Energimerking av lamper – EPREL

Som miljøbevisst boligbygger skal du vel ha lamper med energiklasse A! Men hvorfor er det så vanskelig å finne? Var det ikke lettere før?

EUs reviderte energimerking fører til betydelig reduserte klimagassutslipp

De siste årene frem mot 2023 har EU strammet inn reglementet for energikonsum og det spares massivt med strøm. I 2030 kan vi anta at de nye reglene vil føre til en besparelse på 34TWt (terra-Watt-timer) sammenlignet med hva det gamle reglementet ville gitt. Dette tilsvarer nesten det dobbelte av strømforbruket i hele Oslo for 2022. I CO2-utslipp tilsvarer besparelsen 7 millioner tonn CO2-ekvivalenter, og det er 7 ganger Oslos utslipp i 2022 eller ca. 14 prosent av hele Norge utslipp i samme år. Så dette er regelendringer som monner! Energimerkingen gjelder belysning, men også en rekke andre produktgrupper som hvitevarer, brunevarer og varmvannsberedere.

EPREL står for European Product Registry for Energy Labelling, på norsk kalt Europeisk produktregister for energimerking. EPREL-etiketten med de velkjente stripene fra rødt til grønt skal være klistret på produktemballasjen.

Den nye energimerkingen fører til «dårligere» resultater

Ettersom den nye energimerkingen er strengere, vil den enkelte lyskilde fremstå som mindre miljøvennlig. Den har selvfølgelig ikke blitt dårligere enn hva den var før, men den blir strengere bedømt. Dette er ment å gi produsentene et dytt i retning av enda vassere produktutvikling.

Energiklassifiseringen går fra A til G, hvor A er best. Vanlige Led-pærer klassifiseres nå i beste fall som D, men ofte som E og F.

For å oppnå klasse A, skal en lyskilde gi 210lumen/Watt, noe som er krevende i 2023. Klasse G tilsvarer 85lumen/Watt. En vanlig ledstripe i 2023 gir ca. 80-100lumen/Watt, mens en veldig god ledstripe kan gi i retning av 150lumen/Watt. Det vi tenker på som «vanlige» lyspærer, altså en lyskilde med E27-sokkel, havner som regel i energiklasse E og F, men det finnes unntak – en og annen lyspære har energimerke klasse A.

Merk at kaldhvitt lys gir høyere lysutbytte enn varmhvitt. Hvis du kun ser på lysutbyttet i produktbeskrivelsen, og ikke på fargetemperaturen, kan du gå i fella og ende opp med en lyskvalitet du ikke ønsket deg. Lav CRI/RA gir også mer lys enn lyskilder med bedre fargegjengivelse.

Hvis du ser på en lyskilde med Tunable White, altså en lyskilde som kan variere fargetemperatur fra kaldhvitt til varmhvitt, er det sannsynlig at lyskildens standardmodus er satt til det kaldeste lyset (som jo er mest energieffektivt!). Hvis du har tenkt å bruke din lyskilde på nøytralhvitt 4000K, kan det være at du ramler ned en energiklasse fordi lyskilden har standardmodus på 5000K (et kaldere lys).

Når du sammenligner flere lyskilders energimerking, vil en med kaldhvitt lys og dårlig fargegjengivelse være mer miljøvennlig, men dessverre ofte ikke noe du ønsker deg.

Hva er en lyskilde?

Før vi går videre, må vi definere «lyskilde»: En lyskilde, det er lyspæren – eller det er ledstripen eller den integrerte modulen som sitter i lampen. Lyskilden er det som lyser, naturlig nok. Det er de mange små pærene som sitter i en lysekrone, men ikke selve lysekronen. Det er mange grunner til at en produsent kan droppe den vanlige lyspæren. En slik grunn er at man med integrert led f.eks kan lage en pannekakeflat lyskilde med jevnt lys, noe man vanskelig kunne fått til med lyspærer.

