Nye lyspærer til hjemmekontoret kan gjøre susen

I skrivende stund sitter store deler av Norges befolkning hjemme selv om det er midt på dagen.  Her kan du lese om hvordan du bør belyse hjemmekontoret ditt. Det kan være det holder med noen nye og velvalgte lyspærer!

 

Hjemmekontor i koronaens tid

I dette innlegget skal vi se på hvordan du kan innrette deg med tanke på lys til hjemmekontoret. Vi skal se på en kriseløsning slik som mange vil trenge nå. Hvis du satser på bare noen ukers hjemmekontor, vil du jo neppe ta store grep for å lage den ideelle arbeidsplassen;  det holder med noen få effektive tiltak som hjelper deg med å holde hjulene igang mens vi venter på bedre tider. 

 

Lys til hjemmekontoret – kjapp løsning:

Hvis du er i ferd med å sette opp et «krisekontor» hjemme, er det ikke sikkert du har et eget rom å avsette til arbeidsplass. Det kan også være du har en krik eller krok på loftet eller i kjelleren som forsåvidt kan brukes, men som du aldri ville brukt til kontor under andre forhold.

Om du sitter ved kjøkkenbordet eller på loftet, er det viktig at du oppnår en brukbar komfort med tanke på sittestilling, støy og lys. En god, høydejusterbar stol er gull verdt og støyreduserende høretelefoner kan gjøre mye for støysituasjonen, men hva gjør du med lyset?

 

Naturlig lys på hjemmekontoret:

For å holde seg opplagt gjennom en lang arbeidsdag, er naturlig lys veldig flott. Hvis du er så heldig å kunne sitte i nærheten av et vindu, bør du absolutt gjøre dette, men ikke sett deg med nesen rett mot vinduet. 

De fleste som har hjemmekontor, jobber på skjerm. Hvis du får et kraftig lys mot deg fra vinduet bak skjermen, vil du fort oppleve at du blir sliten i øynene, kanskje særlig hvis du allerede føler du kan bli sliten etter mange timer på skjerm.

Vær også klar over dette: Hvis vinduet det gjelder, er nordvendt, vil du aldri få et direkte innfallende lys inn gjennom vinduet. Men la oss si at nabobygget er en hvit blokk. Det innfallende lyset går da ikke inn ditt vindu, men det faller på naboblokken som blir en alle tiders kjempereflektor som treffer din netthinne. Det er ikke sikkert du merker dette til daglig, men du kan få mye lys inn et nordvendt vindu når omgivelsene har store, hvite flater.

Dette gjelder også når det er mye snø. Vinduer kan være langt mer blendende enn vi skulle tro hvis omgivelsene er lyse. Hvis ditt vindu peker rett ut mot en granskog, vil blendingsproblematikken bli mindre fremtredende.

Du bør innrette deg slik at du ikke sitter vendt rett mot vinduet!

Setter du deg med ryggen til vinduet, blir det heller ikke så greit, og nå skyldes det refleks i skjermen – du forfølges av den hvite naboblokken og ser ikke så godt hva du holder på med.

Den ideelle plasseringen i forhold til et vindu er at du sitter mer eller mindre sidelengs. Da har du gleden av utsyn samtidig som du utsettes mindre for blending. Hvis lyset fra vinduet er såpass sterkt at det danner skygger på arbeidsbordet ditt, skal du ha vinduet på venstre side hvis du er høyrehendt og på høyre side hvis du er venstrehendt. Dette for at du ikke selv skal skygge for det du driver med. (Det finnes ikke noe mer irriterende!)

 

Kunstig belysning på hjemmekontoret:

Hvis hjemmekontoret ditt kun skal brukes noen uker eller noen få måneder, er det ikke sikkert det er aktuelt å bytte ut armaturene som allerede finnes der du vil jobbe.

Hvis du sitter ved et spisebord, har du sikkert allerede en pendel over hodet, men gir den godt lys?

Når vi lager belysningsplaner for bolig, skiller vi alltid mellom lamper med synlig og skjult lyskilde.

Synlig lyskilde er kort og godt når du ser lyspæren. Skjult er de motsatte – du ser ikke lyspæren, men du ser lyset. Hvis du har en lampe med hvit glass-skjerm, har du i praksis en lampe med synlig lyskilde selv om du ikke ser pæren – du ser jo den emitterede flaten som er glass-skjermen.

 

Synlig lyskilde

Når du har en lampe med synlig lyskilde, har du en situasjon som kan minne om vinduet. Hvis du har lyskilden i synsfeltet mens du jobber (eller kanskje rett over synsfeltet), opplever du kanskje at lyset er plagsomt. Det kan også være du ikke merker at lyset er plagsomt – kanskje tenker du at stolen er vond, at skjermen din er for langt unna eller noe i den dur.

