Belysning av fellesareal, utendørs
Belysning av fellesareal tillegges for lite viktighet, dessverre. Fellesareal er ofte det første man kommer til i et borettslag eller sameie – eller formulert annerledes: Fellesarealet ønsker deg og dine gjester velkommen. Hvorfor skal det da brukes minimalt med ressurser på dette?
Planlegging av belysning av fellesareal
Når mine kunder bor i sameier eller borettslag, slår det meg at nordmenn er individualister.
Jeg skal ikke si at dette siste er en dårlig egenskap – men i denne sammenheng fører individualismen til at det ser annerledes ut foran hvert hus og hver postkasse – og postkassene er jo ofte en av hver type også:).
Dette kan unngås. Hvis du bygger hus sammen med flere andre, går det an å spørre tidlig i prosessen om man ikke skal ha en felles lysplan.
Kabler kan da strekkes i bakken mens det likevel pågår gravearbeider og belysningen kan planlegges slik at den ikke blender eller lyser inn i noens bolig.
Jeg kjenner godt til det siste – tidligere lyste min nabos utebelysning over deres tomt, over veien, over min forhage, gjennom leiligheten min, over terrassen på den andre siden og videre på epletreet der ute. Det var mye lys!
Nå har de en avblendet lyskilde som belyser kun deres egen innkjørsel – mye bedre for alle.
I Norge ønsker de fleste huseiere nokså enkel, men funksjonell belysning ute. Dette koster ikke mye å planlegge, og det er vel verdt det.
Hva skal du belyse i ditt fellesareal?
Utebelysning er kostbart.
Det finnes selvfølgelig enkelte rimelige produkter, men selv de såkalt rimelige produsentene er ofte forbausende lite rimelige. Paradoksalt nok tenker jeg at dette er et argument for ikke å velge de rimeligste produsentene.
Ved å legge på litt prismessig, får du relativt sett mye igjen både med hensyn til kvalitet og design.
Et godt utgangspunkt for belysning av inngangsparti med mer kan være å tenke praktisk. Hva bør du se når du beveger deg gjennom fellesarealet?
Sannsynligvis dette: Port, gangvei, søppelkasser og postkasser, garasjer, inngangsdør samt alle trapper. Er det bratt (eller kanskje glatt?) noen steder, kan det være greit med lys på disse stedene.
Legg merke til at garasjer ofte trenger mindre lys enn man tror.
Er det slik hos deg at du kun skal kjøre inn i garasjen (gående har en annen adkomst, f.eks. fra en kjeller), har du jo frontlyktene til å vise deg vei.
Og på en gårdsplass er det ikke sikkert at akkurat garasjen er det estetiske høydepunktet -så tenk deg om hvis du har planlagt mye lys her. Kanskje er det unødvendig.
Når du har sett for deg hva du trenger, kan du tenke litt på hva du ønsker.
Har du noe pent i fellesarealene dine? En stemningsskaper? En pen syrin, en pen dukkestue?
Se for deg belysning på disse elementene. Kanskje du nå kan trekke fra noe av den nødvendige belysningen ettersom syrinen står akkurat der det er bratt og glatt. Belysningen på syrinen holder kanskje.
Vi trenger jo ikke så veldig mye lys ute – det blir fort overdrevet.
Valg av belysning til fellesareal
Her er det mye å tenke på! Er dine fellesarealer store, kan du vurdere å bruke en lysmast eller to.
Du kan velge en mast med høyde 3-4m og til den velger du en diskret og pen armatur. Du kan til og med velge en tremast hvis du ønsker et så mykt og organisk preg som mulig. En mast trenger ikke å se ut som den er laget for å stå langs en motorvei.
Et annet alternativ er pullerter.
En pullert er en lav mast – altså en stolpe på opptil 1.2m høyde. De som brukes i boligsammenheng er som regel maks 1m.
En pullert vil være rimeligere i innkjøp og montering enn en mast og den lyser som regel over et mindre område.
Pullerter er veldig fine å bruke til innkjørsler og gangveier, men i Norge må vi ikke glemme at vi ofte må måke snø om vinteren. Blir dine fellesarealer måkt med bil, ønsker du ikke at bilen måker ned pullertene dine. Du skal også huske på at måkebilen kan skade belysningen ved å måke hardpakket snø opp mot pullerten. Måker du for hånd går det helt sikker bra.
Hva er viktigst? Lampen eller lyset?
Det er nesten umulig IKKE å tenke på hvordan belysningsarmaturene ser ut.
Vi vil gjerne at de skal være pene. Men husk at en pen armatur ikke nødvendigvis gir det lyset du trenger og ønsker deg. Jeg tenker alltid lys før lampe og anbefaler deg å gjøre det samme.
Vi kan røft dele belysning i to kategorier: De med synlig lyskilde og de med skjult.
En synlig lyskilde kan f.eks se slik ut:
En skjult lyskilde kan se slik ut:
Den skjulte lyskilden trekker liten oppmerksomhet til seg, den synlige gjør det motsatte.
Hvis du syns valg av synlig eller skjult lyskilde er vanskelig, velg skjult.
Når du har valgt grunnprinsipp, skjult eller synlig, må du velge armatur.
Sannsynligvis har du flere typer armaturer, slik som vegglamper, pullerter og kanskje noen opplys. Jeg anbefaler at du i det minste kikker litt på de produsentene som ikke er de aller rimeligste.
Grunnen til dette, er at du da kan finne hele armaturserier for utendørsbelysning, slik at de forskjellige armaturene matcher hverandre. Du får da en fin helhet som jo egentlig nesten er en selvfølge i et fellesareal?
Jeg skal innrømme at jeg er svak for skjulte lyskilder. Nedenfor finner du bilder av foreskjellige utendørsarmaturer som jeg liker å bruke.