Pullerter til utebelysning kan være en god løsning!

Pullerter brukes ute og utebelysning er viktig! På denne siden får du vite hvordan du kan bruke en pullert til utebelysning og du får se eksempler på pullerter.

«Pullert» betyr i dagligtale en av tre:

  • En lav stolpe man kan fortøye en båt til
  • En lav stolpe montert i for eksempel fortau for å hindre biltrafikk
  • Utebelysning montert i eller på en lav stolpe.

Det er det siste det skal handle om her. Pullerter kommer i alle høyder fra rundt 30cm til cirka 120cm. Er de lavere enn 30cm, kaller vi dem bakke-armaturer. Er de høyere enn 120cm, kaller vi dem master.

 

Hvordan bruke en pullert?

Det passer fint å bruke en pullert til utebelysning når du trenger frittstående lys i et uterom hvor lyset bør opp i en viss høyde over bakken for å gjøre jobben sin. Det er også aktuelt med pullerter i uterom hvor lysmaster kan virke litt overveldende og hvor lyset tross alt ikke trenger å komme ovenifra.

I snørike områder vil en høyere pullert stikke opp av snøen om vinteren. Dette kan være en stor fordel. På samme vis, kan en pullert stikke opp av buskas som gror til om sommeren.

Vær oppmerksom på at en pullert kan snø ned og at føreren av måkebil/snøfreser ikke nødvendigvis ser dette! En del pullerter blir most ned om vinteren, dessverre. Tenk derfor på snørydding når du plasserer pullerter!

En pullert kan se slik ut:

Stilren pullert fra BEGA

Pullert fra BEGA

Armaturen ovenfor produseres av BEGA.  Armaturen kan leveres med flere lyskilder, men LED er det som i praksis er aktuelt for de fleste.

 

Bruk pullerter til utebelysning til inngangsparti, gangveier, i ytterkant av hagen og i enden av parkeringsplasser slik at man ser hvor man skal parkere.

 

Når skal du bruke en mast og når skal du bruke en pullert?

Pullerter og lysmaster til utebelysning kan gi mange forskjellige typer lysuttrykk. Det gjelder for både master og pullerter at de kan kaste lyset rundt i alle retninger eller i en eller to bestemte retninger. Dette gir et veldig forskjellig resultat.

 

Ansiktsgjenkjenning og utebelysning

I uteområder kan det bli veldig mørkt på en snøløs vinterkveld, og mange kan føle seg utrygge i mørket. En utebelysning som gir ansiktsgjenkjenning kan hjelpe en god del på trygghetsfølelsen.

For å få god ansiktsgjenkjenning, må man ha noe lys i ansiktshøyde. Dette vil være lettere å få til med en mast enn med en pullert.

Du trenger altså lys i ansiktshøyde, men du trenger noe mer også, nemlig jevnhet. Når du setter lys langs en gangvei, kan det for estetikkens skyld gjerne være mørke felt mellom hver mast eller pullert. Spørsmålet for en lysdesigner er om slike mørke områder mellom de lyse kan føre til utrygghet blant de som bruker gangveien. Du må i så fall som regel sette belysningen tettere, om det er lysmaster eller pullerter du bruker. Dette vil nødvendigvis øke kostnadene.

Hvis du ønsker god jevnhet i lyset samtidig som du vil ha lys i ansiktshøyde, er det oftest bedre å benytte lysmaster enn pullerter.

 

Se et av våre prosjekter med lysmaster her!

 

Pullerter kan gi godt ledelys

Selv om master kanskje er bedre når tryggheten står i sentrum, er det mange situasjoner hvor vi er mer opptatt av estetikk. Det kan være at master vil se for voldsomt ut. Det kan være at sikkerheten er mer enn god nok. Det kan også godt være at det er såpass mye annet lys i området at sikkerhetsaspektet er godt ivaretatt allerede.

