Lamper: Spotter, wallwashere, rundstrålere – hva er hva?

Lamper og lys er ikke bare lux. Lys har en kvalitet som endrer seg med lampen du bruker.Til både innendørs og utendørs belysning finnes en rekke navn på forskjellige lamper vi bruker. Det er nesten bare en vi er familiære med i dagligtale, og det er «spott».

Her følger en liten forklaring på navnene på de forskjellige lamper som oftest brukes:

Spott:

En spott er en armatur som gir et retningsstyrt lys. Effekten blir dermed av avgrenset opplyst felt. Den er i mer eller mindre grad avskjermet i bakkant. Noen spotter gir et dekorativt strølys bakover, andre er potte-tette og lyser kun fremover. En spott kan være nettopp en spott fordi det er en spesiell spottet lyskilde som sitter i den – eller den er spottet fordi en reflektor styrer lyset. På noen reflektorspotter kan du skifte reflektor hvis du vil ha lyset mer eller mindre retningsstyrt.

Rundstråler:

En rundstråler er en armatur som lyser i alle retninger. Den runde hvite kuppelen som kanskje henger i kjelleren din er et eksempel på dette, men også kanskje den hvite pendelen som henger over spisebordet. Når vi sier «rundstråler» tenker vi oftest på en armatur med lik lyseffekt i alle retninger. Det vil si at lyskilden er like avskjermet over det hele eller overhodet ikke avskjermet. En rundstråler er god å bruke til å øke det generelle lysnivået i et rom, ute eller inne. Men lyset kan oppfattes som noe flatt og i enkelte sammenhenger blir ikke dette tilstrekkelig for en god lyskvalitet.

Wallwasher:

Det er liksom ingen som har tatt mot til seg og begynt å kalle slike lamper for «veggvasker». Men vi sier ofte at en armatur vasker veggen, og da mener vi at den lyser bredt, men kun i en retning. På den måten kan lyset nærmeste renne ned en vegg slik som vann kunne gjort. Wallwashere kan med fordel brukes langt mer.

 

Her kan du lese litt om downlights!

 

Start typing and press Enter to search

Et svært godt valg som synlig trafo til 12V-system belastet med opptil 300W.