Watt – enkelt forklart

WATT

Watt en en avledet SI-enhet og er et mål på hvor fort energi omdannes fra en form til en annen.

Dette kan gjelde flere former for energi, men her skal vi holde oss til det som er relevant for belysning.

Ohms lov: Effekt = Spenning x strøm

For  gjøre Ohms lov enda enklere, kan vi si det slik:

Watt = Volt x Ampere

Det betyr f.eks det følgende: Du har en 16A-kurs i stuen din, og la oss si at du har to stikk-kontakter seriekoblet på denne. Du lurer på hvor mange Watt du kan koble på disse to stikkene.

I Europa har vi en spenning på strømnettet = 230V.  Du får da følgende regnestykke:

Maks tilkoblet Watt = 230V x 16A = 3680W = 3,68kW.

Du kan altså maks belaste kursen din med 3,68kW. I og med at det er to stikk på kursen din, kan du belaste den ene med for eksempel 2kW og den andre med 1.68kW – men da er det også slutt.

Trenger du en belysningplan? Eller kanskje rådgivning om lys?

OM LYSPÆRER OG WATT-STYRKE

Vi er fra gammelt av vant med at Watt sier noe om lysstyrken på en lyskilde. Dette er litt upresist, men ikke direkte feil. Vi kan forvente at en downlight på 9W lyser mer enn en på 7W.

En glødepære emitterer elektromagnetisk stråling når den kobles til strøm. Strømmen bremses av resistansen i filamentet i pæren og filamentet emitterer energi i form av stråling. Denne strålingen måles i watt.

Glødepæren er interessant i forhold til å skjønne hva watt er. Det er nemlig slik at en glødepære produserer nesten bare varme. Lyset fra en glødepære er strengt tatt et biprodukt av varmeproduksjonen.

Hvis du har en 100W glødepære, vil 98 Watt gå til varmeproduksjon og 2W til lys (kilde: Wikipedia). Dette er lite effektivt (for å si det pent) og det er også grunnen til at glødepærene har blitt faset ut.

Hvis du har en 100W LED-pære, vil  82-96W gå til varmeproduksjon og 4-18W til lys (kilde: Wikipedia). Dette er mye mer effektivt og du får svært mye mer lys enn du hadde fått med glødepæren.

Dette betyr det følgende: En 100W glødepære, en 100W LED-lyskilde eller et 100W kompaktlysrør gir deg helt forskjellig lysutbytte. 100W sier noe om hvor mye energi du bruker, men ikke hvor mye lys du får.

Watt er med den nye LED-teknologien blitt mindre relevant for å betegne lysstyrke/lysutbytte. Nå er det lumen som teller.

Les om energimerking av lyskilder her!

Denne kan du også ha glede av: Husbyggerens guide til lysplanlegging

Start typing and press Enter to search

Casambi-presentasjonLumen