Review: Casambi
Den finske bedriften Casambi har utviklet et trådløst styringssystem basert på bluetooth. En brukervennlig app dimmer lyskildene uavhengig av hverandre, endrer fargetemperatur, lager lysscener og så videre.
Vi har tidligere snakket om de trådløse styringssystemene Philips Hue og Osram Lightify, som er trådløse styringssystem basert på wifi og spesielle pærer du kan styre med en app. Casambi har også noen spesialpærer du kan sette inn i lampene dine, men dette er ikke det sentrale ved styringssystemet. Casambi er basert på egne komponenter slik som drivere, brytere og lamper med integrert Casambi-styring. Systemet har på kort tid blitt svært populært, og mange store belysningsprodusenter kan nå levere sine lamper med innebygd Casambi-styring.
2 ting du bør få med deg om Casambi:
- Systemet er basert på BLE – Bluetooth Low Energy – et lite energikrevende, lokalt nettverk som du nesten helt sikkert har noe erfaring med allerede.
- Det benytter seg også av Mesh-teknologi, hvor hver komponent snakker med hverandre i stedet for å snakke via en router.
Bluetooth low energy
De fleste av oss er nok kjent med Bluetooth-logoen og svært mange benytter seg Bluetooth. Vi skal her raskt fortelle hva «Blåtann» er.
Bluetooth low energy er en protokoll for trådløs radio-overføring av data mellom enheter i et personlig datanett sammensatt av mobiltelefon, datamaskin, og/eller andre enheter som støtter protokollen.
Sagt «på norsk» er altså Bluetooth radiosignaler som kan samkjøre din telefon med ditt stereo-anlegg for eksempel – forutsatt at telefonen brukes innen rimelig avstand fra stereoanlegget og at både telefon og stereoanlegg er såkalt «Bluetooth-klar».
Bluetooth-teknologien har sine røtter i Sverige på tidlig nittitall, da Ericsson ønsket å utvikle trådløse headset. Teknologien, som har fått navnet Bluetooth Classic, var både kostbar og energikrevende, og da Nokia i Finnland utviklet Bluetooth Low Energy i 2001, en forbedring med betydelig lavere energiforbruk og pris, ble teknologien langt mer anvendelig og etterspurt. Gründerne av Casambi jobber hos Nokia på denne tiden og så potensialet til den nye teknologien. De kom dermed tidlig i gang og har i dag et stort nettverk av partnere over hele verden, I dag er Casambi blant de mest brukte protokollene for IoT, the Internet of Things, som tillater at «alt snakker med alt». Konkurrerende protokoller er ZigBee og Wifi.
Bluetooth Low Energy-signaler har en fysisk rekkevidde på ca 10m og er dermed egnet for avgrensete fysiske miljø, slik som et kontor eller en stue. De er spesielt godt egnet til bruk i enheter som ikke sender signal permanent, slik som kontakt mellom en telefon og en kaffetrakter, som vil begrense seg til kommandoer som «lag kaffe» og «skru av».
Du trenger ikke Wifi for å koble opp eller bruke Bluetooth
Du kan dermed bruke Bluetooth på hytta på fjellet eller til sjøs.
Mesh-nettverk
Mesh-nettverk er nokså nye.
Et klassisk nettverk har en router som er koblet opp mot alle dine enheter. All kommunikasjon fra en enhet til en annen går via routeren. Dette kan føre til dårlig forbindelse når enhetene dine er langt unna routeren og signalene er svake.
Til et Mesh-nettverk trenger du som vanlig et modem, men du trenger ikke en router i samme forstand som til klassiske wifi-nettverk. Alle tilkoblede enheter vil nemlig være sin egen router og enhetene kan kommunisere direkte med hverandre. I et Mesh-nettverk vil de forskjellige enhetene til enhver tid tilby deg det sterkeste signalet i nettverket. Dette gir deg en stabil og rask forbindelse.
I bygg med tykke vegger og mye stål i konstruksjonen, har man ofte problemer med å få et godt trådløst nett overalt. Et Mesh-nettverk kan da være løsningen, da det på sett og vis er selvforsterkende.
Slik virker Casambi – enkelt forklart
For å gjøre det enkelt å forstå hvordan systemet virker, skal se vi se for oss at du har 30m lang korridor med ti taklamper. Du tar ut pæren i alle lampene, og setter i Casambi-pærer. Du laster så ned Casambi-appen.
Hver Casambi-pære har integrert Bluetooth og appen vil øyeblikkelig «finne» dem. Du står ca 2m fra pære nr 1 og pære nr 10 er langt unna, ca 32m fra der du står. Din Bluetooth-forbindelse rekker ikke helt bort til pære nr 10, men ettersom pærene alle snakker med hverandre, holder det at du er innenfor rekkevidden til nr 1. Via kontakten du har med pære nr 1, kan du styre alle de andre pærene også.
Nå er det slik at du i praksis har et Bluetooth-nettverk med en rekkevidde på 10m. Det betyr at pære 1,2 og 3 ville vært innenfor rekkevidde selv uten Mesh-nettverket. Hvis pære 1 og 2 tilfeldigvis skulle være defekte, skadet eller lignende, vil Casambi koble deg til pære nr 3, som igjen vil kunne styre pære 4-10.
Hvis du endrer noen innstillinger, f. eks. lysets fargetemperatur, vil pære 1 og 2 etter reparasjon bli oppdatert om endringene av de andre komponentene i systemet.
