Lumen

LUMEN/LYSFLUKS

Lumen er målet for lysfluks. Lysfluks sier noe om hvor mye lys en lyskilde gir, uavhengig av hvilken retning lyset går i.

En «vanlig» downlight har en lysfluks på rundt 500-1000lumen.

Akkurat som watt-styrke ikke egentlig sier noe om hvor mye lys en lyskilde gir, vil heller ikke lysfluksen si noe om hvor mye energi som går med til å skape så mye lys.

Hvorfor du bør bruke en lyskonsulent til ditt hus

LUMEN I PRAKSIS

Mens lumen før var en ukjent størrelse for de fleste, er nå lumen-verdien oppgitt for svært mange lyskilder, f.eks. LED retrofit og integrert LED.

Pass på dette: Er oppgitt lumen-verdi for selve lyskilden/lyspæren – eller er det for hele armaturen?

Når du setter en LED-pære på 500lumen i en lampe, kan det være at lampeskjermen i seg selv absorberer så mye lys at du i praksis får kanskje 400lumen ut av lampen.

Leverandøren bør derfor gjøre det klart om oppgitt lumen-verdi gjelder for armaturen eller kun for lyskilden. Dette er særlig aktuelt for LED-profiler, hvor forskjellige LED-innsatser kan settes inn i en aluminiumsprofil. Hvis innsatsen sitter dypt i profilen, vil dette føre til en kraftig reduksjon av lysfluks.

En aktuell størrelse å se nærmere på, er lysutbyttet. Det måles i lumen/watt og sier nettopp noe om hvor effektiv en lyskilde er.

Start typing and press Enter to search

Watt