Led retrofit

 

LED Retrofit – ny teknologi til gamle sokler

Såkalt «Retrofit» er LED-lyspærer som er laget slik at de kan settes inn i eksisterende armaturer. Uten disse hadde det neppe blitt noe av utfasingen av glødepæren for noen år siden.

LED går på likestrøm og trenger en driver for å kunne kobles på 230V.

Driveren det er snakk om, er enten ekstern slik som trafoer til 12V-belysning gjerne er – eller den er innebygget i lyskilden. Når en lyskilde med eksempelvis E27-sokkel (skrusokkel) har innebygget driver, kan lyskilden kalles retrofit. Den kan jo settes inn i en «retrolampe»:)

Det finnes enkelte retrofit-pærer som ikke har innebygget driver og som dermed IKKE kan settes inn i en hvilken som helst lampe med samme sokkel. I praksis er det ingen fare for at en vanlig forbruker skulle møte på denne typen pære.

Hvis en pære passer i en sokkel, er det som regel OK å bruke den, såfremt den ikke overstiger anbefalt maks belastning.

Retrofitpærene kommer i mange fasonger og størrelser. En del av dem er forferdelig stygge, en del er helt ok – og noen er kjempepene.

Ikke alle tror Retrofit har en stor fremtid.

De stygge pærene hadde selvfølgelig vært pene hvis de hadde kunnet velge utseende selv, men en retrofit-pære skal inneholde en del elektronikk som gir den forskjellige egenskaper i tillegg til at LED trenger omfattende kjøling for å ha lang levetid. For å kjøle LED-en, trenger pæren en overflate av en viss størrelse av et varmeledende materiale. For å oppnå en stor overflate, lages gjerne sokkelen på LED-pærene i metall med kjøleribber. Noen ganger opptar kjøleribbene en tilsynelatende uforholdsmessig stor areal av pærens overflate. Noen ganger ender pæren opp med å bli svært stor også.

Sjekk målene på retrofit-pærene. Noen ganger er de så store at de ikke passer i lampen din!

Mange av retrofit-pærene er dimbare. Her finner du en oversikt over dimbare retrofit-pærer og hvilke dimmere som skal brukes.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Farget lysDimTone