Lux/Belysningsstyrke
Det er mange enheter man skal holde orden på innenfor lysteknikk. Lux er i de minste en enhet mange har hørt om før, men hva er det egentlig?
Lux er en SI-enhet og er et mål for belysningsstyrke.
Belysningsstyrke = Lysfluks/flate
Lux = lumen/m2
Belysningsstyrke sier noe om hvor mye lys som treffer en flate
Som forklart på siden om lysfluks, er lumen målet for hvor mye lys som kommer ut av f.eks en lampe. Lumen sier noe om en lyskildes evne til å belyse, men ikke noe om hvor godt den belyser en spesiell flate, f.eks ditt arbeidsbord eller din parkeringsplass. Lumen sier ikke noe om hvilken retning lyset tar, om det er et spotlys eller er flomlys.
En lampe med oppgitt lysfluks 1000lumen vil belyse en flate på 1m2 med 1000lumen/m2 = 1000lux.
Samme lampe vil kunne belyse en flate på 5m2 med 1000lumen/5m2 = 200lux.
Dette er såpass enkelt som dette: Samme lampe i et stort eller et lite rom, gir forskjellig opplevelse av lysintensitet.
Belysningsstyrken målt på en flate er avhengig av alle lyskilder’
Svært ofte har man flere lamper i et rom. Hvis du har fem lamper som alle gir 1000lumen , kan du få opptil 5000lux på en flate på 1m2. Dette forutsetter at alt lyset fra lampene rettes mot den aktuelle flaten.
Når du skal kjøpe ny arbeidsbelysning til et kontorlandskap, er det viktig å vurdere hvilket belysningsstyrke du ønsker på arbeidsflatene. Det ambiente lyset (altså det lyset som allerede er tilstede) forsterker selvfølgelig lyset din arbeidsbelysning vil gi. Om du vil, kan du få gjort lysberegninger for å være sikker på at arbeidsbelysningen din er passe sterk.
Noen eksempler på på belysningsstyrke:
- En gråværsdag = 1000lux
- En flott solskinnsdag = 100 000lux
- Måneskinn <1lux
- Arbeidsbelysning = 200-500lux
- Butikkbelysning = 1000-2000lux
- «Vanlig» innebelysning i hjem = 50lux, men det kunne godt vært mer:)
Det er altså veldig, veldig mye mer lys ute på en vakker dag enn det vi er i stand til å få til inne. Heldigvis er øyet så tilpasningsdyktig at vi kan oppleve 50lux som helt ok innendørs. Tilsvarende trenger vi svært lite lys utendørs om kvelden, for da er øyet så tilpasset mørke at bare bittelitt lys skal til.
Det finnes krav til belysningsstyrke for mange typer bygg og miljø. Det finnes tabeller.
Likevel er det ikke alltid belysningstyrken som er avgjørende for om vi opplever et lysmiljø som godt eller ikke. Mange faktorer spiller inn, slik som dynamikk. Et rom som virker lyst, kan fremstå som veldig dunkelt hvis du kommer fra et tilliggende rom som er kraftig opplyst. «Sjokket» du opplever når du går fra rom til rom endrer din opplevelse.
Lys til ditt hus kan hjelpe deg med riktig belysning og spennende belysning til ditt bygg, både ute og inne.
Her kan du lese om belysningsplaner til boligeiere og her kan du lese om lys til bedrifter – altså proffmarkedet.