Downlights til skråtak!

Downlights til skråtak er ikke alltid verdens beste løsning og strengt tatt hører ikke innfelte downlights til i et skråtak. Det finnes imidlertid unntak og du kan komme godt ut av det med delvis innfelte downlights i en skrå himling.

Downlights til skråtak er ikke alltid så greit

 

Innfelte downlights var opprinnelig «hull i taket» med en opptrukket lyskilde som skulle være så skjult som mulig. Etterhvert har det kommet dreibare downlights med synlig lyskilde, og skal downlighten dreies nokså mye, er det grenser for hvor tilbaketrukket og diskret lyskilden kan være hvis downlighten ikke skal bygge altfor langt opp i taket.

 

Hvis du vil felle downlights inn i et skråtak, er du som regel nødt til å bruke lavtbyggende downlights, i praksis med en maksimal høyde på ca 5cm.

 

De fleste skjønner nok av seg selv at du ikke kan bruke downlights med fastoptikk til et skråtak. Hvis du ikke kan dreie lyskilden, vil ikke lyse peke rett ned. Hvis du bruker en downlight med dreibar lyskilde får du tiltet den slik at den i hvert fall peker mer nedover, men de fleste downlights kan ikke dreies mer enn 30 grader, og hvis du f. eks. har et tak med helningsvinkel på 35 grader vil lyset aldri peke rett ned.

Men det er ikke sikkert at du vil at det skal peke ned heller – husk bare at downlighten din kanskje ikke gir deg mulighet til det hvis takvinkelen din er veldig skrå.

 

Kan en downlight i skråtak lyse på en vegg?

Hvis du monterer en innfelt downlight med 30 graders tilt, kan du få problemer med å lyse på veggen hvis taket skrår opp fra veggen og mot et møne. Når optikken er midtstilt, vil lyset falle ned mot midten av rommet og du bruker kanskje alle dine 30 grader på å dreie lyset slik at det faller perpendikulært ned på gulvet. Du vil neppe få dreid lyset så mye at du kan treffe veggen. I en slik situasjon må du bruke en annen type downlight og kanskje til og med en utenpåliggende downlight.

Hvis taket derimot skrår ned fra den aktuelle veggen, går det greit å få lyset på denne med innfelte downlights i taket.

 

Se prosjektbilder fra en enebolig med skråtak!

 

Er det fint med innfelte downlight i skråtak?

 

Ærlig talt – nei! Det har aldri vært noe særlig belysning i skråtak i det hele tatt. Vi kan gjøre unntak for pendler og lysekroner, som til en viss grad monteres i skråtak. Downlights og taklamper hører ikke hjemme i en skrå himling.

 

Selv om mange monterer downlights i skråtak, forstår de fleste at det er litt merkelig med taklamper i en skråhimling. Det er egentlig nesten like rart med innfelte downlights.

 

 

Heldigvis finnes det typer som er mer egnet – og det er de hvor du kan dra downlighten helt ut av kassen. Her er noen eksempler:

 

 

Husk at du bør gjøre spesielle tiltak hvis du skal montere downlights i yttertak, om det er skrått eller ikke!

Her er Flos’ sin flotte armatur «Pure Downlight» vist i noen prosjekter – dog med rett tak, men den hadde funket som downlights til skråtak også:

(Bildene er lånt fra Flos sin hjemmeside)

 

Hvis du har skråtak, har du kanskje ikke oppvarmet rom over?

Hvis du ikke har oppvarmet rom over taket hvor du ønsker innfelte downlights – så må du sørge for at hulrommet du setter downlighten inn i er tett. Dette for å unngå fukt i taket.

I enkelte tilfelle kan det være strevsomt å få til riktig innfelling av downlights i denne typen tak. Kanskje du like greit skal gå for utenpåliggende? Kanskje blir mange huseiere litt for intense når det gjelder dette med innfelling – det står da vel ikke om livet hvis noe ligger utenpå?

Her er noen eksempler på utenpåliggende spotter som kan gjøre seg i skråtak:

 

 

 

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

belysningslosningeroluce stones utendørsbelysning