Spotter til stue med skråtak i stilren enebolig

Spotter til skråtak kan være tricky og mange som har stue med skråtak sliter med å få til belysningen. Her finner du inspirasjon til både belysning og innredning!

Enebolig med skråtak og utstrakt bruk av finer

Huset ligger på Godlia i Oslo og er tegnet av Langfeldt/Wessel arkitekter. Huseier bygde i egen hage og solgte så det opprinnelige huset, og resultatet bærer preg av at ingen har forhastet seg, men nøye planlagt alt.

Boligen går over tre plan. Man kommer inn på plan 1, som er soveroms-etasjen. Plan 2 inneholder en stor stue med skråtak og åpent kjøkken, et lite tv-rom og ikke minst en terrasse med glass-tak og til slutt en liten frokostbalkong. Sokkeletasjen inneholder hybel, vaskerom og boder.

Eneboligen står tett inntil det opprinnelige huset, men de to husene vender hverandre ryggen og har hager som vender hver sin vei, så innsyn mellom husene er ikke et problem.

Lys til ditt hus har hatt gleden av å lage belysningsplan for hele huset i tett samarbeid med huseier.

 

 

Spotter til skråtak bør være dreibare

Til høye skråtak slik som i denne eneboligen, kan man ikke bruke vanlige downlights. Det blir rett og slett ikke bra, i hvert fall ikke når man har en viss helning på taket. Hvis man ønsker å felle noe inn i taket, må man også ta hensyn til at  fuktsperren normalt ligger rett over lektene som holder gipsen, og det betyr at alt man eventuelt ønsker å felle inn, må være lavtbyggende.

En innfelt spot i skråtak må dreies for å unngå at den lyser skrått ut i rommet. Enkelte steder kan det selvfølgelig slå til at det er akkurat den veien man vil ha lyset, men stort sett blir det feil.

En utenpåliggende og dreibar spot derimot, kan fungere svært godt og gi det lyset man er ute etter.

Spotten vi gjennomgående har brukt i dette skråtaket, er MIDISPY CLIP fra Deltalight.

Dette er en dreibar spot med ekstern driver. Den kan bestilles med flere utstrålningsgrader i sort eller hvitt, og du kan velge mellom 2700K og 3000K.

Ettersom Midispy Clip ikke har integrert driver, er den liten og nett. Den felles inn i tak, men det sitter ingen elektrisk komponent i sokkelen og dette gjør at den blir veldig lavtbyggende.

Mange spotter av denne typen sitter på en litt klumpete sokkel som inneholder driveren. Slik er det ikke med MIDISPY CLIP. Der ligger driveren enten i downlightskassen eller et helt annet sted. Det gjør spotten liten og nett.

En mulig utfordring med Midispy Clip er at driveren er såpass stor at man ikke får den gjennom utsparingshullet til downlighten. Det betyr at driveren bør ligge et annet sted enn i downlightskassen eller man velger en pille-løsning med 48V.

Nå tenker du «hva er pille-løsning med 48V? Fortvil ikke, du lærer det på webinaret vårt!

Plassering av spotter i skråtak

Plassering av spotter i skråtak kan være vanskelig. Dette gjelder for så vidt spotter i flatt tak også, men skråtak er hakket mer krevende.

Skråtaket tiltrekker seg oppmerksomhet på en annen måte enn et rett tak, og hvis det er høyt opp til mønet, kan en liten spott helt der oppe enten se for puslete ut eller faktisk også gi mindre lys enn det vi ønsker oss. Den kan også bli blendende.

 

Prøv å behersk deg med tanke på antall når det gjelder spotter i skråtak

I dette huset har vi plassert en del spotter i trioer, altså tre og tre. Dette er ikke fordi vi nødvendigvis mener at to eller til og med en spott ville gi altfor lite lys – det er for å skape rytme i rommet og trioene ser også morsomme ut.

 

Det er et kjent kompositorisk prinsipp at det gjør godt å samle ting. I gode komposisjoner er sjeldent elementene kastet rundt. De er samlet i grupper eller organisert slik at vi opplever dem som grupper.

Spotter og deres funksjon

Spotter brukes i stor grad for å belyse aktiviteter og arkitektoniske elementer. De plasseres i nærheten av vegger for å lyse på bilder og de kan lyse rett ned på en kjøkkenbenk.

Til store rom med eller uten skråtak bør du ikke bruke spre spotter rundt i taket som grunnbelysning. I et mindre rom kan spotter være nok til å lyse opp hele rommet – i et større rom må du enten akseptere dunkle soner (som kan være fint!) eller du må ha andre elementer i tillegg.

Dekorativ belysning i  stuer med skråtak

Det er her den dekorative belysningen kommer inn. Pendler, gulvlamper, indirekte belysning og kanskje til og med en plafond (taklampe) kan gjøre susen.

I denne stuen har vi brukt noen dekorative elementer slik som det slående paret med  FLOS 265 over sofaen. Her hadde det også holdt med en stykk strengt tatt, men med to får vi et mer fleksibelt lys og en liten velkommen uro i rommet. Flos 265 lyser primært nedover, men har et lite hullmønster i skjermen som gjør at lampen gir et lite opplys i mønster i taket.

Som en form for minimalistisk dekorasjon har vi plassert to par med en dreibar bredstråler, Deltalight Supernova i hver kortende av stuen. Denne typen lampe lyser flatt utover i en romvinkel på 180 grader. Når disse taklampene dimmes godt, blir det som måner i taket og med sine justerbare braketter kan de tiltes slik at de også gir en liten touch av organisert uorden. Denne typen lampe kan du også bruke på skinne.