Hvis du har en slik lampe over arbeidsbordet ditt og den er plagsom, kan du gjøre flere ting:

  • Du kan ta ut noen pærer hvis det for eksempel dreier seg om en lysekrone.
  • Du kan skifte pærer til en annen type. Det kan godt være en spottpære vil være en god løsning. (Mer om spottpærer lengre ned!)
  • Du kan ta deg en tur i kjøkkenskuffen og dekke til lyspærene med aluminiumsfolie. Klem folien fast slik at du ikke mister alt lyset – prøv heller å blende av akkurat det lyset som treffer deg i ansiktet når du jobber. Husk at hvis du kan se lyset, kan lyset se deg. Hvis du kan se en lyspære når du sitter og jobber, betyr det at du får lys i øynene. Hvis du kun ser aluminiumsfolie, blender pæren deg ikke, i hvert fall ikke direkte.

Hva er godt lys?

 

Skjult lyskilde

Når du har en lampe over bordet med skjult lyskilde, har du i utgangspunktet en god situasjon.

Lyset blender deg neppe og det er bra.

Men det at en lyskilde er skjult, har en flippside.

Når du avblender eller dekker til en lyskilde for høyere synskomfort, kutter du også en god del av lyset. Lyskilden blir mindre effektiv. Du kan dermed oppleve dårlig synskomfort likevel, for du har for lite lys!

Hvis du har en lampe med avblendet lyskilde og du syns den gir for lite lys, kan det godt være du skal finne frem en lampe til, men det kan også være at du skal få deg en bedre pære.

 

Alternative lyspærer:

Svært mange dekorative lamper kommer ikke med integrert LED, men med det vi nå kaller retrofit-pærer, altså vanlige skrupærer, i størrelse E27 eller E14.

Hvis du har slike pærer i lampen din, kan det være du skal prøve en spottpære i stedet.

I vanlige butikker har de ofte en type kalt reflektorpære. Den kommer både med E27 og E14-sokkel. Hvis du prøver en slik lyspære, vil du få mer lys ned på bordet hvis pæren peker rett nedover, vel og merke. Lyset danner et felt på bordet. Det blir altså ikke jevnt over lysere, men svært ofte oppleves lyset som sterkere.

Du kan også bestille en pæretype på nett som heter PAR30. Dette er en pære med svært mye lys. Mange av våre oppdragsgivere opplever også at de får et penere lys når vi bytter til denne pæren, så dette kan være et godt valg uavhengig av hjemmekontoret. Du kan få dimbare PAR30-pærer.

Det er nesten alltid slik at du kan bruk alle de pærene som fysisk passer i lampesokkelen din. Før måtte vi tenke på det maksimale antall Watt en lampe kunne tåle, men det er nesten ikke aktuelt lenger. 

Par 30 er en så god lyskilde at den pleier å ligge i utstyrsvesken når oppdragsgivere har bestilt hjembesøk. Noen ganger trenger man ikke nye lamper – man kommer langt med gode lyspærer.

Passer det ikke med hjembesøk eller bor du langt fra allfarvei? Bestill rådgivning på Teams i stedet!

 

Casambi-pærer og Philips HUE:

Blir du trøtt på hjemmekontoret? Dagslys virker oppkvikkende, men hva om ditt hjemmekontor er i en krok i kjelleren med et par glugger øverst på veggen?

Er du i den situasjonen, kan det være du skal prøve kaldhvitt lys, altså kaldere enn 4000 Kelvin.

Hva er Kelvin?

Med Casambi og Philips Hue får du muligheten til tunable white med trådløs styring. Tunable white vil si at du kan regulere fargetemperaturen på lyset og du kan også dimme det uavhengig av fargetemperaturen. Dette er altså noe annet enn dim to warm, hvor lampen endrer fargetemperatur mens du dimmer. Med Tunable white bestemmer du selv hvor varmt lyset skal være OG hvor lyst eller dunkelt det skal være. I tillegg går tunable white mye lengre over i det kalde spekteret enn det dim-to-warm-lamper gjør.

Philips Hue er kanskje lettere å skaffe i vanlig butikk enn Casambi, men til Hue trenger du en bridge (følger med i pakken) som du kobler mot routeren din. Casambi går på bluetooth og du trenger dermed ikke hverken bridge eller wifi.

Hvis du går for en av disse to pæretypene, kan du lett endre lyset på ditt hjemmekontor. Det kan godt være du ser at dette er en god og varig løsning for belysning hjemme hos deg. Tunable white begynner å bli populært og det brukes oftere og oftere i våre belysningsplaner.

 

Om energimerking av lyskilder

Som en del av EUs økodesign-forordning forlanges det at lyskilder skal energimerkes. Du gjenkjenner energimerkingen på de fargerike feltene fra grønt til rødt på lyspære-esken. De fleste lyspærer er satt til klasse E eller F, men du kan også finne helt opp i klasse A, som er den beste.  Hvis du har bare noen få pærer hjemme, vil det ikke gjøre stor forskjell på strømregningen om du velger klasse A eller F, men prinsippet er godt – hvis vi alle gjør små, men gode valg i hverdagen, blir det resultater av det!

 

Les mer om hjemmekontor: Jan Sollid Storehaug i Tenk Digitalt AS deler sine erfaringer med hjemmekontor og hvilke verktøy de bruker i denne artikkelen

Start typing and press Enter to search

Enebolig tegnet av Langfeldt Wessel arkitekterphilips webinar human centric lighting menneskesentrert lys