Lumen pr watt/lysutbytte
Som sagt andre steder på siden, uttrykker lumen hvor mye lys en lyskilde gir fra seg totalt, og watt sier noe om hvor mye strøm som forbrukes.
Lysutbytte er et mål på hvor mye lys vi får pr watt vi bruker. Enheten blir da lumen/watt.
Forskjellige lyskilder har forskjellige lumen/watt-verdier:
- En tradisjonell glødepære har et lysutbytte på ca 15 lumen/watt.
- Et klassisk lysrør har et lysutbytte på rundt 60-70 lumen/watt.
- En LED-lyskilde kan godt ha et lysutbytte på over 100 lumen/watt.
Av dette ser vi at en LED-kilde på 100W gir oss rundt 10 000 lumen, mens en 100W glødepære kun gir oss 150 lumen. Stor forskjell altså, og dette er grunnen til at LED nå overtar belysningsmarkedet fullstendig.
DET ER FLERE MÅTER Å REGNE UT LYSUTBYTTET PÅ
Armaturens lysfluks/lyskildens lysfluks
Som nevnt på siden om lumen, er det flere måter å regne seg frem til lysutbyttet på.
Se for deg en LED-pære med en lysfluks satt til 1000 lumen. Den trekker 10W. Lysutbyttet blir da 100lumen/watt.
Sett samme LED-pære inn i en lampe med en stor, sort skjerm rundt. Bare litt lys slipper ut av lampen. Det effektive lysutbyttet er nå blitt langt lavere.
Det finnes et lysutbytte for selve lyskilden og et annet for lyskilden anvendt i en armatur. Armaturen kan redusere lysutbyttet. Armaturen kan også gi en opplevelse av økt lysutbytte, ofte ved bruk av linser og reflektorer.
Hvis du skal være helt sikkert på hvor mye lys du får ut av en armatur, må du altså forsikre deg om lysutbyttet er regnet med lumen ut av lyskilde eller lumen ut av lampe.
Armaturens effekt/lyskildens effekt
Det er ett usikkerhetsmoment til rundt utregning av lysutbytte.
Oppgitt effekt kan være enten lyskildens effekt eller hele armaturens effekt. Armaturen kan jo ha en driver som bruker litt strøm. Du kan dermed oppleve at en armatur som trekker 5W i praksis «stjeler» 0,5W til drift av driver. Dette slår ut på det effektive lysutbyttet.