En fordel med å bruke taklamper som Supernova i kombinasjon med led spotter, er at Supernovas jevne lys fyller ut mørke soner som vil oppstå mellom spotter.

Når man bruker spotbelysning er det ofte gunstig å «fylle ut» med et litt flatere lys mellom spottene. Dette reduserer den generelle kontrasten i rommet. Riktig gjort øker da synskomforten.

Indirekte lys til skråtak

Indirekte lys til stuer med skråtak er blitt veldig populært. Til dette prosjektet har vi ikke gått for noen lineære effekter, selv om vi hadde det på tegneblokka en god stund. Vi har heller ikke gått for en lysekrone eller andre mer klassiske løsninger.

I stedet har vi gått for en poengtert lyseffekt over spisebordet med pendelen Spokes Large fra Foscarini. Lampen gir et direkte og tydelig lysfelt på bordet under, men det man legger merke til, er det flotte lysspillet opp i taket. Dette spillet hadde ikke kommet så tydelig frem hvis vi hadde brukt andre opplys i denne delen av stuen.

Lys er et additivt fenomen og en effekt kan slå i hjel en annen.

Vi lager belysningsplaner!

Kontakt oss for en uforpliktende samtale om ditt prosjekt!

Spotter til skråtak på kjøkkenet

På kjøkkenet trenger man virkelig godt lys.

Den tradisjonelle kjøkkenlampen midt i taket går ikke når man har skråtak, men faktisk kan man gjerne hoppe over en slik vanlig kjøkkenlampe når man har flatt tak også. Det er mye finere med spotbelysning.

Selve kjøkkeninnredningen er u-formet i dette huset og høyskapene er virkelig høye.

Et kraftig lys ned på kjøkkenbenkene er nødvendig og kanskje særlig når kjøkkenbenken er mørk, slik som her. Vi har derfor brukt Midispy Clip over deler av kjøkkenbenken. Over koketoppen var det planlagt spotter også, men huseier endret det til pendler i siste liten og det ble vel så fint som spotter.

Pendlene henger skrått og plukker dermed opp rytmen i rommet gitt av skråtaket.

Ikke vær redd for å trå litt utenfor de aller mest oppgåtte stiene. Å henge pendler skrått  slik som her, ser ikke rotete ut når man har et så gjennomført interiør. Tvert om – det skaper liv.

Til tross for at en kjøkkenlampe ikke strengt tatt er nødvendig her, har vi likevel lagt til et par Supernova slik som i stuen. Dette gir oss fyll-lys og lampene blir også et interiør-element; de er ikke bare lysgivere.

Belysning av trappen

Trappebelysning er et tema som opptar de fleste boligbyggere. Det er viktig å se godt i trapper, men det kan by på problemer å få til god belysning.

I dette huset er det to trappeløp med trappekonstruksjon og vegger i eikefiner. Det øverste løpet, trappen mellom plan 1 og plan 2 med skråtak, er svært luftig på grunn av den store takhøyden. Det kunne vært fristende å henge en stor pendel her, men det var ikke aktuelt fordi det også er et stort takvindu i skråtaket over trappen.

Det ble valgt en vegglampe med opp- og nedlys til trappen, og vi la til fire Midispy i taket over. Disse lyser mot veggene i trappeløpet og vil særlig komme til sin rett den dag det kanskje henges bilder der. Spottene er plassert i par, men asymmetrisk om vinduet. Litt organisert uro her også, med andre ord.

I trappeløpet mellom plan 1 og plan U, sokkeletasjen, var situasjonen en annen. Her har man jo trappeløpet mellom plan 1 og plan 2 over hodet. Man kan dermed i praksis ikke henge noe ned her. En fin løsning i slike tilfeller, kan være å ha lys i håndløper. Dette ble ikke valgt til dette huset.

Alt passer ikke overalt alltid!

Vi ble enige om å legge kun en vegglampe i dette trappeløpet og det gjør trappen dunklere enn den over, for her er det ikke takvindu heller.

De andre rommene – ganger, bad og soverom

På plan 1, det vi har kalt soveromsetasjen, er det nettopp soverom og bad langs en lang korridor.

Korridoren har glassdør i begge ender, noe som gir lysinnslipp på dagtid. Veggene er dekket med finer og gulvet er av kalkstein. Huseier har fått laget plassbygde skap som er malt i nedtonete farger.

Til denne etasjen brukte vi i stor grad en enkel og forholdsvis rimelig downlight som heter Leo Deep. Leo Deep er lavtbyggende og har en pen lysfordeling som ikke lager lysbuer på veggene slik mange downlights gjør.

Skal du bruke mange downlights i et rom, bør du prøve å unngå buene av lys og skygge som ofte blir dannet på veggene.

For å unngå disse buene, må du velge downlights med omhu eller du kan f.eks gå for wallwashere.

I den lange korridoren har vi stort sett brukt downlights, men vi la også inn en dekorativ taklampe fra BEGA i sort og gull.

Når du bruker mange spotter i et rom, gjør det godt å legge til noen andre typer lyskilder også.

Downlightene og taklampen styres for seg og det er viktig. Det kan være at du etter montering av denne typen belysning opplever at taklampen tar luven fra downlightene eller omvendt. Det er da godt å kunne dimme dem uavhengig av hverandre.

[/vc_column]

Derfor trenger du en belysningsplan

Vi kan hjelpe deg!

Start typing and press Enter to search

Stor lysekrone i krystallHjemmekontor uten belysning