Energimerking av lyskilder eller av lamper?

Med det nye regulativet, er det lyskilden og ikke lampen som testes og energimerkes. Her er de viktigste reglene:

  • Lamper som leveres uten pære eller lyskilde skal ikke energimerkes.
  • Spesial-lys slik som skjermer, display, sykkel-lys(!) skal ikke energimerkes.
  • Batteridrevne armaturer som ikke kan lyse mens de lades (altså som MÅ gå på batteri) skal ikke ha energimerke.

Videre gjelder dette:

  • Hvis lyskilden kan fjernes fra lampen uten at lyskilden ødelegges, skal lyskilden testes og energimerkes.
  • Hvis lyskilden IKKE kan fjernes fra lampen uten at lyskilden går i stykker, skal hele lampen energimerkes.

Derfor gjelder dette:

En lampe som er veldig avskjermet og som dermed gir lite lys, kan likevel ha en meget energieffektiv lyskilde.

Hvis denne lyskilden kan fjernes for inspeksjon/reparasjon uten at den går i stykker, vil lampen klassifieres som meget energieffektiv selv om den egentlig ikke er det.

Og videre gjelder:

Hvis samme lampe (veldig avskjermet og gir lite lys, med meget energieffektiv lyskilde) har en lyskilde som ikke kan fjernes, må hele lampen klassifiseres som lyskilde. Den vil dermed fremstå som lite energieffektiv fordi lampen som helhet gir lite lys. Det hjelper ikke at lyskilden inni lampen er supereffektiv.

For å unngå energimerking, leverer nå mange produsenter lamper uten lyskilde

Hvis produsentene først skal energimerke produktene sine, vil de selvfølgelig gjerne at produktene skal være energieffektive. Det er ikke alltid dette er så lett å få til. En lampe kan jo være veldig flott uten at den er super-energieffektiv. Det ville være synd å ta den av markedet; det kan til og med dreie seg om en klassiker.

Men hvis denne lampen kan leveres uten lyskilde, trenger ikke produsenten å energimerke den! I stedet kan det anbefales en lyskilde som produsenten også kan levere, men den kommer ikke standard inkludert. Dette betyr at produsenten både kan selge selve lampen og lyskilden uten å måtte energimerke lampen (som kanskje lyser dårlig). Likevel må produsenten energimerke lyskilden, men da er det jo bare å velge en som er veldig god, så virker alt å være i orden.

For lamper hvor lyskilden alene er energiklassifisert: Sjekk lyskildens energimerking og sjekk så om produsenten har oppgitt hvor mye lys som kommer ut av lampen som helhet. Det bør ikke være altfor stor avstand mellom lumenverdi for lyskilde og lampe såfremt dette er en lampe som faktisk skal lyse, ikke bare være til dekorasjon.

Skal du bry deg om energimerkingen?

Ideelt sett skal du selvfølgelig bry deg om energimerket. Det er flott å velge en energieffektiv lyskilde. Du betaler mindre for medgått strøm og det er moralsk riktig å bruke/forbruke minst mulig. Det er dog kanskje vel så viktig å bruke få armaturer, velge god kvalitet som varer lenge, og ikke minst bruke et styringssystem slik at lyset ikke står på unødvendig. Hvis du bruker utelukkende klasse A, men har lyset på når ingen er tilstede, vil vinninga gå opp i spinninga og vel så det.

Bestill en belysningsplan fra oss eller rådgivningvi hjelper deg med styringssystem!

På makronivå gjør det stor forskjell når alle gjør litt. De reviderte reglene fra EU gjør at vi alle automatisk tar litt bedre valg fordi leverandørene blir tvunget til å fornye sine produkter.

Økodesign

Men EU holder på med mer enn energiklassifisering. Det har også kommet nye krav til at produkter som skal være reparerbare og det leser du om her!

Start typing and press Enter to search

philips webinar human centric lighting menneskesentrert lysLyspære med eske med energimerking