En riktig valg pullert kan være en diskret løsning som gir et godt ledelys

Med pullerter som lyser nedover og fremover, kan du lyse rett ned på gangveier og trappetrinn, og dermed skape bedre fremkommelighet, særlig om vinteren når det kan være glatt. En rad pullerter med nedlys vil også ofte føre til mindre lysforurensning, noe som er veldig positivt.

 

Lyset fra pullerter og lysmaster kan gi en helt forskjellig opplevelse av uteområdet

Det er en økende forståelse for viktigheten av lysets retning. En høyt plassert lyskaster med nedlys eller en høy mast med nedlys, kan både gi en opplevelse av idretts-stadion eller i verste fall fengsel. Det høyt plasserte nedlyset kan i mange tilfeller gi oss assosiasjoner til lite trivelige settinger. En lav pullert kan derimot virke intim, og er den godt valgt får du lite blending og strølys i omgivelsene.

En pullert kan ofte gi deg en hyggeligere utebelysning enn høye master og høyt plasserte vegglamper.

 

En pullert må monteres ordentlig

Spinkle hagepullerter kan monteres på jordspyd, og hvis du er så heldig å finne en type pullert som kommer med ledning og stikk, kan du stikke den ned i jorda hvor det passer deg uten å tenke på elektriker. Dette vil imidlertid ikke bli en spesielt solid installasjon, men det kan fungere i en privat setting og når budsjettet ikke er det største.

Som regel må du ha en eller annen form for fundament som pullerten skrus til, hvis du ikke skal skru pullerten rett i grunnfjell. Et fundament kan være en klump betong du støper selv, eller du kan kjøpe fundament. I Norge er det vanlig at et fundament går et godt stykke ned i bakken pga. telehiv. 75cm dybde holder ofte, men det skader ikke med 1m.

Hvis du bestiller et ferdig fundament, vil dette sannsynligvis ligge i prissjiktet 500-1000kr pr stk ferdig levert. 

Du må selvfølgelig også få trukket strøm i bakken til pullertene dine, og dette gjøres av graver og elektriker.

Pass på at alle pullertene dine står i perfekt lodd. Hvis ikke, ser det ikke bra ut!

 

Lær mer om belysning her!

 

Forskjellige typer pullerter til utebelysning

Det er i praksis umulig å vise eksempler på alle typer pullerter som finnes, men her kommer noen typer.

 

Moderne pullerter med et minimalistisk uttrykk

Pullerten vist høyere opp på siden, er en typisk moderne pullert. Den har skjult lyskilde og lyser fremover og utover. Her er et eksempel på en pullert (Oblique fra Artemide) også lyser nedover og til en viss grad utover, men med et helt annet utseende:

lav pullert Oblique fra Artemide

«Oblique» fra Artemide er en serie belysningarmaturer til utendørsbruk. Her er Oblique vist som lav pullert.

Du kan også velge en pullert som har dreibar lyskilde. Her er en slik pullert fra FLOS:

lav hagepullert fra FLOS

Flos 45-20 her vist som lav hagepullert.

 

 

 

Klassiske pullerter til utebelysning

Det finnes også mer «klassiske» pullert-typer, altså litt mindre techno og litt «hyggeligere» i uttrykket. Det må sies at de er i mindretall, men de finnes.

Her er en kobber-pullert fra Bega som er enkel i formen, men som med sin kobberfinish får et retropreg:

 

utendørs kobberlampe

Utendørs kobberlampe fra BOOM

 

Deltalight har også denne klassiske lanternetypen – den kommer også som vegglampe:

klassisk pullert fra Deltalight

En vakker pullert fra Deltalight som passer fint inn i moderne og klassiske miljø.

 

Deltalight har også en ny pullert som heter Butler P – den er nokså uvanlig i utseendet:

klassisk pullert til hage fra Deltalight

Butler P er en klassisk pullert fra Deltalight

Les om bruk av LED til utelys her!

12 tips til utendørsbelysning til hus og hage

Start typing and press Enter to search

ute hengelampe Gregg Outdoor fra Foscarinitremast nærbilde