Utendørsbelysning – morsomme muligheter med liten fallhøyde!

Man skal selvfølgelig ikke være altfor spennende når man belyser rundt huset.

De fleste velger noe behersket med tanke på naboene:).

Men – det finnes det vi kan kalles for lavrisiko-løsninger til artig utendørsbelysning, og det gjelder da små armaturer og ikke minst flyttbare armaturer.

 

Belysning på jordspyd

Har du utendørsbelysning på jordspyd, har du alltids retrettmuligheter hvis resultatet ikke ble som forventet!

jordspyd

jordspyd

 

Jordspyd kan du kjøpe løst, men svært mange armaturer leveres med. Når de også leveres med støpsel, er det eneste du trenger en stikk-kontakt. Hvis du vurderer utendørsbelysning knyttet til blomsterbed og lignende, kan du sette en stikk-kontakt i blomsterbedet (de kommer også på jordspyd), og så kan du stikke forskjellige typer utebelysning ned i jorden og koble på.

Utendørsbelysning på jordspyd er supert i blomsterbed og steder hvor du av og til graver!

Dette er en liten armatur fra Sitra om står på jordspyd:

Sitra jordspyd

Sitra jordspyd

 

 

Til enkelte typer utendørsbelysning, kommer ikke armaturen med spyd, men med en liten boks du graver ned i jorden – det anbefales da alltid god drenering rundt. Overraskende nok kalles disse armaturene nedgravningsarmaturer. Her er et eksempel fra iGuzzini  LightUp 7197, en klassiker som tidligere var bestykket med halogen, men som nå kommer med integrert LED – for øvrig en av mine favoritter og jeg skal straks fortelle hvorfor:

LightUp7197 fra iGuzzini

LightUp7197 fra iGuzzini

 

Slik ser armaturen ut i snitt:

 

iGuzzini 7197 i snitt

iGuzzini 7197 i snitt

 

Det som gjør Light Up til en superarmatur, er at armene er dreibare: Plant en syrinhortensia, sett krokus rundt. Grav ned en Light Up.

Om våren dreier du armene slik at de belyser krokusen – og når busken blomstrer om høsten lyser du opp i grenene. Om vinteren står armaturen der og er nesten en plante i seg selv.  Anbefales – og denne er lett å flytte på hvis du endrer noe i hagen.

Små armaturer på spyd kan du godt ha i urner og balkongkasser også!

Denne typen armatur kan du enten montere på jordspyd eller ha liggende på bakken:

5013 BEGA rund kule utendørsbelysning

5013 BEGA rund kule utendørsbelysning

 

Disse kulene er fra tyske BEGA. De kommer i flere størrelser og du kan også bruke dem inne. Tenk på dette hvis du har en fin terrasse rett utenfor din luftige stue – kanskje du kan ha en kule inne og to på terrassen – da binder du utendørs og innendørs fint sammen visuelt.

Det finnes en annen type utendørsbelysning som også er artig og kommer med angrerett når det gjelder plassering – og det er stålampene – de som etterligner innendørs-stålamper og som dermed er med på å skape følelsen av uterom – og om dem vil det komme en egen post! GJORT: Her er innlegg om utestålamper!

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

LED utelamper fra Luciferos med skjulte lyskilder. Sitt på din utelampe!Parkbenk med underlys fra Luciferos