Dette var en meget enkel forklaring på hvordan Casambi virker. Vi skal nå gå litt mer i detalj.
Fordeler med Casambi-teknologi
Med Casambi kan du variere lysets fargetemperatur med dagslyset
Casambi er ideelt for deg som vil variere fargetemperatur. Når du kjøper en led-stripe for å oppnå indirekte lys i stuen for eksempel, kan du godt la denne variere i fargetemperatur med dagslyset. Du kan da styre den med Casambi. For at dette skal gå, må du kjøpe en led-stripe som faktisk er satt opp for tunable white. Den må ha dioder som faktisk kan endre fargetemperatur, for hverken Casambi eller andre system kan tvinge den til dette.
Egnet for anlegg med RGB-lys
Casambi er også gunstig for RGB fargestyring. Du kan da få alle regnbuens farger på lyset. Det gjelder det samme her som for Tunable White: Selve lyskilden må ha innebygget RGB, ellers får ikke Casambi gjort noe med fargetemperaturen.
Casambi har lyskilder med E27 retrofit
Casambi har laget en serie retrofit-pærer. Disse kan du kjøpe med hvitt lys, med tunable white og med RGB. De kan skrus rett inn i lamper du allerede har, men merk at disse lampene ikke så stå på dimmer allerede. Hvis du har en stålampe med dimmebryter, bør denne strengt tatt kobles fra og erstattes av en vanlig av-på-bryter, eller den kan fjernes helt og så styrer du lyset hundre prosent med Casambi.
Kan i praksis ikke hackes
Casambi lager altså et lokalt Mesh-nettverk for Bluetooth. Denne typen nettverk er ikke koblet opp mot verden utenfor og kan derfor ikke hackes på samme måte som Wifi. Med våre nye tilkoblede liv, er det i hvert fall en teoretisk sjanse for at f.eks din bankkonto kan bli hacket via en wifi-styrt kaffetrakter eller kjøleskap. Med Bluetooth skjer ikke dette, og hvis ditt Casambi-system ble hacket likevel, er din bankkonto og dine hemmelige dokumenter ikke med i spillet – det er kun belysningen din som ville bli berørt.
Systemet er stabilt. Ingen samrøre med andre nettverk
I tettbebodde strøk kan man oppleve at forskjellige wifi-nettverk konkurrerer om båndvidden og du får ustabil forbindelse. Dette er ikke et problem med Blutooth, som jo har langt mindre rekkevidde.
Meget brukervennlig grensesnitt
Casambi-appen er kjempe-enkel. Du kan med et intuitivt grensesnitt styre alle dine lampepunkter individuelt. I stedet for å kalle lampene nr 1, 2, 3 osv eller gi dem navn slik som «downlights på soverom 3», kan du ta bilder av lampen det gjelder og legge bildet inn i appen. På den måten ser du hvilken lampe som er hvilken.
Du kan sette opp lysscener og du kan gruppere lampene dine. Du kan variere fargetemperatur og dimme.
Du må ikke bruke appen til daglig
De fleste vil ikke være avhengige av å ha en oppladet telefon i nærheten med nedlastet app for å være i stand til å skru på lyset på badet. Heldigvis finnes det Casambi-brytere. Disse snakker trådløst med andre Casambi-enheter, for eksempel din baderomsbelysning. Du kan styre lyset fra disse bryterne slik som fra appen, og dette er nok noe mange brukere verdsetter høyt.
Komponenter i Casambi-systemet
Ingen router eller bridge nødvendig
I et Casambi-system har du ingen sentral bridge eller router. Du kommuniserer direkte med lyskildene via appen eller en Casambi-bryter. Hvis du ønsker å kunne fjernstyre systemet, kan du likevel ha en gateway som kan fjernbetjenes over internett. Du lager da en konto med passord, og kan logge deg på denne fra andre steder utenfor det lokale nettverket.
Lamper
Svært mange belysningsprodusenter har blitt Casambi-partnere og det kommer stadig flere lamper på markedet som er Casambi-klare. Du kan da montere den på vanlig vis, så laste ned appen – og vips, så er du i gang.
Hvis en lampe ikke er Casambi-klar, kan du gjøre som nevnt høyere opp i denne posten – nemlig bruke en retrofit Casambi-pære. Dette forutsetter at lampen din har E27-sokkel (les: vanlig skrupære) og vips, da er du også i gang.
Men la oss si at du har downlights med integrert LED. Hva gjør du da?
Casambi-driver til downlights
Hvis du har en downlight med ekstern driver som ligger i downlightskassen i taket, kan du skifte den ut med en Casambi-driver. Dette er kanskje ikke helt «på plass» ennå, i den forstand at det blir kostbart.
Hvis du kjøper nye downlights som er Casambi-klare, vil de bli levert med riktig driver, ekstern eller integrert.
Piller
En Casambi-pille er en bedre løsning for å gjøre en eksisterende lampe Casambi-klar. «Pillen» er en liten komponent som du f.eks. kan få plass til i tak-koppen til en vanlig pendel. Pillen gjør ikke annet enn å ta i mot Casambi-signalet.
Hvis du har en 1-10v-lampe eller en DALI-lampe, men bare vanlig treleder til det aktuelle lampepunkter, kan du legge en DALI-Casambi-pille eller 1-10V-Casambi-pille i lampepunktet. Det holder da fint med treleder og du har fått trådløs styring av lampen.