Derfor er det viktig med en belysningsplan for private hjem

Mange opplever det som vanskelig å planlegge egen belysning slik at de både får det hyggelig og funksjonelt hjemme i egen stue. Lys til ditt hus AS lager belysningsplaner som hensyntar stemning og funksjon, design, teknologi og budsjett.

Som eier av en bolig under oppføring eller rehabilitering, må du ta stilling til en uendelighet av større og mindre anliggender, slik som valg av ventilasjon (en større sak) og hva slags vindushasper du vil ha (en mindre sak).

Belysning er en slik komponent i din byggeprosess, og den er så omfattende at du absolutt ikke bare bør tenke på lys – du bør ha en belysningsplan! Les videre for å bli overbevist:

Stemning

Lys er en stemningsskaper – det er faktisk noe vi alle vet innerst inne. God belysning kan både fremheve kvaliteter og ta oppmerksomheten bort fra mindre vellykkete elementer i ditt miljø.

I Norge er det vanlig å ønske seg hygge i et hjem, men det hender også at huseiere bruker andre ord, slik som «fresht» eller  «rent». Noen ganger ønsker en huseier seg en «hule» (kanskje ikke hulestemning i hele huset, men i et rom),  eller «hotellstemning».

Hvordan skal det se fresht ut hos deg? Hvordan blir det hotell eller hule?

Dette avhenger av interiør, selvfølgelig, men det avhenger også i stor grad av belysning.

Funksjon

Belysningen din må også være funksjonell. Den skal hjelpe deg i dine daglige gjøremål og det er en fordel at den passer for både unge og eldre. Mange lever med såpass dårlig belysning at de ikke klar over hvor stor glede lys kan være i dagliglivet.

Godt lys er ikke nødvendigvis mye lys. Kanskje har du mer enn nok lys, men ikke på riktig sted.

Design

God belysning skaper du med produkter av mange typer: Downlights, LED-strips, plafonder osv. De kommer i uendelig mange varianter fra et nesten uendelig antall produsenter.

Her vil behovet for lys ofte komme i konflikt med ønsket om en spesiell interiørstil. Det kan for eksempel være at du ikke ønsker å bruke løs belysning i det hele tatt, slik som stålamper, men at du egentlig ønsker deg det lyset en stålampe kan gi.

Vel så aktuelt er spørsmålet om man skal ha downlights, og om man i så fall skal ha enkle eller doble, downlights for innsparkling eller downlights med flens.

Når elektrikeren står klar til å montere belysning, må produktene være på plass. Veien du må gå for å skaffe alle produktene, kan være lang, og om ikke akkurat smertefull, så slitsom.

Det kan være du burde få laget en belysningsplan, så kan du konsentrere deg om andre ting.

Teknologi

Belysning er blitt langt mer enn en lampe i taket. De aller fleste ønsker seg i hvert fall en eller annen form for lysstyring, og omtrent alle i Norge ønsker å kunne dimme sine lamper.

Vi ser at lys og internett begynner å nærme seg hverandre. Tildels kan du styre belysningen din over internett, tildels kan du sende data gjennom lys (LiFi – en ny teknologi som foreløpig er mest brukt på sykehus).

Det finnes utrolig mange artige nye produkter også, med flunkende nye teknologiske finesser som kan løse problemer du ikke trodde hadde noen løsning.

Et eksempel på dette er Davide Groppis Endless, et system hvor du så å si teiper strømmen på veggen. Du kan tapetsere eller male over teipen etterpå. Enkelt sagt: Du kan legge skjult strøm utenpå veggen. Det høres ut som et paradoks, men det er mulig.

Økodesign

Økodesign er en samlebetegnelse på bærekraftskrav som settes til belysning. Alle produkter som selges i Norge er godkjent av EU, men det kan være du trenger hjelp til å finne løsninger som holder strømforbruket nede!

Budsjett

Når man skal ta hensyn til alle de fire ovenstående punktene – skape stemning og god funksjonalitet med et pent utseende og moderne teknologi, så kan det selvfølgelig skje at det går på bekostning av punkt fem: Budsjett.

For at du skal få det lyset du ønsker deg til en pris du kan betale, kan det være en fordel å saumfare markedet nøye. Dette går i praksis bare hvis man har oversikt over hva som finnes der ute.

Vi har oversikt over belysningsmarkedet.

Til slutt: Din kommunikasjon med entreprenøren

Når du vet hvordan du vil ha det og du har skaffet det som trengs, hvordan skal du få din entreprenør til å forstå hva du tenker på? Og hvordan skal du få innhentet et godt tilbud på installasjonsjobben?

Det kan være gunstig med en god plantegning med inntegnede lyspunkter, en armaturliste og teknisk dokumentasjon.

En lysplan fra Lys til ditt hus inneholder alt din elektriker trenger for å sette i gang.

Bestill belysningsplaner fra oss

Hvert år lager vi lysplaner til flere titalls boliger over hele landet, pluss enkelte prosjekter ellers i Skandinavia.

Av og til kommer disse prosjektene oss i hende i aller siste liten. Av og til kommer de noen år før byggestart. Begge deler går fint.

Hvis du har et prosjekt, enten en bolig under oppførelse eller en bolig under rehabilitering, og hvis du føler at du ikke har kontroll på belysningen, ta for all del kontakt med oss!

Vi driver utelukkende med lysdesign. Lys er vanskelig, synes mange. Vi gjør det lett for deg.

Last ned eksempel på en lysplan HER!

Utendørsbelysning er også viktig!

Start typing and press Enter to search