Led-profiler

Innfelt, utenpåliggende, med flens, innsparklet, nedpendlet…

Her kan du lese om LED-profiler, se eksempler på  dem og hvordan de kan brukes.

Med «LED-profiler» mener vi som regel lange, strømførende aluminiumsprofiler bestykket med LED-belysning av forskjellig slag. En LED-profil i sin enkleste form vil være en enkel U-profil med en LED-strip montert inni.

En LED-profil kan være innfelt i gulv, tak eller vegg, den kan være utenpåliggende (skrudd i taket for eksempel), nedpendlet eller montert fra vegg til vegg. Noen LED-profiler kommer som ferdigprodukter med gitt lengde og bestykning, andre bestilles på mål. De er da ofte å betrakte som et tomt skall man kan putte mange typer belysning i.

Enkelte profiler bestilles med helt nøyaktig spesifiserte lampehoder/LED-strips. De kommer da med belysningen fastmontert. Andre profiler er mer fleksible og kan betraktes mer som lysskinner – hvis du skulle ønske å fjerne eller å legge til en spott, kan du det.

Innfelte profiler er gjerne mer populære enn utenpåliggende. Når en profil er innfelt, kan den fungere akkurat som downlights, ofte med et mer moderne utseende.

 

Dimensjoner og lysåpning

Bredde

Lysåpningen på en profil er det du ser av innsiden av profilen. De smaleste profilene kan ha en lysåpning rundt 20mm, mens de bredeste kan ha over 100mm lysåpning. Disse siste har gjerne sitt opphav i «gamle dager», før LED kom og lyskildene var større.

Hvis du velger en profil med stor lysåpning, har du som regel god plass til spotter som er både inntrukket og dratt ut. Det er imidlertid profilene med liten lysåpning som er mest populære. Det er jo litt magisk med en syltynn stripe i taket som kan slippe ut lys til et helt rom.

Lysåpning er bare et aspekt ved en profils dimensjoner. Ofte er profilen langt bredere «over gipsen». Lysåpningen er gjort så smal som mulig av estetiske grunner, men over gipsen er det satt av plass ettersom hva teknikken krever.

En profil kan altså være veldig bred, selv om det ikke synes når den er ferdigmontert.

En bred profil tar (overraskende nok) plass i taket. Det er større risiko for at den kommer i konflikt med andre elementer i taket enn en smal, og den kan også kreve mer planlegging med tanke på selve monteringen.

Nå er det slik at LED-armaturer trenger en driver akkurat som 12V trenger en trafo. Velger du en bred profil, kan det være det er plass til driveren inni profilen. Med en smal profil må du kanskje legge driveren i sikringsskapet eller et annet sted.

 

Byggehøyde

Profilens høyde eller byggehøyde setter kanskje en større begrensning på aktuelle anvendelsesområder enn bredden.

I Norge bruker vi ofte nedforete gipshimlinger under takbjelkene. På tvers av bjelkene (cc600) går lekter (cc300), og gipsplatene skrus til disse. Downlights pleier vi å legge i fakkene/mellomrommene mellom takbjelker og lekter. En LED-profil passer ikke inn i disse fakkene på 300mm*600mm.

Men – i et vanlig norsk tak med nedforet himling, kan likevel de aller fleste LED-profiler legges mellom takbjelkene i deres lengderetning, forutsatt at det ikke er yttertak og at man kan tilpasse lektene slik at de ikke kommer i konflikt med profilen.

(Usikker på hvordan et gipstak er laget? Se en video om gipstak fra Byggmax.)

Du får derimot ikke uten videre lagt en innfelt LED-profil på tvers av bjelkelaget. Det hender at en profil er akkurat litt for høy til å ligge på tvers – da kan man spørre tømreren om det er greit å skave  litt av bjelkene slik at profilen kan dyttes på plass. Dette kan gå – det er noen ganger bare om å redusere bjelkehøyden med bare 10mm på et par steder.

Hvis du har god takhøyde og kan tillate deg å lekte ned litt mer enn det minste minimum, kan du fore ned taket såpass at det er plass til en hvilken som helst profil.

Bestykning – hva slags lys skal vi ha i profilen?

Opptrukket lys – lyskilder som ikke synes

Hvis du har en LED-profil med byggehøyde >= 50mm, kan du bestille med opptrukne lyskilder. Disse synes da bare når du står nesten rett under profilen og ser opp i den. Fra avstand ser du kun en sort strek i taket og lyset på gulvet – men ikke lyskildene. Dette gir en flott effekt – man ser lyset, men ikke hvor det kommer fra. Eksempler på opptrukket lys kommer her:

Det er kun snakk om LED i denne sammenheng. Her er de viktigste typene lys du kan få i en profil:

 

 

 

 

LED-strip

LED-strips er «lys kjøpt på rull». Det er ikke alle strips som i praksis kommer rullet opp, men mange gjør det. De kan kappes mellom diodene, ofte bare på spesielle kappepunkter, f eks hver 10cm. LED-stripsene kan være bredstrålende – de lyser altså mer eller mindre i 180 graders utstrålningsvinkel. De kan også ha en linse som gjør at de i større grad lager en tydelig, lysende stripe langs profilens lengderetning. LED-strips kommer i mange forskjellige kvaliteter og ikke minst i svært mange forskjellige styrker.

Hvis en LED-strips er betraktelig rimeligere enn en annen, er den nok lyssvak. Hvis du vil ha en LED-profil i taket ditt, er du nok ute etter en del lys. Ikke sett en lyssvak LED-strip i profilen!

Innfelte LED-profiler for tak

Se et klassisk hjem med innfelte profiler på kjøkkenet!

Start typing and press Enter to search

Kjellergang med lesekrok, vegglamper LAKE fra FoscariniBelysning i smarthus med lysstyring. Industrielt uttrykk