Utebelysning – morsomme muligheter med liten fallhøyde!

Utebelysning må settes med omhu.  De fleste velger noe behersket med tanke på naboene:).

Men – det finnes det vi kan kalles for lavrisiko-løsninger til artig utebelysning, og det gjelder da små armaturer og ikke minst flyttbare armaturer.

 

Utebelysning på jordspyd

Har du utebelysning på jordspyd, har du alltids retrettmuligheter hvis resultatet ikke ble som forventet!

jordspyd

jordspyd

 

Jordspyd kan du kjøpe løst, men svært mange armaturer leveres med. Når de også leveres med støpsel, er det eneste du trenger en stikk-kontakt. Hvis du vurderer utebelysning knyttet til blomsterbed og lignende, kan du sette en stikk-kontakt i blomsterbedet (de kommer også på jordspyd), og så kan du stikke forskjellige typer utebelysning ned i jorden og koble på.

Utebelysning på jordspyd er supert i blomsterbed og steder hvor du av og til graver!

Dette er en liten armatur fra Sitra om står på jordspyd:

Sitra jordspyd

Sitra jordspyd

12 tips til utendørsbelysning til hus og hage!

 

Til enkelte typer utebelysning, kommer ikke armaturen med spyd, men med en liten boks du graver ned i jorden – det anbefales da alltid god drenering rundt. Overraskende nok kalles disse armaturene nedgravningsarmaturer. Her er et eksempel fra iGuzzini  LightUp 7197, en klassiker som tidligere var bestykket med halogen, men som nå kommer med integrert LED – for øvrig en av mine favoritter og jeg skal straks fortelle hvorfor:

LightUp7197 fra iGuzzini

LightUp7197 fra iGuzzini

 

Slik ser armaturen ut i snitt:

 

iGuzzini 7197 i snitt

iGuzzini 7197 i snitt

 

Det som gjør Light Up til en superarmatur, er at armene er dreibare: Plant en syrinhortensia, sett krokus rundt. Grav ned en Light Up.

Om våren dreier du armene slik at de belyser krokusen – og når busken blomstrer om høsten lyser du opp i grenene. Om vinteren står armaturen der og er nesten en plante i seg selv.  Anbefales – og denne er lett å flytte på hvis du endrer noe i hagen.

Små armaturer på spyd kan du godt ha i urner og balkongkasser også!

Denne typen utebelysning kan du enten montere på jordspyd eller ha liggende på bakken:

5013 BEGA rund kule utebelysning

5013 BEGA rund kule utebelysning

 

Disse kulene er fra tyske BEGA. De kommer i flere størrelser og du kan også bruke dem inne. Tenk på dette hvis du har en fin terrasse rett utenfor din luftige stue – kanskje du kan ha en kule inne og to på terrassen – da binder du utendørs og innendørs fint sammen visuelt.

Det finnes en annen type utebelysning som også er artig og kommer med angrerett når det gjelder plassering – og det er stålampene – de som etterligner innendørs-stålamper og som dermed er med på å skape følelsen av uterom – og om dem vil det komme en egen post! GJORT: Her er innlegg om utestålamper!

 

Start typing and press Enter to search

Lysekrone med vegglamper i bakgrunnen