7 tips til deg som vil ha krystallkrone til stuen

En stor krystallkrone i stuen midt i gipsrosetten er manges drøm og det finnes etterhvert mange billige lysekroner, så det står sjeldent på penger. Her kommer 7 tips til hva du bør tenke på før du kjøper krystallkrone!

 

1. En krystallkrone kan komme med flere typer lyskilder og de har forskjellige egenskaper.

Til krystallkroner kan du oppleve at det skal brukes både E27-pærer (vanlig skrupære), E14-pærer (mignon-pærer), G9-pærer  (det er 230V med stiftsokkel) og G 6,35-pærer. De fleste vil jo gjerne ha pene lyspærer i en lysekrone og der er jo Edison-pærene uslåelige. Det finnes utallige typer av Edison-pærer, og da snakker vi om E27 og E14-lyskilder.

Når det gjelder lysekroner med veldig små lyskilder, så er dette G9 og GY6,35. Dette er pærer som opprinnelig ble utviklet i halogen, og som har krevd ett og annet av utviklerne for å lages i LED.

Mange av led-pærene  med disse soklene er stygge, for å si det pent. De er ikke alltid dimmbare heller. Når du kjøper en krystallkrone, bør du dermed tenke gjennom hvilken lyskilde den har, og om den vil se bra ut med led-pærer, for led er fremtiden.

 

2. En krystallkrone lyser ikke nødvendigvis så veldig bra.

Det har skjedd mye siden krystall-lysekronen ble utviklet. Med tanke på lys, er det nå mange produkter på markedet som er mer hensiktsmessige og like pene, om enn på annet vis. Krystallkroner i klassisk stil vil nesten alltid ha løse pærer. Hvis pærene peker oppover, vil mesteparten av lyset gå opp i taket. Hvis pærene vender nedover, vil lyset også primært gjøre det samme.

 

3. En krystallkrone kan gjerne få et par spotter på hver side.

Hvis din krystallkrone ikke kaster så mye lys nedover, kan du bruke en spott på hver side i taket.

 

4. En krystallkrone må ikke henge midt over bordet ditt.

Hvis du har gipsrosetter i taket, blir det jo veldig rart å henge en krystallkrone to meter unna, hvor du kanskje har ditt spisebord.

Hvis du har en litt staselig stue med høyt under taket, og du IKKE vil ha salong eller spisebord rett under rosetten, så er det mulig å henge en lysekrone eller stor pendel i rosetten selv om ingenting står under. Krystallkronen tilhører da rommet, ikke bordet. Dette kan fungere ypperlig, men det vil nok være en fordel om lysekronen er bred og lav, heller enn høy og smal.

 

5.  En krystallkrone kan kombineres med minimalisme.

Det finnes krystallkroner for montering på vegg, og det finnes også prismelamper som sitter tett til tak.

Hvis du går for en overdådig lysekrone i stuen din, la den være den eneste i sitt slag.

For mye av det gode er for mye av det gode. Kombiner heller med moderne, stram belysning.

 

6. Tenk på høydene hvis du har flere pendler sammen med krystallkronen.

Det holder ofte med bare en pendel i et rom. Hvis du skal ha krystallkrone, kan det altså være at du skal nøye deg med den som hengelampe.

Men hvis du VIL ha flere pendler i samme rom, tenk over at de bør ha noe til felles. Har du en høy krystallkrone i rommet, bør andre pendler «snakke med» kronen. Det vil si – de bør har noe til felles med den, slik som grunnform og høyde. Eller de bør være veldig annerledes, men annerledes på «den riktige måten», noe som dessverre ikke kan beskrives, men som merkes når man setter to ting sammen. En god regel for å få flere pendler til å se bra ut i samme rom, er at de henger i samme høyde. I og med at de kanskje har forskjellig høyde i seg selv, kan man da prøve å henge dem slik at de får underkant på samme nivå.

7. Kill your darlings hvis du må.

Vi har alle ting vi alltid har ønsket oss, men ikke fått. Hvis du alltid ville ha en krystallkrone, men ikke har fått det og ikke har du plass heller, så kanskje du skal droppe hele ideen. Det finnes massevis av flotte lamper med ny teknologi som er vel så spennende som en lysekrone.

 

 

 

Start typing and press Enter to search

To lavtbyggende downlightkasser montert i himling med isolasjon og k-rørLysstråler fra himmelen lager dusjeffekt mellom trær