.

Når du bruker spotter/downlights som lyser på tekstiler og andre brennbare materialer fra kort avstand, kan det være en god ide å bruke LED som ikke utvikler varme og som dermed i praksis fører til liten brannfare.

Når du har belyst skapene dine, må du så ta hensyn til om du har et garderobespeil. Monter helst belysning vertikalt på sidene av speilet. Hvis speilbelysningen er noe kraftig, kan du montere en dimmer ved siden av speilet, slik at de som trenger det kan justere lyset opp eller ned når de skal speile seg.

Ofte har man en trapp i forbindelse med en entre også. Man kan gjøre mye med lys til trapperom.

Innfelt belysning i vegg er nokså vanlig, men det er også svært fint med nedlys i håndløper.

Holder det med dette til din entre? Er den liten, er det ikke sikkert du skal ha noe mer. Er den større, kan du vurdere en taklampe i tillegg. Det er ofte få vinduer i entreer, og hvis du har en entre som strekker seg langt inn i huset, bør du ha lys på endeveggene i entreen din – de som kommer lengst inn i huset. Dette er med på å dra øynene inn i bygget og du viser frem rommet ditt flott på denne måten.

Slik går du frem for å planlegge ditt eget lys!

Start typing and press Enter to search

Danmark og SverigeBadekar i sollys ved siden av stort vindu med natur utenfor