Funkis og betong, et velkommende hjem

Villaen er tegnet av  Space Group og huser en familie på fire. Huset er bygget av prefabrikkerte betongelementer, og for å få skjult strøm måtte alle stikk-kontakter, brytere og lyspunkter være bestemt til minste detalj før elementene ble støpt på fabrikk. Det var derfor lite rom for improvisasjon etter byggestart. Dette er en type prosjekt som ikke dukker opp så ofte.

Industriell belysning i entreen.

Industriell belysning i entreen.

 

Grå betongvegger

Familien ønsket å beholde betongens naturlige grå overflate, og dermed er både vegger og himlinger grå – mot det sedvanlige hvite.

Mange kan nok lett se for seg at betongflatene kan virke golde og triste, men rommene oppleves som svært levende og «bebodd» – dette er et hjem, ikke en fabrikk.

De grå flatene krever imidlertid mer lys enn hvite flater. Et grått tak absorberer langt mer lys enn et hvitt. Men – det er ingen grunn til å male hvitt på grunn av manglende lys.

Strengt tatt er det ikke med farge man skaper lys, det er med lys!

Mørkere farger krevet altså litt mer kunstig lys enn hvite, men dette lar seg lett ordne. En fordel med mørkere farger (enn hvitt!) er at lyset faktisk absorberes noe, og dette fører til at det er lettere å gi lyset en retning.

Det kan til og med sies at det kan være lettere å gi lyset en god kvalitet enn når man kun har hvite flater. Faktisk!

 

Syregult kjøkken i høyglans. Halogenspotter fra Martini Lighting på 230V-skinne. Dette er belysning som er beregnet på butikker og næringslokaler, men den gjør seg godt i private hjem også.

Syregult kjøkken i høyglans. Halogenspotter fra Martini Lighting på 230V-skinne. Dette er belysning som er beregnet på butikker og næringslokaler, men den gjør seg godt i private hjem også.

 

Valg av downlights

Med betongkonstruksjoner er det ofte slik at man ikke bør lage altfor mange hull i takene.

Hullene kan svekke betongen og til dette huset var det derfor nødvendig med ganske mye utenpåliggende belysning.  Med stor takhøyde (280cm) var ikke dette noe problem overhodet.

Ettersom huset også er romslig dimensjonert med enkle linjer, gjorde det seg med nokså kraftig belysning.

Det ble valgt doble og triple utenpåliggende downlights til blant annet inngangspartiet. Disse spottene har ikke  «vanlige» spottpærene som heter MR16, men en større type ved navn QR111 eller AR111.

Les om LED-lamper og belysning i LED til stue her

Utenpåliggende spotlights

Med 1m innbyrdes avstand ligger doble utenpåliggende spotlights i taket. De bygger 17cm ned.

 

Ofte er det slik at disse downlightene er ment å være innfelt, men man kan bestille en utenpåliggende boks å felle dem inn i. På bildet over er dette gjort.

Boksene kommer som oftest i hvitt, grått eller sort, men flere produsenter lager mer «ville» varianter som kan passe i mer dekorerte miljø.

Innfelte QR111 downlights fra Luciferos

Innfelte QR111 downlights fra Luciferos

 

Når man feller inn denne typen downlights, skal man være klar over at de ikke akkurat er lavtbyggende.

Byggehøyden vil variere litt med produsenten, men man bør regne at selve downlighten bygger i hvert fall 12cm. I tillegg er det nødvendig med luft over, særlig når man ikke har betongtak.

Din elektriker kan finne en standard downlight boks å legge i taket før armaturen felles inn. Sørg bare for at byggehøyden er klar for alle parter.

 

Til dette prosjektet måtte det tas hull til downlights på fabrikken – alle mål måtte derfor være klare på forhånd. Downlightene har en flens (det er den synlige kanten langs downlighten) som dekkes over unøyaktigheter i hulltakingen. Man kan bestille downlights uten flens også – da må downlighten sparkles inn.

Soveromsbelysning

For variasjonens del er det hverken downlights eller taklampe over sengen. I stedet er det montert en lysrør-armatur på veggen på hver side. Lysrørarmaturen fra Bruck er i blank krom og er svært dekorativ mot den ubehandlete betongen.

Soverommet er todelt, men seng i den ene delen og walk-in garderobe i den andre. Over sengen ble det ikke montert noe i taket, kun veggbelysning. Dette ble gjort fordi det var ønskelig med en viss variasjon fra rom til rom.

 

Legg gjerne igjen kommentarer nedenfor!

Start typing and press Enter to search

boligsameiet-trondheimsveien-139-dekorative-og-funksjonelle-lysmasterDobbel downlight med QR111 lyskilder. Du kan også bruke LED hvis du foretrekker det.