Belysning av trapp
Belysning av trapp kan være en nøtt for mange, og det er all grunn til å gå for både et funksjonelt lys og en dekorativ effekt.
Trapperommet har en høy vegg
En trapp tar mye plass og de fleste boliger har trapper av moderat størrelse. Trapper kan være helt innbygget, i praksis et lukket rom på kanskje en meters bredde. Oftere er trapperommet åpent med kun et rekkverk på siden av trinnene.
I moderne hus er trapperommet ofte det eneste stedet hvor man har god takhøyde og mange ønsker seg en stor pendel her. Dette er absolutt en god ide. Man skal imidlertid ikke glemme at trappen kanskje også byr på boligens eneste virkelig høye vegger.
En slik høy vegg kan være en god bakgrunn for en stor pendel, men den kan også være et flott sted å plassere et stort bilde, en høy veggmontert hylleseksjon med prydgjenstander og så videre. Ønsker man det siste, er det mer aktuelt med belysning i taket som lyser ned på den høye veggen uten å dekke for det man ønsker å belyse.
Begge alternativ er gode. Valgets kvaler!
En pendel i trapperommet kan by på problemer
En pendel eller lysekrone i trapperommet kan være problematisk. Hvis lampen henger over trappetrinn og ikke et repos, kan du komme til å se at det både kan være krevende å montere lampen, og det er vanskelig å skifte pære hvis du trenger det. Har du en lampe med integrert led skal du i prinsippet ikke trenge å gjøre noe med den på mange år. Hvis LED-lampen din er så ny at den er dekket av EUs nye økodesigndirektiv, vil du kunne få den reparert den dagen den ikke lyser mer eller trenger noe deler.
Men hvordan kommer du opp til lampen for å skifte pære, reparere eller tørke støv? Det finnes lysekroneheiser som kan monteres enten innfelt i tak eller utenpåliggende. Vi bruker dette i våre prosjekter når det er nødvendig og kunden ønsker det.
Lys på trappetrinnene?
Hvis du velger bilde på veggen eller eventuelt en pendel som er mer dekorativ enn lysgivende, kan trappen muligens oppleves som noe dunkel å gå i. Man kan da vurdere å legge til nedlys innfelt i vegg eller i trappevang i knehøyde over cirka hvert fjerde trinn. Dette har blitt populært og det er ingen tvil om at det kan gi gode lysforhold hvis lyset er kraftig nok.
Ikke alle har en vegg eller en egnet trappevang å felle en slik armatur inn i. Noen legger da lyset i opptrinnet i stedet.
Hvis du ønsker dette, må du huske på at du mens du går opp trappen får lyset til trinnene over deg i ansiktet. Det er nesten regelen heller enn unntaket at belysning i opptrinnet blender.
Det finnes noen armaturer egnet til montering i opptrinn som er avblendet slik at lyset ikke blir ubehagelig. Oftest er disse armaturene nokså svaktlysende og de vil da sannsynligvis være best egnet til utendørsbelysning.
Lys i håndløper
Et siste alternativ er å legge nedlys i håndløperen. Dette er en svært god løsning hvis man får det til. Det finnes ferdigproduserte håndløpere med en innfelt LED-strip på undersiden, men utvalget er ikke så stort og disse håndløperne kan vise seg å være noe kostbare.
Hvis håndløperen er i tre, kan man få frest ut et spor i underkant og en egnet LED-list kan legges i dette. Litt bryderi blir det jo, men så blir det også fint.
Ønsker du innfelt lys i vegg eller trappevang, sjekk at armaturen ikke blir varm å ta på. Hvis den skulle bli varm, er det i hvert fall i teorien (og kanskje i praksis) en liten risiko for sviskader på hud eller ting som kommer i kontakt med lampen.
Vær for øvrig obs på at trapperom ofte blir bygd inn i tynne lettvegger og det må rett og slett være plass til din armatur i veggen! Innfelte vegglamper monteres ofte inn i en downlightsboks, så din entreprenør må gjøre klart til dette.
Trapper byr på flere problemstillinger.
Hva skjer for eksempel under trappen i nederste etasje? Noen velger å bygge dette lille rommet helt inn, og det er sant at «under trappen» er et klassisk sted for rot. Velger du å ha dette rommet åpent og du klarer å holde rotet unna, gjør det seg godt med en liten vegglampe under trappen eller kanskje noen lysende kuler på gulvet.