Dim to warm – slik får du varmt lys når du dimmer!

«Dim to Warm» er et navn som brukes på LED-produkter som etteraper den varme fargetonen glødepærelys får når vi dimmer.

Vanlig LED blir ikke varmere i tonen, den mister bare futt når man dimmer. Noen syns dette kan virke litt grått.  Dim to Warm har i skrivende stund eksistert i en del år og mange elektrikere foreslår det for hysbyggere. Men er det noe å satse på? Blir det fint?

 Kjært barn har mange navn. Osram kaller dette Glowdim. Philips kaller det Warmglow og andre kaller det igjen andre ting.

Når man dimmer halogen eller gammeldagse glødepærer, endrer lysets fargetemperatur seg fra det vi kaller kaldt lys til det vi kaller varmt lys. I Norge er vi glade i kos, og vi dimmer så å si alt, selv når det ikke er nødvendig:). Mange av de oppdragsgiverne som benytter seg av Lys til ditt hus sine tjenester, ønsker seg LED, samtidig som de allerede savner halogenkosen de er så vant med. Da kan Dim to Warm kanskje være en løsning.

Slik fungerer det:

Når en lampe med Dim to Warm står på 100 prosent, holder den en fargetemperatur på 2700-3000Kelvin, altså «vanlig» innelys.   Hva er Kelvin?
Når du dimmer, synker fargetemperaturen til rundt 2000Kelvin – da får du det både mørkere og du får et varmere lys.

Viktig: Du kan ikke endre fargetemperaturen på Dim to warm-lamper uten å dimme. Det er det Tunable White som kan.

Det betyr for eksempel at du på 100 prosent ikke får lyset varmere i tonen enn «vanlig» – altså 2700-3000Kelvin.

Men det får du heller ikke med halogen og glødepærer:) Så når alt står på fullt, er lyset omtrent slik du er vant med fra gamle dager.

Det ekstra varme lyset kommer først når du dimmer.

Fordeler

En fordel med Dim to Warm er at det blir veldig, veldig koselig når du dimmer ned. Det varme lyset skaper en intim stemning. Hvis du har et interiør med varme farger, slik som ubehandlet teglstein eller treverk, eller vegger malt i varme farger, vil disse se veldig bra ut med det varme lyset. Noe annet som vil se pent ut, er hud i alle sjatteringer. Varmt lys toner ned ujevnheter i huden din og man ser generelt bra ut! Men det er også noen ulemper:

Ulemper

Standard-innstilling

Det er først og fremst en stor ulempe med Dim to Warm og den er koblet mot overdimensjonering av belysningsanlegget.

La oss si at du har downlights med Dim to Warm, men du har alt for mange i forhold til behovet. Da er det fint å kunne dimme lyset.

Kanskje blir det slik at du alltid har lyset på 50 prosent i stedet for på fullt. Da er det slik med Dim to Warm at du får et veldig varmt lys uansett.

Kanskje tanken din var å ha et forholdsvis friskt interiør til vanlig, og hyggestemning når det passer deg på vinterkveldene. Hvis det er slik at du har endt opp med Dim to Warm standard innstilt på 50 prosent, så får du ikke den friske stilen du hadde tenkt. Dette kan være et problem.

Miljø med kalde farger

Akkurat som Dim to Warm ser bra ut i interiør med varme farger, ser det ikke så bra ut i kalde interiør. Blå- og grønntoner blir blasse og grå.

Kan Dim to Warm blandes med «vanlig lys»?

Ja og nei.

Belysning består gjerne av flere lag. Du har kanskje downlights i taket som lyser på vegger og ned på diverse arbeidsflater. I tillegg har du noen dekorative pendler og noen leselamper. Om du vil kan du for eksempel la alle downlightene være Dim to Warm, mens de dekorative lampene er 2700K, vanlig varmhvit. Eller motsatt – downlightene er «vanlige» mens de dekorative blir varme når de dimmes.

Det som ikke blir bra, er når du f.eks har noen eldre, vanlige downlights fra før, og du legger til en rekke med Dim to Warm downlights. Det kan selvfølgelig være at det kan bli bra, men mest sannsynlig blir det litt merkelig.

Tenk slik hvis du skal blande vanlig varmhvitt lys med Dim to Warm:

  • La enten all teknisk belysning eller all dekorativ belysning være i Dim to warm og resten  i vanlig varmhvitt.
  • Eller la all belysning i ett rom være Dim to Warm og bruk vanlig lys i naborommet.

Hva slags lamper kan jeg få med Dim to Warm?

Du kan få nesten alt.

Først og fremst finner du lyspærer med Dim to Warm. Det er som regel E27, vanlig skrusokkel, men du finner dem også som spottpærer med GU10-sokkel.

I tillegg finner du ledstriper med Dim to Warm  selv om det er nokså sjeldent. Videre finnes det downlights hvor du kan velge om du vil ha dem i statisk hvitt eller med Dim to Warm.

I tvil om hva du skal velge?

Da velger du 2700K – altså vanlig hvitt. Det blir aldri feil. Eller prøv deg på 3000K!

Er du litt over gjennomsnittlig interessert i fargeskift? Les om menneskesentrert lys her!

Start typing and press Enter to search

Lineær vegglampe med indirekte lys opp og ned, 3000 KelvinLED dioder i mange farge