Belysning av kjellerstue

Belysning av kjellerstuen kan være tricky, for vinduene er ofte små og taket er kanskje lavt.

 

Belysning av kjellerstue

Selv om boligmarkedet har sine svingninger, ser det ut til at eiendom ikke blir direkte billig i Norge innenfor overskuelig fremtid. Det er derfor all grunn til å utnytte de kvadratmetrene man har.

Kjellerstuen er som regel stue nummer to i et hjem. Tradisjonelt var den mindre fin enn stuen ovenpå, den var mørk på grunn av små vindusflater og innredningen bar ofte preg av å være rimelig og kanskje litt tilfeldig.

Belysning av kjellerstuen er viktig for å få et hyggelig rom som ikke fremstår som en nødløsning. Fargevalg er også viktig. Med like pen overflatebehandling som i hovedetasjen samt ordentlig belysning, kan du få en kjellerstue som fullt og helt føles som en del av ditt boareal.

Akkurat som man har en tendens til å male små rom hvite, males ofte kjellere i hvitt for å få nok lys. I forbindelse med rehabilitering er dette en forståelig løsning hvis man ikke har mulighet til å belyse rommet slik man kunne ønske. Til nybygg er det i praksis alltid mulig å få nok lys i et rom.

Tips: For å få «nok lys» til et rom, bruker du lys, ikke farge.

Husk at du med belysning kan få så mange lux du vil, selv i et sort rom!

Et sort og et hvitt rom gir selvfølgelig helt forskjellig inntrykk, men du kan lese avisen like lett i begge hvis det tilrettelegges for det.

 

Kjølig lys kan være interessant i kjeller

Når vinduene er små, får man ikke bare lite dagslys. Man mangler ofte opplevelsen av at det er dag overhodet. Dette kan være tungt spesielt hvis man oppholder seg mye i kjelleren om dagen. Heldigvis finnes det gode tiltak mot dette og de trenger ikke en gang være kostbare.

I tillegg til at du trenger muligheten til kraftig lys i kjelleren, kan du med stort hell – kanskje med mye større hell enn du tror – bruke kaldhvitt lys i kjelleren. Dette oppnår du med LED i 4000-5000 Kelvin.

Kaldhvitt lys i en kjeller blander seg med det du har av dagslys, og du vil nesten uten unntak få følelsen av at din kjelleretasje faktisk er en sokkel-etasje, eller at din sokkel ligger over bakken.

Hvis du bruker kaldhvitt lys i kjelleren, vil dette fungere aller best om dagen. Når dagslyset faller ute, vil det kaldhvite kunstige lyset fremstå som litt kjølig. Dette er ikke nødvendigvis galt eller dårlig. I Norge er vi veldig glade i «kos», men en kjølig hvit stemning virker også forfriskende og kan være finere enn mange skulle tro.

Hvis du imidlertid vet med sikkerhet at du vil ha kos om kvelden, kan du legge opp til en belysning hvor du både har varmt og kaldt lys. Om dagen bruker du det kalde, om kvelden bruker du det varme. Hvis du syns dette blir veldig mye styr, kan du investere i armaturer som kan modulere fargetemperaturen – det vil si at de kan variere fargetemperatur mellom kaldhvitt og varmhvitt. Dette er kanskje litt overkill for de fleste, men det er fullt mulig og gir gode resultater.

Les om belysningsplan til klassisk villa her!

 

 

Start typing and press Enter to search

XAL Move-it 25 profil