Halvleder – en forklaring
Halvleder? Hva er det?
En halvleder er et stoff som leder strøm nokså godt.
Innenfor kjemi snakker vi om ledere og insulatorer. En leder er et stoff som har mange frie elektroner i sitt ytterste skall. Disse elektronene flytter gjerne på seg – for eksempel når de utsettes for elektrisk spenning.
Når elektronene flytter seg, oppstår det vi kaller elektrisk strøm.
Eksempler på ledere er metaller slik som gull, sølv, aluminium og kobber. Karbon er ikke et metall, men er likevel en god leder fordi elektronene i ytterste skall flytter lett på seg.
En isolator er det motsatte av en leder. Isolatoren har få eller ingen frie elektroner i ytterste skall. Elektronene sitter godt fast, kort fortalt. I og med at elektronene ikke får flyttet på seg, oppstår ikke det vi kaller elektrisk strøm. Isolatorer brukes derfor massivt der hvor man ønsker å hindre elektrisk strøm.
Eksempler på isolatorer er marmor, glass og gummi. Porselen er også en god isolator og brukes for eksempel til lampesokler for å unngå akkurat strømgang.
En halvleder har egenskaper som ligger midt mellom lederens og isolatorens. En halvleder har en krystallinsk oppbygning hvor den deler elektroner i ytterste skall med sine naboatomer. Elektroner i ytterste skall kan flytte på seg i en halvleder, men kun under visse forhold.
Et eksempel på en halvleder er silikon. Silikon i ren form leder strøm dårlig.
For å oppnå strømgang i silikon eller en annen halvleder, doper man stoffet. Doping betyr at man tilsetter frie elektroner fra et annet stoff, for eksempel fosfor. Doping innebærer en slags forurensning av stoffet. Silikon dopet med fosfor har for mange elektroner i ytterste skall, og har dermed en negativ ladning. Dopet silikon gir fra seg elektroner ved strømgang.
Man kan dope en halvleder slik at den blir enten positivt eller negativt ladet. Den vil altså gi fra seg eller ta til seg elektroner.
Denne forklaringen er en del av en større seksjon om LED og bruken av LED i belysningsplaner.