Stålamper ute: Gi hagen eller uteplassen din et løft!

Stålamper ute blir mer og mer populært og i dette innlegget forteller jeg litt om hva som finnes, slik som lovet i «Utendørsbelysning, morsomme muligheter med liten fallhøyde «.

For rundt tyve år siden gjorde kostbare edeltre-møbler for alvor sitt inntog i norske uterom og hager. Siden fulgte lounge-sofaer og vedlikeholdsfrie rotting-møbler. Hvis man investerte i en slik utesalong og kastet inn en terrassevarmer også, erfarte mange at boligen nesten fikk et rom til – i hvert fall i en del av året.

Utemøbler som er like fine som innemøbler er fremdeles i vinden og nå følger belysning etter. Hvis du setter en utelampe ved siden av din lounge-sofa på terrassen eller henger en pendel over utebordet, ser terrassen din enda mer ut som et ekstra rom til boligen. Du kan la lampen lyse selv om det regner ute og du har likevel glede av terrassen.

Selvsagt kan du bruke en hvilken som helst utelampe for å lyse opp terrassemøblementet, men hvis du bruker en stålampe, ser det virkelig ut som en utestue

 

Høy stålampe for utendørsbruk. Vibia Wind

Vibia Wind er en høy stålampe til utendørsbruk. Lampen kommer med en betongbase i bordhøyde som både stabiliserer lampen og gir deg et sted å sette kaffekoppen. Wind kommer også som pendel og serien leveres også i hvitt og orange.

 

Hvis du bor i en relativt moderne bolig, er det godt mulig at du har store stuevinduer. Dette liker nordmenn veldig godt, men når mørket senker seg, blir vinduene store, sorte hull som ikke alltid er like populære. Hvis du ønsker å bli kvitt denne sorte «veggen» av vinduer om kvelden, er det en ideell løsning å lyssette utenfor. Stålamper ute i hagen kan dermed hjelpe deg på flere vis – du får både lys ute og trivligere innemiljø på sene kvelder.

 

Stålampene på bildet ovenfor er fra Vibia, en artig fabrikk i Spania. De er fra serien Wind, som kommer som stålamper og hengelamper.  Wind leveres i hvitt, sort, orange eller gressgrønt og skjermen består av et polykarbonat-materiale som er viklet rundt en sylinder. Wind-lampene er store og tunge, og det siste bør de være. Stålamper ute blir utsatt for vær og vind, og i Norge har vi jo mye av begge deler.

Stålamper av denne typen, er ikke direkte rimelige – men husk at du kan bruke dem inne om vinteren

De fleste pakker ned det lekre utemøblementet sitt om vinteren. Egentlig er det litt synd, i hvert fall hvis du har møblement som ser fint ut uten puter. Hvis du lar terrassemøblementet ditt være belyst om vinteren, kan det se virkelig fint ut, særlig med snø på toppen.

Snu på argumentet: Du kjøper ikke en skrekkelig dyr utelampe – du kjøper en flott lampe til stuen som du setter ut i hagen om sommeren!

Flos Ktribe Outdoor stålampe i blank krom og sort skjerm.

Flos Ktribe Outdoor stålampe i blank krom og sort skjerm.

 

Ktribe serien fra Flos som er vist ovenfor, er så fin at vi slenger på et bilde til:

 

dekorativ utelampe fra Flos, Ktribe

En dekorativ utelampe, Flos Ktribe, så fin at den kan brukes inne også!

 

Og nedenfor ser du Amax fra Fontana Arte. Den er veldig stor:)

Amax Outdoor er en oversized utelampe som også kan brukes inne.

Amax Outdoor er en oversized utelampe som også kan brukes inne.

 

Se et hjem med store stålamper og lysekroner.

 

Vibia Plis er også en mulighet, for den som liker klassiske, elegante stålamper:

Utelampe stålampe Vibia Plis

Utelampen Plis fra spanske Vibia er så fin at du godt kan bruke den inne også.

 

Spesielle stålamper til ditt uterom

Det finnes stålamper med mer spesielt utseende også. Flere av disse er ikke egnet til å ha inne, med mindre du har en foaje eller et resepsjonsområde, et stort trapperom eller lignende:

 

Stor utelampe fra Flos - Super Archimoon

En stor utelampe fra Flos som heter Super Archimoon. Lampen er en showstopper med sine enorme dimensjoner. Ingen skal si den er billig, men fantastisk flott er den!

 

Ovenfor ser du Flos Super Archimoon. Fantastisk, hva?

Og her er en annen som også gjør litt utav seg, Artemide Tolomeo, som opprinnelig var en skrivebordslampe til bruk inne:

 

Tolomeo Outdoors - utelampe fra Artemide!

Tolomeo Outdoors – utelampe fra Artemide!

 

Det er en hel bråte produsenter av utendørsbelysning som har kastet seg på oversize-bølgen. Her er danske Light Points versjon av gigant-skrivebordslampe på terrassen:

 

Utelampe til terrassen - Archi Grande Floor fra danske Light Point

Utelampe til terrassen – Archi Grande Floor fra danske Light Point

 

Og sist, men ikke minst, britiske Anglepoise, som så langt jeg vet, var førstemann ute med oversize-lamper, dog til innendørs:

 

Anglepoise oversize utomhuslampe

Anglepoise oversize utomhuslampe

 

Litt praktisk om bruk av stålamper ute

Når du setter ut stålamper ute, er det første du må tenke på om den er godkjent for utendørsbruk. Alle lamper som er nevnt her, er det.

Neste spørsmål er om lampen står trygt. Er den tung nok i bunnen til å stå i mot et vindkast? Er den eventuelt skrudd skikkelig til et fundament?

Hvis utelampen din må festes til grunnlaget med bolter, blir den selvfølgelig stående akkurat der og det hele blir mindre fleksibelt. Men enkelte av disse lampene er så tunge, at du flytter dem ikke rundt uansett

Tyveri og hærverk er også et viktig moment. Disse lampene er dyre. Det syns at de er dyre også. Hvis du investerer  i denne typen belysning, bør du sikre deg mot tyveri.

Hva gjør du med lampene om vinteren? Personlig hadde jeg ikke gjort noenting – jeg hadde latt dem stå å lyse i snøen, men det er nå meg! De fleste vil nok dekke lampene med presenning, hvis de ikke skal flyttes inn.

Stort sett kommer nå all utendørsbelysning med LED, og LED er ideelt til utendørsbruk.

Hvis du faller for en utendørslampe som ikke er med LED, bør du sjekke om det finnes en annen versjon som har akkurat dette. Hvis ikke – sats på løse LED-pærer.

Trenger du hjelp med belysning ute? Ta kontakt for belysningsplaner, befaring eller bare tips

Les mer om utendørsbelysning her!

Start typing and press Enter to search

om hagelamper i ledArtig krumt speil fra Sentou