Trafo til hjem: 12V trafoer pene nok til stuebelysning

Djevelen er i detaljene – pass på trafoløsningen din!

Enn så lenge har ikke noen designer jeg vet om slått seg løs og laget en vill og gal dekorativ 12V trafo. Det vil si, det hender trafoen er integrert i en 12V-lampe, men når det gjelder løse trafoer som kan brukes til alt mulig, er mulighetene begrenset.

Trafoer trenger du stort sett til downlights, skinner og wire. De drar nettspenningen ned til 12V, som vi også kaller lavvolt. Har du innfelte downlights, kan installatøren legge en liten 12V trafo i hver enkelt downlight-boks.

De fleste trafoer må kobles på svært nær lyskilden. Men det finnes trafoer som kan ligge opptil 20m unna. Disse er dyrere i innkjøp, men har den fordel at de lettere kan gjemmes.

Personlig bruker jeg 20m- trafoene masse når det er snakk om skinner og wire. De kan belastes med opptil 300W, noe som gjør at man kan få ganske mye lys pr. stk. De vanligste leverandørene av disse trafoene er SG Armaturen og Nortronic. Hvis du ber elektrikeren din levere 20m-trafo, bør han skjønne hva du snakker om.

SG Armaturen har dessverre sluttet å produsere trafoen som gikk helt til 300W, og tilbyr nå en som går til 210W. Dette er imidlertid ofte nok.

Du må ha tilgang til trafoen. Du kan dermed ikke gipse den helt inn i tak eller vegg – i så fall må du ha en luke. Men ofte kan trafoer ligge oppå kjøkkenskap eller garderobe, de kan ligge bak bøkene i en bokhylle eller settes lavt på vegg bak en sofa.

Hvis du ikke får gjemt trafoen din, ja – så vil den måtte være synlig.

SG Armaturen som brukes flittig av installatører, har en trafoskjuler som passer til deres 20m-trafoer. Slik ser den ut:

SG trafoskjuler. Kommer hvitt eller børstet krom

SG trafoskjuler. Kommer i hvitt eller børstet krom

Hvis du spør din installatør om å levere en trafoskjuler, så er det svært sannsynlig at det er denne han foreslår.

Skal du bruke LED-pærer til skinnen eller wiren din? Da kan du bruke disse trafoene – bare pass på belastningen. Den blir jo mindre med LED.

Den tyske belysningsleverandøren Bruck som jeg bruker mye, har flere pene trafoer. De passer kun til Brucks skinner og wire.

Den hvite, sylindriske trafoen på bildet øverst i posten, kommer fra Bruck. Denne elektroniske trafoen er en 20m trafo, og kan brukes i området 100-300W. Min erfaring er at den fungerer godt visuelt, og jeg anbefaler den ofte. Trafoen kommer i hvitt eller matt krom, og den heter E-transformer RD-B.

Slik ser den ut på nært hold:

Denne trafoen kan belastes med 300W og den kan stå opptil 20m unna det siste lyspunktet på kjeden.

En pen elektronisk 20m trafo fra Bruck som kan ta laster helt opp til 300W.
Klikk på bildet for større utsnitt.

Bruck har også en serie trafoer som til skinner og wire som kan kobles til enten i enden av systemet eller på et vilkårlig sted langs strekket. Skal du ha trafo midt på strekket, må du bruke en 2-plug trafo, hvor det er en utgang i hver side. Bruker du en 2-plug 20m trafo, kan du faktisk ha et total-strekk på opptil 40m, noe de færreste imidlertid trenger.

Klikk på bildene for å se nærmere på trafoene omtalt ovenfor:

Jeg bruker ofte Brucks produkter og selger dem regelmessig til mine kunder. Jeg anbefaler her deres produkter uten påtrykk eller kompensasjon fra noen.

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Bruck wire med Silva sort gullWallwasher på 230V-skinne