Belysning av bad
Belysning av bad har blitt viktigere i takt med at baderommet er oppgradert fra en trang nødvendighet til så å si et oppholdsrom. På badet trenger du godt lys samtidig som du er nødt til å forholde deg til en rekke tekniske krav. I dette innlegget kan du lese om belysning av bad generelt og se noen bilder fra våre prosjekter.
Downlights som baderomsbelysning
Det er i Norge svært vanlig at man monterer downlights på bad. Det er ikke noe i veien for å gjøre dette, men det er heller ingenting i veien for å la være. Bor du i et gammelt hus og har et gammeldags, romantisk bad kan du godt droppe downlightene helt.
Svært mange ønsker seg downlights på badet fordi de syns de trenger veldig godt lys der. I realiteten er det ved speilet man virkelig trenger belysning på et bad, og for å oppnå dette trenger du egentlig ikke downlights, du trenger god speilbelysning.
Belysning av baderomsspeilet
Den beste speilbelysningen får man ved å montere stående armaturer på hver side av speilet. Dette gir godt lys til ansikt i alle høyder. Eventuelt kan man montere flere små armaturer på en vertikal rekke på hver side av speilet. Dette ligner på det klassiske sminkespeilet på teater og gir også et godt lys.
Hvis man har et veldig bredt speil passer det ikke så godt med lys på hver side av dette. En løsning blir da å legge armaturene over speilet – dette gir også et godt lys, men er hakket mindre gunstig for den forfengelige som vil speile seg.
I litt eldre bad er speilbelysningen ofte den eneste. Nå ønsker vi oss som regel litt mer, og du kan godt legge til en taklampe eller noen downlights. Har du et badekar kan du montere et par downlights som lyser ned i karet eller på veggen bak langsiden av karet. Dette får badekaret til «å lyse» vakkert, i hvert fall hvis det er hvitt.
Belysning i dusjnisjen
Mange lurer på om de trenger lys i dusjnisjen. Hvis det skal monteres et dusjhode av de store typene på rundt 20x20cm eller mer, må man være klar over at dusjhodet kan komme til å skygge for en eventuell downlight. Hvis det skal monteres et mindre dusjhode eller hvis dusjen er nokså stor, kan en downlight eller to sikkert plasseres.
Alternativt kan det bygges en nisje inn i veggen til oppbevaring av såpe og hårpleieprodukter. I nisjen kan det da legges en liten LED-strip (pass på tekniske krav til denne!) som gir litt lys ut i dusjen og som også vil se veldig eksklusiv ut.
Lysekrone eller takpendel på badet
Mange ønsker seg en lysekrone eller en takpendel på badet. Det er ikke umulig å få til! Ikke alle ønsker at badet skal se ut som et laboratorium, og da kan både malte vegger i stedet for fliser og en takpendel eller en lysekrone endre inntrykket av badet ditt fullstendig. Du må riktignok ta hensyn til våtromsnormen, og den kommer det litt informasjon om her:
Husk våtromsnormen når du belyser badet ditt
Tekniske installasjoner på bad er mer kompliserte enn i tørre rom. På bad gjelder våtromsnormen og denne må følges slavisk. I skrivende stund (2015) gjelder våtromsnormen NEK 400:2015 som deler badet opp i tre soner som alle har forskjellige krav til belysning.
Å skjønne våtromsnormen er litt bryderi kanskje og i og med at alle bad er forskjellige, vil det ikke gis noen detaljert tilnærming her. En enkel tilnærming er å si at alt som henger over 225cm over gulv kan være «hva som helst». Over og rett utenfor badekar, vask og dusj gjelder tekniske begrensninger, men bare under 225cm høyde over gulv.
Du kan ha en vanlig lampe på badet. Du må bare være litt nøye når du plasserer den.
Til en lampe som monteres over 60cm fra vannførende installasjoner vil det som regel ikke være spesielle tekniske krav uavhengig av monteringshøyde. Dette gjør at man for eksempel kan montere en lysekrone på et stort bad hvis man ønsker det – men man må tenke på akkurat hvor.
Her kan du lese om lys til kjellerstue!
Belysning til bad med skråtak – et eksempel fra våre prosjekter!
Vi ble kontaktet av eierne av Munthegaarden i Elverum, et eldre gårdsanlegg som nå er selskapslokaler. Det skulle bygges et bad i en loftsetasje med skråtak. Eieren ønsket å holde en klassisk stil samtidig som hun ønsket seg moderne komfort, naturlig nok.
Badet skulle kles med lys marmor, og alt metall skulle holdes i messing. Baderomsbelysningen skulle være god, samtidig som den skulle skli inn i dette klassiske uttrykket.
Downlights
De aller fleste ønsker seg downlights på badet fordi det gir så godt og mye lys. Så også med Munthegaarden – det var ønskelig med downlights, men det var jo skråtak på badet og takvinkelen var stor.
Det ville ikke ha passet med innfelte downlights på dette badet, men det ville ikke egentlig gått heller, for takvinkelen var for stor.
Vi valgte derfor utenpåliggende downlights og til disse ble det laget en liten kile som ble lagt mellom downlighten og skråtaket. Dette er en veldig smart ting å gjøre, selv om det kan være litt bryderi.
Speilbelysning
Til speilbelysning valgte vi stående vegglamper med integrert LED fra BEGA og skjermer i munnblåst glass. Armaturene ble bestilt med messing-finish.
Denne typen stående belysning er den beste til speil som skrevet høyere opp.
Se etter dette når du velger stående belysning til baderomsspeil:
- Er skjermen i glass eller polykarbonat?
- Er lampen med integrert LED eller løse pærer? Integrert LED vil være betydelig dyrere, men stort sett bedre.
- Er lampen dimmbar? Dette gjelder ikke alle armaturer med integrert LED.
Hvis badet er lite, trenger du nesten ikke mer enn speilbelysningen for å lyse opp hele badet, men til badet på Munthegaarden brukte vi downlights, speilbelysning og noe effektbelysning i hyller, over toalettsisternen og i vinduskarmen.