Analog 1-10V dimming for dummies

 

Dimming bør du absolutt ha og kanskje er det 1-10V dimming som er best for deg. Det vil komme en post som forteller om digital dimming, men nå er det analog det handler om, og det er grunnprinsippene vi snakker om her – ikke noe elektrikerprat eller nerdesnakk – kun the basics:

I en klassisk glødepære oppstår lys når en strøm går gjennom en glødetråd inne i en glasskolbe fylt med en passende gass. Strømmen har form som en sinuskurve – det vet du kanskje..

I en klassisk lyspære er det spenningens verdi som avgjør hvor mye pæren lyser. Spenningen, det er «Volt»..

Høy spenning = mye lys          Lav spenning = lite lys

En analog dimmer fungerer som en bryter som tenner og slukker lyset 100 ganger i sekundet. Et klassisk dimmet lys står altså og blinker, men vi ser det ikke pga. treghet i øyet og ikke minst er glødetråden så varm at den ikke rekker å slukke helt i det lille øyeblikket den ikke får strøm. Strengt tatt varierer ikke spenningen, men ettersom lyset går på og av hele tiden får vi en lavere gjennomsnitts-spenning. Jo mer av sinuskurven vi kutter, jo lavere gjennomsnitts-spenning og jo svakere lys.

Hver gang dimmeren skrur av strømmen, er den på samme sted på sinuskurven.

 

Fasesnitt

Brytes lyset på begynnelsen av sinuskurven, er det FASESNITTDIMMING.

Fasesnittdimming skaper en transient – det vil si en overspenning. Transienten sliter på elektroniske trafoer. Fasesnittdimming passer best med robust elektronisk utstyr og i praksis, i hvert fall i praksis for dummies, så passer fasesnittdimming sammen med 12V jernkjernetrafoer. Og 12V jernkjernetrafoer, de har en tendens til å summe i bruk. Og for dummies er det da kanskje like greit å si at fasesnitt IKKE er det man bør satse på når man har et 12V-anlegg.  Fasesnitt brukes imidlertid til en del LED-belysning.

 

Faseavsnitt

Brytes lyset i slutten av sinuskurven, er det FASEAVSNITTDIMMING.

Faseavsnittdimmere er dyrere i produksjon. De kan brukes til elektroniske 12V-trafoer og i kombinasjon lager disse mindre støy enn jernkjernetrafoer + fasesnittdimmer. Du bør kunne forvente støyfrie forhold hvis dimmer og trafo «snakker godt sammen» og er riktig dimensjonert begge to. Med faseavsnittdimmere får du såkalt «softstart». Du ser dette som at lyset blir skrudd «mykt» på – det dimmes opp i løpet av et lite øyeblikk. Dette forbedrer levetiden på lyskilden. Har du 12V halogen er du kanskje kjent med at det lønner seg å ha lyset noe neddimmet hele tiden – for da optimaliseres brenntiden. Med faseavsnittdimmer trenger du ikke tenke på dette, for softstarten har samme effekt og brenntiden blir så lang som overhodet mulig.

I utgangspunktet kan disse regnes om et godt valg innenfor analog dimming av moderne belysningsanlegg – det er noe mer kostbart enn fasesnitt, men fordelene er mange.

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Wallwasher på 230V-skinneTo lamper, den ene den andres barn, prøver å komme overens om en ball.